Zaterdag 19/06/2021

24 urenstaking

Socialistische spoorbond gaat op 9 oktober staken: vrees voor grote hinder

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De stakingskogel is door de kerk bij het spoor. ACOD Spoor bevestigt de intentie om te staken komende vrijdag 9 oktober. De aanzegging voor de 24 urenstaking werd vanochtend officieel ingediend voor het district Brussel (centrum van het land), aldus Michel Abdissi, de topman van de Franstalige vleugel CGSP Cheminots. Bijkomende acties dreigen op 19 en 20 oktober.

De stakingsaanzegging loopt van donderdagavond 8 oktober 22 uur tot vrijdagavond 9 oktober 22 uur. Gezien de zeer drukke noord-zuidverbinding in de hoofdstad, de slagader van het Belgische spoornet, valt te vrezen voor grote hinder op het hele net en dus niet enkel in het centrum van het land.

Protest tegen plannen Galant

De socialistische spoorbond protesteert met de stakingsdreiging tegen de plannen van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant voor het Belgische spoor. "De bloeding van het statutaire personeel moet tegen elke prijs vermeden worden", hekelt Abdissi.

Hij betreurt dat de actie niet in gemeenschappelijk front gevoerd wordt. De christelijke ACV/CSC Transcom verkiest een brede informatiecampagne over de "gevaren van het moderniseringsplan" boven een staking, zo deelde de bond vorige week mee.

Nog meer acties in oktober?

De socialistische bond dreigde eerder met bijkomende acties op 19 en 20 oktober. Maar daarvoor werden nog geen aanzeggingen ingediend. "We opteren voor 'gekruiste beurtstakingen', waarbij op die data een district uit het noorden (Vlaanderen, nvdr) en één het zuiden (Wallonië) het werk zullen neerleggen", aldus Abdissi.

Volgens Abdissi laat de bond tien dagen tussen de staking in de regio Brussel en de twee andere mogelijke acties in de hoop dat hij tegen dan uitgenodigd wordt aan de onderhandelingstafel.

NMBS roept op tot "verantwoordelijkheidszin"

Spoorwegmaatschappij NMBS is niet te spreken over de stakingsplannen van de socialistische vakbond ACOD Spoor. Die zullen niet alleen leiden tot imagoverlies, maar hebben ook zware commerciële en financiële gevolgen, klinkt het. De NMBS roept het betrokken personeel op tot "verantwoordelijkheidszin".

De NMBS veroordeelt de stakingsplannen. De 24 urenstaking dreigt zware hinder te veroorzaken op het hele spoorwegnet. "Klanten rekenen best niet enkel op de trein die dag om de hoofdstad te bereiken en houden beter alternatieven achter de hand", aldus de NMBS.

De maatschappij richt zich ook tot de vakbondsleden. "De NMBS doet een beroep op de verantwoordelijkheidszin van het betrokken spoorwegpersoneel om de toekomst van NMBS, haar middelen en werknemers niet op het spel te zetten door gedurende enkele dagen het spoorverkeer te verstoren", klinkt het.

HR Rail hekelt "vage eisen" van vakbond

De stakingsaanzegging van de socialistische spoorbond is voorbarig, want er zijn nog onderhandelingen gepland. Bovendien zijn de vakbondseisen vaag, zo zegt HR Rail, de juridische entiteit voor het personeel van NMBS en Infrabel. HR Rail vraagt het overleg aan de onderhandelingstafel te voeren.

HR Rail zegt verwonderd te zijn over de plannen van ACOD Spoor/CGSP Cheminots om op 9 oktober te staken in het NMBS-district Centrum (Brussel). "Er zijn nog onderhandelingen gepland, die ten laatste op 8 oktober zouden worden afgerond", klinkt het in een persbericht. HR Rail noemt het voorbarig dat de vakbond al stakingen aankondigt, zonder te wachten op het resultaat van de onderhandelingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234