Dinsdag 20/08/2019

Socialistische vakbond ABVV noemt staatshervorming sociale bedreiging

BRUSSEL l Op sociaal-economisch vlak wordt niemand beter van een staatshervorming. Dat stelt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. 'Tegenover wedijver en egoïsme, waar sommige rechtse krachten nu handig op inspelen, plaatst het ABVV de solidariteit.'

Net na het aantreden van de oranje-blauwe formateur Yves Leterme kant de socialistische vakbond ABVV-FGTB zich tegen verdere stappen in de staatshervorming via het manifest 'Voor solidariteit, tegen egoïsme'. Het manifest is een uitloper van de petitie 'Red de solidariteit' die vorige week al gelanceerd werd door de twee grootste Belgische vakbonden ABVV en ACV en een hele resem artiesten en sportpersoonlijkheden.

"We hebben ons afgevraagd of een regionalisering de werknemers ten goede zal komen", zegt Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV. "Het antwoord is nee, of het nu gaat om gezondheidszorg, werkloosheidsuitkeringen, kinderbijslag, pensioen of loon- en arbeidsvoorwaarden." De vakbond kan niet aanvaarden dat werknemers met een zelfde job in het noorden en het zuiden van het land een verschillend loon hebben of dat de gezondheidszorg een groter risico loopt op privatisering. "Als wij als vakbond vechten voor een sociaal en fiscaal geharmoniseerd Europa, kunnen we gewoon niet akkoord gaan met een afbrokkeling van de federale staat."

De uitgelekte nota's van de oranje-blauwe onderhandelaars voorspellen volgens het ABVV niet veel goeds voor de toekomst van ons land. "Noch de werknemers, noch de uitkeringsgerechtigden worden er beter van", meent De Leeuw. "Oranje-blauw mengt institutionele hervormingen met economische en fiscale hervormingen. Dat is voor de werknemers onaanvaardbaar."

Het manifest wordt op tienduizend exemplaren verspreid onder de gedelegeerden en roept op om de petitie 'Red de solidariteit' te tekenen.

(TP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden