Vrijdag 03/12/2021

Interview

Sofiane Hanni: "We hebben meer kwaliteit dan Club"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Club Brugge boezemt hem geen angst in. Een mogelijke kloof van dertien punten evenmin. Simpelweg omdat Sofiane Hanni (26) in Anderlecht gelooft. "Club is niet beter."

"We zitten in een moeilijke periode, maar vandaag mogen we daar niet aan denken. Dit is een belangrijke match voor de supporters. En voor Nicolás Frutos, die afscheid neemt. Ik ben fier om, samen met jullie, de kleuren van Anderlecht te verdedigen. Dat moeten we tonen - we hebben veel meer kwaliteit. Als we onze duels winnen en motivatie tonen, kunnen we niet verliezen."

De speech van aanvoerder Sofiane Hanni in de kleedkamer, in de competitie voor Standard, miste zijn effect niet: het werd 1-0. Hij grijnst: "Ze luisterden naar me."

Zul je ook zondag op Jan Breydel de groep toespreken?

Hanni: "Ik weet het niet. Ik bereid mijn peptalk niet voor de spiegel voor, het gebeurt spontaan. Als ik iets zeg - tegen Standard nam ik pas voor het eerst het woord -, dan probeer ik gewoon mijn gevoelens te verwoorden. Sommigen praten voortdurend, maar op den duur ebt dat effect weg. Ik doseer liever. Dan krijg ik tenminste gehoor."

Zou zo een speech jou motiveren?

(knikt) "Tuurlijk, maar ik zoek die in de eerste plaats in de muziek. Voor elke wedstrijd luister ik naar Franse rap en bekijk ik voetbalbeelden, opdat ik energie zou krijgen, al is dat voor een topper tegen Club eigenlijk niet nodig. Dan is de goesting om te winnen sowieso aanwezig. (mijmert) Het is voor dit soort duels dat ik als kleine jongen profvoetballer wilde worden."

Je weet wat er zondag op het spel staat.

"Mochten we verliezen, dan hebben we een groot probleem, ja."

Dan is het over, Sofiane, gezien die kloof van 13 punten.

(schudt het hoofd) "Het is pas december. Zelfs als Club ons klopt - ik hou daar geen rekening mee, maar het kan altijd -, hebben we nog de play-offs om de scheve situatie recht te zetten. Bovendien heeft Club nog geen inzinking gekend. Ik verwacht dat die er komt - iedere ploeg maakt minstens één dip per seizoen mee. Misschien is Club té snel té goed. (denkt na) Is dat niet zo, dan wordt Club behoudens verrassingen de kampioen. (snel) Maar het wordt na zondag in het slechtste geval extra moeilijk. Meer niet: ook na een verlies kunnen we die titel nog pakken."

Ben je onder de indruk van Club?

"Niet van hun spel. Pas op, het is een goeie ploeg, die uitstekend draait. Op dit moment is het een machine. Toch heeft de onderlinge match (0-0) aangetoond dat Brugge niet sterker is. Angst is er bijgevolg niet. We hadden geen schrik voor Bayern München, dus zeker niet voor Club - we willen er winnen. Maar respect omwille van de rangschikking is er wel."

Speel je op Jan Breydel als valse negen?

"Ik weet het niet. Dat moet je aan de trainer vragen."

Ik zal het anders formuleren: mocht jij de coach zijn, op welke positie zou Hanni dan spelen?

(lacht) "Als aanvallende middenvelder, daar kan ik het elftal het meeste bijbrengen. Ach, wat ik denk, doet er niet toe. Het is de trainer die in eer en geweten de beslissingen neemt. En het is aan de spelers om uit te voeren wat hij vraagt. Zelfs als ik op een plek moet spelen die van nature niet de mijne is - de opdrachten zijn anders. Maar ik amuseer me. En ik doe mijn best."

Sommige fans trekken die inzet in twijfel. Je bent geen publiekslieveling.

(haalt de schouders op) "Ze hebben me al uitgefloten. Dat hoort erbij als prof. Je moet daarboven staan."

Zo makkelijk is dat toch niet?

"Neen, maar wat kun je doen? Naar huis gaan en het proberen te vergeten. Tuurlijk doet het pijn als je eigen achterban je viseert. Niet het minst omdat anderen soms ook slecht zijn, maar geen fluitconcerten over zich geen krijgen. Het is wat het is. Nochtans is mijn hart paars. Ik vind zelfs dat ik goed pas bij de waarden van de club."

"Anderlecht staat voor 'winnen' en 'attractief voetbal'. Dat is ook mijn uitgangspunt. Ik zou graag een speler zijn met wie de supporters zich kunnen identificeren. Zoals met Youri (Tielemans, PJC) het geval was, maar dat is wellicht geen faire vergelijking. Hij was een kind van de club, ik niet. Het maakt mijn liefde voor Anderlecht niet minder groot."

Had je niet gedacht dat er meer evolutie zou zijn onder Hein Vanhaezebrouck?

(knipt met de vingers) "Het is niet zo evident om een ommekeer in te luiden. Ik merk alvast vooruitgang. Alle spelers halen nu een beter niveau dan in het seizoensbegin. Ook al omdat we nu harder werken. (zucht) Dat besef is veel te laat gekomen. En zeggen dat René Weiler ons voldoende gewaarschuwd had."

Het was toch aan hém om jullie te doen zweten?

"Het was niet zijn fout, wel die van de spelers - dat is de waarheid. We waren te gemakzuchtig. Na de titel dachten we dat het vanzelf zou gaan, maar... (slikt even) Het is door ons dat mensen hun job kwijt zijn. Pas toen dat gebeurde, hebben we gezegd: 'Stop, we zijn niet goed bezig, het moet anders.' Nu doen we er collectief veel meer voor. Dit weekend moet dat blijken."

Wat zou je opgeven voor een overwinning tegen Club?

"Op deze vraag heb ik me niet voorbereid. (zwijgt heel lang) Ik weet het: mijn wedstrijdpremie. Of je daarmee goed kunt gaan eten? (lacht) Ik denk het wel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234