Zondag 11/06/2023

De mensen

Sohail Ahmadi, Josh Cavallo en Basmah bint Saud

null Beeld DM
Beeld DM
Redactie

Na vijf maanden op weg naar ouders

Sohail Ahmadi, Afghaanse jongen

Heuglijk nieuws voor een ouderpaar dat na vijf maanden wordt herenigd met hun baby die ze kwijt waren geraakt tijdens de evacuatie uit de luchthaven van Kaboel. De ouders van Sohail Ahmadi, toen twee maanden oud, vreesden dat hun zoontje in de chaos verpletterd zou raken. Daarom overhandigden ze hem over het hek van de luchthaven aan een militair. Daarna raakte hun baby echter vermist. Hij werd opgevangen door een taxichauffeur die besloot hem op te voeden als zijn eigen zoon.

Die wilde hem aanvankelijk niet afgeven, maar uiteindelijk is er een regeling getroffen en ging de taxichauffeur toch akkoord. De baby is zaterdag overhandigd aan zijn grootvader en de ouders kregen vanuit de VS de kans hun verloren zoon te zien via videochat. “We zijn dolgelukkig”, zeiden de ouders naderhand.

Reageert op homofobe uitspraken vanuit publiek

Josh Cavallo, Australische voetballer

Cavallo was de eerste topvoetballer ter wereld die zich outte als homo. Maar dit weekend kreeg hij vanuit het publiek homofobe uitspraken te verwerken. De middenvelder speelde zaterdag met zijn team Adelaide United 1-1 gelijk tegen Melbourne Victory, maar veel plezier beleefde hij dus niet aan die match.

“Ik ga niet doen alsof ik het allemaal niet gezien of gehoord heb”, schrijft hij zijn frustraties van zich af op zijn Instagram-pagina. “Er zijn geen woorden die kunnen beschrijven hoe teleurgesteld ik ben. Dit mag niet geaccepteerd worden, we moeten meer doen om dat soort mensen de rekening te presenteren.”

Ook de twee ploegen hebben het misbruik intussen veroordeeld. “Dat een van onze spelers op deze manier wordt geviseerd, is teleurstellend en kwalijk”, reageert Adelaide United.

Na drie jaar vrijgelaten

Basmah bint Saud, Saudische prinses

Het was mensenrechtenorganisatie ALQST die dit weekend bekendmaakte dat Basmah bint Saud na drie jaar is vrijgelaten uit de gevangenis, samen met haar dochter Suhoud. De twee werden vastgehouden in de Al-Ha’ir-gevangenis in Riyad, waar tal van andere politieke gevangenen zitten.

De 57-jarige prinses verdween in 2019. Pas een jaar later bleek dat ze in de gevangenis zat. Ze wordt gezien als een voorstander van vrouwenrechten en stond onder meer bekend vanwege haar kritiek op de wijze waarop vrouwen worden behandeld in haar geboorteland. Volgens haar familie was dat de echte reden voor haar arrestatie.

Vlak voor haar aanhouding stond ze op het punt naar het buitenland te gaan voor een medische behandeling. De prinses zou verdacht worden van het vervalsen van een paspoort, maar die aanklacht is later ingetrokken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234