Zondag 29/01/2023

Soedan

Soedanese volksopstand lijkt terug bij af

Generaal Mohamed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemedti. Beeld AFP
Generaal Mohamed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemedti.Beeld AFP

De militaire junta in Soedan draait keer op keer gemaakte afspraken met de leiders van de volksopstand terug. Een burgerregering lijkt steeds verder uit het zicht. ‘We hebben nog een paar dagen en dan escaleert het weer.’

Erik van Zwam

“Het lijkt er op dat we terug bij af zijn met de Soedanese volksopstand.” Aan het woord is Babikir Faisal van de Forces of Freedom and Change (FFC), de paraplu-organisatie van oppositiepartijen en de ondergrondse vakbeweging die sinds half december de protesten leidt tegen het regime in Khartoem.

Ze brachten dictator Omar al-Bashir na bijna dertig jaar ten val. De FFC onderhandelt nu met de militaire junta over een overgangsperiode van drie jaar om daarna met verkiezingen eindelijk tot democratie te komen.

Teruggedraaid

Faisal zit in de FFC-delegatie die onderhandelt met de generaals in de Militaire Overgangsraad (TMC). “Het overleg zit vast”, zegt hij. “Resultaten die eerder waren overeengekomen met de generaals worden teruggedraaid.” Voor de rebellie schreef Faisal boeken over de Soedanese politiek en over democratisering en gaf commentaar bij Arabische televisiestations. Nu werkt hij aan de terugkeer van de democratie in zijn land.

Er was eerder overeenstemming met de generaals over het instellen van een parlement waarbij de FFC twee derde van de leden zou benoemen en de TMC de rest. Ook was besloten tot een burgerregering bestaande uit onafhankelijke technocraten voor de komende drie jaar. Twistpunt is steeds de samenstelling van het hoogste gezag in het land, de Soevereine Raad.

De Ethiopische premier Abiy schoot te hulp als onderhandelaar. Zijn voorstellen werden door de FFC geaccepteerd, maar de TMC verwees ze naar de prullenbak.

Eigen troepenmacht

“De generaals hebben het plotseling over nieuwe politieke ontwikkelingen waardoor de samenstelling van de wetgevende vergadering nu weer anders moet. De TMC is bezorgd dat er wetten worden aangenomen die over de positie van het leger gaan.”

Zo noemt Faisal de levering van troepen aan Saudi-Arabië voor de oorlog in Jemen. Generaal Mohamed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemedti, die een eigen troepenmacht heeft met zijn Rapid Support Force en geld verdient aan het sturen van zijn soldaten naar Saudi-Arabië, ligt steeds dwars. Hij is tevens de tweede man in de TMC en wil nu ineens een andere samenstelling van het parlement.

“We zijn bereid hem tegemoet te komen door te garanderen dat het parlement de komende drie jaar geen besluiten neemt over het leger en militaire operaties.”

Generaal Mohamed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemedti (midden) laat zich in Khartoem door aanhangers toejuichen terwijl hij met zijn stok zwaait. Hij profileert zich steeds meer als de opvolger van afgezette dictator Al Bashir.   Beeld   EPA/MARWAN ALI
Generaal Mohamed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemedti (midden) laat zich in Khartoem door aanhangers toejuichen terwijl hij met zijn stok zwaait. Hij profileert zich steeds meer als de opvolger van afgezette dictator Al Bashir.Beeld EPA/MARWAN ALI

Hemedti vreest dat een parlement met een tweederdemeerderheid zijn RSF kan opheffen. Het zijn ook zijn troepen die in Darfur de burgeroorlog hebben beslecht met massamoord, verkrachtingen en diefstal. En het is de RSF die de sit-in voor het legerhoofdkwartier in Khartoem na zes weken uiteen heeft geslagen met naar schatting 130 doden.

“Hemedti ontwikkelt zich als de sterke man van de militaire junta. Hij gedraagt zich als de nieuwe president en opvolger van Al Bashir. Maar bij de onderhandelingen met de generaals heb ik hem zelden gezien. Achteraf draait hij onderhandelingsresultaten terug.”

Escalatie

De Afrikaanse Unie heeft Soedan tot en met zondag gegeven om tot een machtsoverdracht aan burgers te komen. Faisal ziet het somber in. “We hebben nog een paar dagen en dan escaleert het weer.” De FFC heeft opgeroepen tot een mars van miljoenen burgers als er zondag geen akkoord ligt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234