Dinsdag 15/10/2019

Socialisten slaan wild om zich heen op 1 mei

De banken, de energiereuzen en de N-VA. Die drie waren de favoriete schietschijven in de 1 meitoespraken van de verzamelde sp.a-kopstukken. Over de penibele positie van de eigen partij en de nakende voorzittersverkiezingen bleef het stil.

Voorzitster Caroline Gennez lanceerde in haar toespraken de ‘1 meibonus’. Ze wil de collectieve bonussen uit de loonnorm halen, zodat bedrijven en sectoren die veel winst maken hun werknemers tegen een fiscaal gunstig tarief een extraatje kunnen geven. Want die werknemers hebben daar volgens Gennez veel meer recht op dan de CEO’s die de voorbije maanden met grote bonussen naar huis gingen. “Eén mei is voor sommigen meer een feest dan voor anderen, 1 mei is de start van het bonussenseizoen. Ik vind dat de CEO’s van de banken géén bonus verdienen. Niet voordat elke euro is terugbetaald, niet voordat de bank opnieuw echt gezond is en niet zonder dat iedere werknemer en spaarder daarvan mee mag genieten.”

Onder anderen Johan Vande Lanotte en Freya Van den Bossche haalden in hun speech dan weer uit naar energiereus Electrabel. Ze vinden dat de belasting op de superwinsten die de multinational uit zijn kerncentrales haalt, moet dienen om de gas- en elektriciteitsfactuur van de doorsneegezinnen naar beneden te halen. Ook intercommunale Eandis kreeg ervan langs voor het voornemen om de gratis kilowattuur af te schaffen, een maatregel die volgens de sp.a vooral de armste gezinnen treft. Verschillende kopstukken besteedden op 1 mei veel aandacht aan de strijd tegen armoede. Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten kon aankondigen dat de regering het actieplan tegen kinderarmoede versneld zal uitvoeren.

ABVV-baas Rudy De Leeuw trok in zijn toespraak vooral van leer tegen de rechtse krachten die de automatische indexering willen afschaffen. Hij kondigde aan dat de socialistische vakbond daar niet van wil weten en er zich ook met hand en tand tegen zal verzetten.

Slechte timing

De sp.a vierde een speciale 1 mei, waarschijnlijk de laatste met Gennez als voorzitter. Maar de cynische aanhef van haar eigen toespraak even buiten beschouwing gelaten, werd daar gisteren met geen woord over gerept. Verschillende zwaargewichten gaven aan dat de partij absoluut moet vermijden om het beeld te creëren dat de sp.a te veel met zichzelf bezig is. Het voorstel van nestor Freddy Willockx om samen met Gennez ook de Vlaamse ministers en fractieleiders in vraag te stellen, kon dan ook vooral omwille van de timing - op de vooravond van dé socialistische hoogdag - op weinig genade rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234