Maandag 06/04/2020

Soepseizoen in volle gang

Een hele poos geleden maakte ik een jaar lang elke dag soep bij de Gentse boekhandel Paard Van Troje. Ik leerde in dat jaar dat soep op elk moment smaakt en dat je er eindeloos mee kunt variëren. Niets beter dan je handen rond een dampende kom huisgemaakte gezelligheid te vouwen, toch?

Zo denkt ook Heleen Timmermans erover. In 2005 vervulde ze haar droom en opende ze in Hasselt soepbar Zuppa. Dit najaar mag ze, met de uitgave van haar boek Soepbijbel, opnieuw een wapenfeit op haar conto schrijven. De bundel omvat meer dan 130 recepten en tal van tips om van deze supergezonde maaltijd ook een lekkere te maken. Met duidelijke stap-voor-stapfoto's toont Heleen hoe je een goede bouillon trekt, welke snijtechniek je hanteert om minestrones te koken of hoe je from scratch een Thaise rodecurrypasta maakt.

Dat je met soep alle kanten op kunt, bewijzen haar originele recepten. Van Franse boerensoep uit de oven en Russische borsjtsj (ofte rodebietensoep) tot venkelsoep met vanille en chili en Vietnamese pho bo.

Iedereen weet dat de toppings de soep maken. Gruyèrekaas en croutons zijn uiteraard lekker, maar het kan ook verrassender met gepekelde courgette, een geroosterde pittenmix of zelfs peperpopcorn. Soepbijbel is een lijvig boek boordevol soepinspiratie om de barkoude winterdagen mee door te komen.

Uitg. Carrera, 25 euro

flesjes om te schenken

Toen brouwerij Verbeeck-Back in Tielrode in 1966 haar deuren sloot, gingen al hun bieren verloren. Of tenminste, dat dácht men. Eén flesje lag echter in de kelder onder een berg puin verscholen. Het oude bier werd geanalyseerd om het originele gist-DNA te achterhalen. Datzelfde gist wordt nu gebruikt om een eerste nieuwe lading Kerel Original te brouwen. Het resultaat is een donkerblond biertje, met een zachte en licht zoete smaak.

Oom of tante is geen bierdrinker, maar lust wel graag een glaasje vermout? Dan is de speciale uitgave van de klassieker Kiss My Nuts van het Belgische vermoutlabel Kiss My het ideale cadeau om onder de kerstboom te leggen. De makers Niels en Wouter Vandekerkhove vertrouwden hun klassieker met notensmaak toe aan de Gentse Studio BamBam, die met een karakteristieke stempel van illustraties en tags voor een geslaagde make-over van het flesje zorgde. Er zijn slechts duizend genummerde stuks beschikbaar, dus snel zijn is de boodschap.

De vermout kost 39,90 euro, te koop bij o.a. Piet Moodshop, Cru, Moore & Moore, Baenks en Boost Moodshop. De eindejaarsbox met vijf flesjes en een Kerel-bierglas kost 30 euro, o.a. via de webshop van vbdck.be

Nathalie is de gloednieuwe PR- en communicatiemanager bij Flanders DC. In haar vrije tijd typt ze haar modeverhalen neer op de fashionblog yayzine.com

"Om tot rust te komen na een werkweek, ga ik naar Jam in Antwerpen. Een heel sympathieke plek met een kleurrijk interieur waar altijd goede muziek door de boxen klinkt. Op zaterdagochtend of -middag kun je er zalig lang ontbijten of lunchen. Hier moet je zijn voor het perfecte smoske: een luchtig broodje met goede kaas en hesp en huisgemaakte mosterdmayonaise. Wanneer ik grote honger heb, bestel ik er het 'boerenhonger'-ontbijt: een royaal bord met bonen in tomatensaus, worstjes en spek met eieren. Hier kan ik uren blijven hangen."

Jam, Wolstraat 47, Antwerpen

Maak pesto genovese eens op de aloude manier: met een vijzel. Het handmatig fijnwrijven van de ingrediënten geeft de klassieker een andere consistentie en smaak.

Foie gras zonder schuldgevoel

Foie gras is een van de meest controversiële luxeproducten. De Franse ganzenleverpaté blijft voor velen een ware delicatesse, maar de productiemethode van de meeste varianten op de markt roept onvermijdelijk vragen op.

Wie tijdens de feestdagen met een gerust hart wil genieten, heeft geluk, want kok Paul Florizoone bracht net een naar eigen zeggen volwaardig veganistisch alternatief op de markt. Paul pionierde in de jaren 90 met zijn vegetarisch restaurant Greenway. Vandaag telt het concept vier vestigingen en tal van plantaardige producten. Na een intens trial-and-error proces van drie jaar is de ondernemer eindelijk tevreden met zijn vegan foie gras op basis van in miso gefermenteerde tofu.

De foie gras is, samen met een nieuwe, plantaardige kruidenkaas, vanaf 20 december bij Greenway te koop. Begin volgend jaar volgt dan nog de lancering van Pauls interpretatie van blauwschimmelkaas.

greenway.be

Kliek Keramiek

Zo heet het clubje van vier keramisten die met een originele abonnementsformule inspelen op verrassing en kinderlijke vreugde. Zo ontvang je vier keer per jaar een set kommetjes van een van de pottendraaisters zonder vooraf de exacte vorm te weten. Katja Van Breedam, Nora Nuyts, Ilona Van den Bergh en Eva De Smet vervaardigen elk een handgemaakt, uniek object. Alle stuks samen vormen op het einde van het jaar een collectie van acht stukken in keramiek of porselein. Deze limited editions met details in het blauw zijn genummerd en gekentekend door de ontwerpsters zelf. Bestellen kan nog tot eind dit jaar.

Vanaf 299 euro, meer info via atelieralmanaque.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234