Donderdag 20/02/2020

Socialistische Mutualiteit vermoedt politieke aanval N-VA

De Socialistische Mutualiteiten verwerpen de beschuldiging van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen.Beeld PHOTO_NEWS

De Socialistische Mutualiteiten reageren scherp op de beschuldiging van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen vanmorgen in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad dat hun artsen toleranter zijn dan die van andere ziekenfondsen bij het beoordelen van arbeidsongeschiktheid. "Een gratuite aanval zonder bewijzen", zo noemt woordvoerder Urbain Vandormael de bewering. Hij ziet er zelfs een georchestreerde aanval vanuit de N-VA in.

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen stelde vandaag bij monde van ondervoorzitter Rufy Baeke dat ziekenfondsartsen zich te veel laten misleiden door nepzieken die doen alsof ze arbeidsongeschikt zijn. Ook de bazen van de ziekenfondsen zouden de misbruiken mee in de hand werken. "Vooral het socialistisch ziekenfonds laat het misbruik met een extreme tolerantie toe. Maar artsen van alle ziekenfondsen krijgen wel eens te horen dat ze niet te streng moeten zijn. Want wie door zijn ziekenfonds verplicht wordt weer aan het werk te gaan, zou wel eens van ziekenfonds kunnen veranderen", klonk het.

In een reactie noemen de Socialistische Mutualiteiten die bewering nu "een gratuite aanval zonder bewijs". "Blijkbaar gelooft iedereen de uitlatingen van één iemand, die er nota bene geen bewijzen van aanreikt. Hij heeft geen dossier, geen enkel bewijs." Volgens woordvoerder Vandormael is er bij de organisatie ook geen grotere stijging van het aantal langdurig zieken dan bij andere ziekenfondsen, "ondanks het profiel van het ziekenfonds, waar veel arbeiders aankloppen - die door hun type werk vaker werkonbekwaam zijn".

"Aanval vanuit N-VA"
De Socialistische Mutualiteiten zien in de bewering van Baeke een aanval vanuit de N-VA. "Omdat Rufy Baeke ondervoorzitter is van de N-VA-afdeling van Kaprijke denken wij dat hier een politiek spel gaande is. De N-VA had al veel kritiek op de zuilen en de mutualiteiten, en uit die nu eens te meer." Vandormael spreekt van een "lastercampagne", gericht tegen de ziekenfondsen "en tegen de Socialistische Mutualiteiten in het bijzonder".

 
Omdat Rufy Baeke ondervoorzitter is van de N-VA-afdeling van Kaprijke denken wij dat hier een politiek spel gaande is. De N-VA had al veel kritiek op de zuilen en de mutualiteiten, en uit die nu eens te meer
Urbain Vandormael, Socialistische Mutualiteiten

"Aanfluiting voor echt zieken"
Ook Ilse Wheeghmans van het Vlaams Patiëntenforum noemt de uitlatingen van Baeke een "aanfluiting voor de mensen die chronisch ziek zijn en wel willen werken, en zeker van patiënten die echt ziek zijn en niet geloofd worden. Deze patiënten zouden liever werken, maar boksen op tegen het systeem van arbeidsongeschiktheid waarin 'maar een beetje' kunnen werken lang niet zo eenvoudig is."

Het systeem van toegelaten arbeid, dat bedoeld is om mensen die slechts een aantal uren per week kunnen werken toch aan de slag te helpen, is onvoldoende gekend, zegt Weeghmans. "Bovendien worden patiënten niet voldoende op de hoogte gebracht van deze mogelijkheden." Het VPP krijgt naar eigen zeggen frequent vragen van patiënten die kop noch staart krijgen aan het systeem.

Volgens het VPP "regent" het bovendien klachten van patiënten over "het gebrek aan communicatie of de miscommunicatie" tussen de verschillende artsen. Ilse Weeghmans ontkent niet dat er misbruiken van het systeem bestaan, "maar het mag er niet toe leiden dat patiënten die werkelijk nood hebben aan het vangnet van arbeidsongeschiktheid hiervan uitgesloten worden".

 
Patiënten zouden liever werken, maar boksen op tegen het systeem van arbeidsongeschiktheid waarin 'maar een beetje' kunnen werken lang niet zo eenvoudig is
Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenforum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234