Dinsdag 20/04/2021

Software-industrie jaagt op fraudeurs

Tien Belgische bedrijven kregen een fikse boete aan hun broek voor het gebruiken van illegale software.

Ronald Meeus

Bijna een derde van alle commerciële software die bij Belgische bedrijven wordt gebruikt is een illegaal gekopieerd. Een situatie die al enkele jaren bestaat, zegt woordvoerder Erik De Jonghe van de Business Software Alliance (BSA), een samenwerkingsverband van softwarebedrijven (zoals Microsoft en Adobe) die het gebruik van illegale kopieën bij bedrijven wil aanpakken. Het is al jaren een wijdverbreide praktijk: een bedrijf koopt vijf exemplaren van een bepaald softwarepakket (softwarebedrijven spreken liever over 'licenties'), om ze vervolgens op tientallen computers van werknemers te installeren. "Voor de pc wordt betaald, voor het besturingssysteem in de regel ook", zegt De Jonghe. "Maar dan begint het: de software die daarbovenop moet worden geïnstalleerd, wordt al wat sneller zonder licentie op de computers geplaatst."

De afgelopen maanden alleen al zorgden invallen van de gerechtelijke diensten in tien Belgische bedrijven, ingezet na aanwijzingen van de BSA, voor een buit van zo'n 850 illegaal geïnstalleerde softwarepakketten. "Zo'n inval is heel dramatisch, maar wij hebben daar niets meer in te zeggen", zegt De Jonghe. "Als wij na het inlichten van de gerechtelijke instanties nog tussenbeide komen, hinderen we het onderzoek."

Waar de BSA zich na zo'n inval wél mee bezighoudt, is het uitwerken van een minnelijke schikking. De meeste betrapte bedrijven gaan daarmee akkoord, zegt De Jonghe. Bij die schikking hoort een schadevergoeding ter waarde van de prijs van een licentie, plus een boete die nog eens het dubbele daarvan betekent. Voor de tien laatste invallen samen haalde de software-industrie op die manier zo'n 700.000 euro aan schadevergoedingen binnen. De Jonghe: "De bedrijven in kwestie moeten weten dat er een reële pakkans bestaat en dat de repercussies niet gering zijn." In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om de bekende vorm van fraude, waarbij een bedrijf bepaalde software vaker installeert dan het licenties daarvoor heeft gekocht. Bij een derde van de incidenten kopen bedrijven de software voorgeïnstalleerd aan bij een verkoper, zonder dat die de licentieovereenkomst meelevert. "Ze proberen zich dan vaak te redden door te zeggen dat ze 'vergeten' zijn die overeenkomsten mee te vragen", zegt De Jonghe. Een klein aantal bedrijven koopt, al dan niet met opzet, vervalste versies van een bepaald softwarepakket aan. In de meeste van die gevallen is de bedrijfsleiding op de hoogte van de fraude, en is het dus duidelijk wie er verantwoordelijk voor is. Maar De Jonghe onderkent dat bedrijven niet altijd even goed in de gaten kunnen houden wat hun werknemers op hun systeem zetten. Daarvoor heeft de BSA programma's op zijn website geplaatst, waarmee de it-verantwoordelijken op geregelde tijdstippen een audit kunnen uitvoeren op alle computers die op het netwerk zitten, en daardoor kunnen opsporen waar er illegale software geïnstalleerd is.

Bedrijven hebben weinig excuses om software illegaal te installeren, zegt De Jonghe. Ook de niet geringe prijs van een aantal pakketten mag volgens hem geen drijfveer zijn. "Als software goedkoper zou worden, zou dat niet het einde betekenen van illegale kopieën ervan", zegt De Jonghe. "Bij commerciële piraterij, waarbij de verkopers dus de software moeten vervalsen, is er wel een zekere correlatie tussen de stukprijs en de populariteit van het pakket bij vervalsers. De redenering is wellicht dat de vervalser een zeker risico loopt, en dat dat beter opbrengt bij een pakket dat honderden euro's kost dan bij eentje dat voor 50 tot 80 euro in de winkel ligt. Maar bij de 'gewone' bedrijfsfraude met ongelicentieerde software is die verhouding er niet: we merken dat ook licenties die maar 15 tot 20 euro per stuk kosten gretig worden ontdoken."

Erik De Jonghe (Business Software Alliance): 'Als software goedkoper zou worden, zou dat niet het einde betekenen van illegale kopieën'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234