Maandag 30/11/2020

Socialisten in noord en zuid op de wip

De socialisten reageren blij verrast nu de liberalen hen tot de inzet maken van de verkiezingen. ‘Wie denkt te goeder trouw de goede zaak te dienen door voor SLP, PVDA+ of Groen! te stemmen, zal een regering krijgen met N-VA’, waarschuwt viceminister-president Frank Vandenbroucke (sp.a).

Al wekenlang lijkt het erop dat de drie Vlaamse regeringspartijen er alles aan doen om ook na 7 juni met dezelfde ploeg verder te werken. Open Vld’er Karel De Gucht probeerde dit weekend in De Gazet van Antwerpen die voorbestemdheid te counteren. “Ik hoor overal zeggen dat het opnieuw een klassieke tripartite zal zijn”, zegt hij. “Wel, ik ben niet overtuigd van de onontkoombaarheid daarvan. Ik ga ervan uit dat er 45 procent nodig is voor een meerderheid. Wie zegt dat er dan geen formules zonder de sp.a mogelijk zijn? Economisch zit ik bijvoorbeeld veel dichter bij N-VA dan bij sp.a.” Een vreemde uitspraak voor de liberaal die de N-VA’ers graag als ‘caracteriels’ bestempelt en ze dus niet meteen als zijn natuurlijke bondgenoten beschouwt. Wat De Gucht eigenlijk in de verf wil zetten, is niet zijn aanzoek aan de N-VA, wel zijn afstand tegenover de sp.a. Hij wil dat zijn kiezers in hun oren knopen dat een stem voor zijn partij niet meteen een stem voor de socialisten betekent. “Een tripartite is geen natuurwet. Geen wet van Meden en Perzen”, benadrukt hij.

Pitbull

Daarmee wil hij kiezers aan zich binden die anders in de verleiding zouden komen om hun stem aan Lijst Dedecker te geven. “Ik neem dit alvast niet ernstig”, zegt ook N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Als je werkelijk een coalitiewissel overweegt, dan stel je die niet voor via de krant. CD&V en sp.a zijn sterk gedecideerd om samen verder te gaan, de liberalen worden daarin mee getrokken. Daar willen ze zich van distantiëren.” Wie de uitspraken van De Gucht wel ernstig neemt, zijn de socialisten. “De Gucht stelt de zaken op scherp”, zegt Frank Vandenbroucke, viceminister-president en lijsttrekker voor Vlaams Brabant. “Wij voelen al langer dat de liberalen liever van ons verlost zouden worden. Wij hebben in deze regering zware discussies met hen gevoerd en vaak onze slag thuisgehaald.” Sp.a onderlijnt graag de opmerking van De Gucht omdat de partij daarmee de inzet kan worden van de campagne. “De Gucht maakt duidelijk waar deze kiesstrijd echt om draait.” Net als De Gucht probeert Vandenbroucke zo de kiezers die kunnen overstappen naar kleinere, maar extremere alternatieven bij zich te houden. “Als links zich verdeelt, krijg je veel horzels in het parlement, maar geen sterke pitbull in de regering”, zegt hij. “Wie denkt te goeder trouw de goede zaak te dienen door voor SLP, PVDA+ of Groen! te stemmen, zal een regering krijgen met N-VA.”

Ondertussen in Wallonië

Ook in Wallonië proberen de huidige coalitiepartners zich los te weken van elkaar, of beter van de socialisten. Waals minister van Landbouw en Leefmilieu Benoît Lutgen, binnen cdH steeds vaker geciteerd als de volgende voorzitter van de partij, maakte duidelijk dat cdH en PS niet (meer) onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. “CdH wordt overspoeld door een gevoel van walging en diepe afkeer”, zegt hij in La Libre Belgique over het ontslag van PS-minister Didier Donfut. “Geloof maar dat wat de afgelopen dagen is gebeurd zwaar zal wegen na de verkiezingen. Ons contract met de PS loopt af op 7 juni.” Lutgen spreekt zelfs expliciet zijn voorkeur uit voor een ‘Naamse coalitie’ waarbij cdH, Ecolo en MR samen de meerderheid vormen. Gekoppeld aan de uitlatingen van de Vlaamse liberalen, die eerder ook al lieten vallen dat Groen! voor hun part mag aanschuiven aan de regeringstafel, betekent dit dat de huidige coalitiepartners steeds meer verwachten dat een nieuwe coalitie met de socialisten niet nodig en/of niet mogelijk zal zijn. En dan komen de groenen en de N-VA nadrukkelijk in beeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234