Dinsdag 20/04/2021

Softwarepiraterij kost 5.000 banen in België

Een derde van alle software die op Belgische computers geïnstalleerd staat, is illegaal. Als we dat aantal kunnen terugdringen, zegt een organisatie van softwaremakers, genereren we binnen vier jaar meer dan 5.000 bijkomende jobs.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ronald Meeus

De laatste twee jaar is softwarepiraterij wereldwijd stevig toegenomen. De organisatie Business Software Alliance, die is opgericht door bedrijven als Microsoft, Adobe en Cisco Systems, wijt dat onder meer aan het feit dat bedrijven, de belangrijkste grootafnemers van software, om kosten te besparen vaak geen licentie hebben genomen op alle software die op de werkvloer geïnstalleerd staat.

"Daarmee schaden ze niet alleen de software-industrie, die een groot aantal inkomsten wordt ontnomen", zegt Europees directeur Beth Scott van BSA. "Er ontstaat een kettingreactie, die uiteindelijk de hele economie raakt. De verkoop van software is bijvoorbeeld een drijvende kracht achter de hardwaremarkt, maar het gaat verder dan de it-markt alleen: uiteindelijk heeft die laatste ook een invloed op onder meer de telecom-, de distributie- of de reclamemarkt."

Dat argument draagt de organisatie inmiddels al enkele jaren uit. Maar met hulp van het onderzoeksbureau International Data Corporation denkt de groep nu harde bewijzen in huis te hebben. Door de huidige piraterijgraad per land als uitgangspunt te nemen, die door BSA jaarlijks wordt berekend door middel van steekproeven, wordt de invloed daarvan op de it-industrie en vervolgens de economie gemeten. Daarna neemt IDC dezelfde maat bij een piraterijcijfer dat 10 procent lager ligt. "Het verschil tussen de verliezen die de economie maakt bij die twee uitgangspunten, is pure winst", zegt Pïm Bilderbeek van IDC.

Wanneer bijvoorbeeld in België, waar 33 procent van alle software illegaal is, de piraterijgraad binnen vier jaar met 10 procent daalt, zorgt dat voor een extra 2,4 miljard euro aan economische groei en 5.100 nieuwe jobs, en int de overheid meer dan 677 miljoen euro extra aan belastingen. In de volledige West-Europese markt, waar een piraterijcijfer van 37 procent geldt, zou de economie daar voor 84 miljard euro beter bij varen, 200.000 extra jobs creëren en 740 miljoen euro extra aan belastingen innen als dat cijfer naar 27 procent wordt teruggebracht.

In Oost-Europa, waar softwarepiraterij zelfs een vrij lucratieve activiteit is voor de georganiseerde misdaad (softwaregigant Microsoft zet zelfs teams van voormalige FBI-agenten uit in de regio, die de plaatselijke autoriteiten bijstaan in het oppakken van grootpiraten) en zich meer toespitst op het in de handel brengen van 'vervalste' softwarepakketten, wordt een minder grote impact gemeten van een mogelijke reductie van softwarepiraterij. Indien die van het huidige gemiddelde van 67 procent naar 57 procent zou worden teruggedrongen, zou dat voor 10,3 miljard extra economische groei zorgen en 50.000 nieuwe jobs creëren. "Het punt is dat de impact van de piraterijbestrijding op de economie erg relatief is", zegt Bilderbeek. "Hoe hoger de piraterijgraad, hoe groter ook de winst als die wordt teruggedrongen. In Oost-Europa zou de impact van piraterijbestrijding in absolute cijfers kleiner zijn dan in West-Europa, maar we vergeten dan dat de it-industrie daar veel kleiner is."

De organisatie hoopt die 10 procent binnen vier jaar ook daadwerkelijk gerealiseerd te zien in de meeste Europese landen. Ze wil dat doel onder meer bereiken door middel van bewustmaking, maar ook door de overheden aan te zetten om juridische actie te ondernemen. De Europese Commissie heeft er inmiddels al oren naar: begin dit jaar werd er een voorstel van richtlijn opgesteld voor de bescherming van intellectuele eigendom.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234