Zondag 13/06/2021

Socialistische fractie misbruikte EU-geld voor kiescampagnes

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

De socialistische fractie in het Europees Parlement heeft Europese subsidies, bestemd voor politieke voorlichting over het Parlement, doorgesluisd naar de verkiezingskassen van de nationale partijen. De Nederlandse PvdA kreeg op deze illegale manier de afgelopen jaren ongeveer 20 miljoen frank (495.787,05 euro), zo schrijft NRC-Handelsblad-journalist Joep Dohmen in zijn nieuwe boek Europese idealisten (Sun/Kritak), dat als ondertitel meekreeg: 'Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan'.

Het doorsluizen van Europese gelden naar nationale partijkassen blijkt een algemeen verspreid gebruik bij vrijwel alle fracties in het Europees Parlement, ondanks een uitspraak van het Europees Hof van Justitie van 1986 dat dergelijke praktijken verbiedt en ondanks interne regels van het Parlement. Het geld is afkomstig van een begrotingspost: 'uitgaven voor politieke voorlichting over het Parlement en zijn fracties', bedoeld voor algemene informatiecampagnes over het Europees Parlement.

Dohmen ontdekte een vertrouwelijk onderzoeksrapport van de Europese Rekenkamer naar de besteding van gelden voor deze informatiecampagnes tussen 1986 en 1990. Daaruit blijkt dat, met uitzondering van de Regenboog-fractie, alle fracties een deel van de ontvangen 1,9 miljard frank (47,09 miljoen euro) op onrechtmatige wijze hebben gebruikt voor hun verkiezingskassen. De Franse socialisten betaalden er in 1988 zelfs de affiches mee voor de herverkiezing van president François Mitterrand. In 1991, één jaar na het vernietigende rapport van de Europese Rekenkamer, kreeg de Partij van Europese Sociaal-democraten (PES), de grootste fractie van het Europees parlement, opnieuw 167 miljoen frank (4,14 miljoen euro) informatiegeld. Daarvan ging volgens Dohmen een derde naar de fractie zelf, de rest werd verdeeld onder de nationale delegaties van de PES-fractie.

Het geld ging via een omweg naar de partijkas, een techniek die Dohmen omschrijft als "handig boekhouden, maar niet in de geest van de regels van het Parlement". De eurodelegatie van de PvdA ontving voor haar informatiecampagne jaarlijks 5,2 miljoen frank (128.904,63 euro). Dat geld werd gestort op een rekening van de Anne Vondeling Stichting, een organisatie "ter ondersteuning van de Europese socialistische politiek" in Den Haag. Daarnaast heeft de stichting ook nog andere inkomsten, vooral afkomstig van secretariaats- en onkostenvergoedingen van de acht PvdA'ers in het europarlement.

Bij de voorstelling van het boek zei Dohmen gisteren dat de vele financiële schandalen en schandaaltjes in het Europees Parlement wijzen op een structureel integriteitsprobleem. "Er is wel degelijk een verband met de recente val van de Europese Commissie", vindt de auteur, "want alle Europese instellingen worstelen met dezelfde problemen: ondoorzichtig bestuur, onvoldoende of gebrekkige externe controle en een groot circuit van politieke benoemingen in de ambtenarij." (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234