Soedanees vredesoverleg boekt gedeeltelijk succes
Het zuidelijk bevrijdingsleger SPLA en de Soedanese regering in Khartoem zijn gisteren overeengekomen om een referendum te organiseren over autonomie voor Zuid-Soedan. Het referendum zal verlopen onder toezicht van de internationale gemeenschap.
John Luk, de vertegenwoordiger van de SPLM, de politieke arm van het SPLA, sprak van een "beperkte vooruitgang doordat de regering het principe van recht op zelfbeschikking heeft aanvaard", maar gaf meteen ook aan dat voor een aantal twistpunten nog geen oplossing is gevonden. Men is het eerst en vooral nog niet eens over de grootte van het Zuid-Soedanees grondgebied. De regering wil de grenzen van 1956 herinvoeren, het SPLA meent recht te hebben op de provincies Bahr el Ghazal, Equatoria en Boven-Nijl.
Daarnaast eist het SPLA dat de regering een duidelijke scheiding tussen staat en religie aanbrengt, zodat de (niet-islamitische) burgers van het zuiden niet benadeeld worden wegens hun geloofsovertuiging.
Meteen na de persconferentie in Nairobi bleek hoe fragiel de brug tussen de partijen nog is. John Luk maakte bekend dat het SPLA tijdens het vredesoverleg een Soedanees garnizoen had verslagen in het gebied van de Blauwe Nijl. Volgens Luk had het SPLA de operatie alleen gestart omdat de regering zaterdag een offensief had ingezet tegen de stad Kurmuk om de resultaten op het terrein te kunnen gebruiken als hefboom bij de onderhandelingen. Minister Ismail reageerde op die beschuldigingen door te verklaren dat het SPLA gebruik had gemaakt van de ontreddering in het gebied, veroorzaakt door de hongersnood, om terreinwinst te boeken.
Beide partijen hebben beloofd om ten laatste binnen drie maanden de onderhandelingen voort te zetten.