Maandag 26/07/2021

Verkiezingen VS

'Socialist' Bernie jaagt Hillary op

Als Bernie Sanders spreekt, luisteren steeds meer Democraten. Hij is een linkse held geworden. Beeld © Photo News
Als Bernie Sanders spreekt, luisteren steeds meer Democraten. Hij is een linkse held geworden.Beeld © Photo News

Democratische presidentskandidaat en uitgesproken socialist Bernie Sanders pikt de linkse stemmen in van kamp-Hillary. Daarmee zit Clinton in een impasse. Hoe links kan zij met haar beleidsagenda gaan?

En toen was er Bernie. Terwijl Hillary Clinton speecht voor pakweg 5.000 geïnteresseerden, kon Sanders laatst op 28.000 sympathisanten rekenen tijdens zijn toespraak. Het pleidooi van de 73-jarige senator en Democratische presidentskandidaat over de vuige billionaire class lijkt er als zoete koek in te gaan. Oneliners als "If they're too big to fail, they're too big to exist" maken van hem een linkse held.

Bernie-manie, zo omschrijven de media de gekte rond de presidentskandidaat. "Dat een kandidaat met een links profiel plots oprukt binnen de Democraten is op zich niets nieuws", nuanceert Bart Kerremans de gekte. Hij is hoogleraar Amerikaanse politiek aan de KU Leuven. "Binnen de Democratische partij is er van oudsher een duidelijke linkerzijde." Maar de enorme populariteit van de rooie rakker is toch wel opmerkelijk. "Bernie Sanders noemt zichzelf een Democratische socialist", verklaart Kerremans. "Dat geeft hem een enorme geloofwaardigheid."

Geloofwaardigheid

Geloofwaardigheid, het is een pijnpunt van de centrumrechtse Democraat Hillary Clinton. In de klassieke Amerikaanse tegenstelling Wall Street versus Mainstreet (rijkaards versus het volk) wordt Hillary door de publieke opinie eerder richting Wall Street geschoven. En zo verliest zij nu een deel van haar linkerzijde aan Sanders.

Om die Bernie-stemmers terug te winnen, zal Clinton toegevingen moeten doen aan de linkerkant en dat is allerminst evident. "De beleidsagenda van Bernie Sanders is helemaal gericht op de hervorming van het belastingsysteem, zoals een verhoging van de belasting op kapitaal", zegt Kerremans. "Hillary kan dus niet zomaar de verlangens van de linkse stemmers inwilligen, want dan dwingt zij zichzelf in november 2016, bij de uiteindelijke presidentsverkiezing, in een pijnlijke spreidstand richting centrum."

Hoe links kan Hillary Clinton in haar beleidsagenda gaan? Beeld PHOTO_NEWS
Hoe links kan Hillary Clinton in haar beleidsagenda gaan?Beeld PHOTO_NEWS

Dat is de kern van het probleem. Clinton wéét dat zij Bernie Sanders aankan, maar maakt zich ongerust over de impact van het terugpikken van de Bernie-stemmen op haar beleidsagenda. Te veel linkse toegevingen zouden haar zuur kunnen opbreken in november 2016, wanneer zij ook de stem van de gematigde kiezer moet binnenrijven. Kerremans: "Toch zal Hillary een antwoord moeten verzinnen op Sanders. Zo niet zal zijn aanhang alleen maar groeien."

Bernie heeft helemaal geen last van strategische overwegingen. De man die zijn politieke loopbaan begon in de progressieve studentenpolitiek van de jaren zestig, houdt al heel zijn leven vast aan zijn linkse ideologie. Daarbij vecht hij vanuit een underdogpositie. "Voor Bernie Sanders is het nu al feest", zegt Kerremans. "Hij heeft niets te verliezen."

Nog geen Trump-effect

Een stoorzender zoals Donald Trump voor de Republikeinen is Sanders echter nog niet. In de landelijke polls, waar Clinton gemiddeld 62,8 procent scoort, haalt Sanders een makke 14,3 procent. In feite won Sanders van Clinton in slechts twee polls, die van de staten Iowa en New Hampshire. Nu, dat zijn wél de twee staten waar de verkiezingen aangevat zullen worden waardoor de winst aldaar doorslaggevend kan zijn voor het resultaat in de rest van het land.

"Sanders heeft ook het voordeel om de vakbonden achter zich te hebben", geeft Kerremans nog mee. "Hij strijdt sinds jaar en dag voor strenge arbeidsvoorwaarden." Hoewel Clinton én Sanders vooral op de middenklasse mikken, zou Sanders daarnaast dus nog stemmen bij de arbeidersklasse kunnen meepikken.

In elk geval, de verkiezingen zijn nu al spannend.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234