Woensdag 10/08/2022

NieuwsPolitiek

Sociale woning? Eerst rekeninguittreksels voorleggen

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) Beeld BELGA
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA)Beeld BELGA

Wie een sociale woning wil huren, zal vanaf 2024 inzage moeten geven in zijn spaargeld. Staat er een klein jaarinkomen op de rekening, dan grijpt de huurder naast de sociale woning. Maar wie vandaag al een sociale woning huurt, hoeft niets te vrezen.

ARA

Vanaf 2024 zullen socialehuisvestingsmaatschappijen controleren hoeveel geld iemand op zijn rekening heeft staan, vooraleer die in aanmerking komt voor een sociale woning. Die ‘middelentoets’ stond in het regeerakkoord, maar vrijdag keurde de Vlaamse regering het concrete voorstel van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) goed.

Hoe zal het in zijn werk gaan? Bij zijn inschrijving op de wachtlijst zal een kandidaat-sociale huurder op eer moeten verklaren hoeveel er op zijn bankrekeningen staan. Beleggingsrekeningen en buitenlandse rekeningen - als die er al zouden zijn - tellen ook mee. Het totaalbedrag op die rekeningen mag niet hoger zijn dan de inkomensgrens van wat er jaarlijks mag worden verdiend om recht te hebben op een sociale woning.

Die grens hangt af van de concrete situatie. Een alleenstaande zonder kinderen heeft recht op een sociale woning als hij/zij jaarlijks minder dan 25.850 euro aan inkomsten heeft. Voor een koppel of alleenstaande met één kind is dat 40.940 euro per jaar en dat bedrag stijgt telkens met ongeveer 2.000 euro naargelang het gezin meer kinderen telt. Met de nieuwe regeling mag op de rekening niet meer staan dan dat maximum-jaarinkomen, dus respectievelijk 25.850 en 40.940 euro. De redenering is dat wie een jaarinkomen bijeen kan sparen, ook wel op de private huurmarkt terecht kan, aldus Diependaele. “Zo kunnen de sociale woningen gaan naar de mensen die er het meest nood aan hebben.”

Rekeningafschriften

Als er uiteindelijk een woning wordt toegekend, zal de sociale huurder ook rekeningafschriften moeten voorleggen om te bewijzen dat zijn vermogen niet hoger ligt dan de inkomensgrens. “Als dan blijkt dat de eerdere verklaring niet strookt met de afschriften of als er een vermoeden is van fraude of rekeningen die niet zijn aangegeven, kan de woonmaatschappij wel een diepgaander onderzoek voeren of zelfs naar de rechter stappen”, aldus Diependaele.

Spaarrekeningen van de kinderen of een persoon ten laste worden niet meegerekend in het totaal. “Maar als er signalen zijn dat er systematisch geld wordt overgeschreven naar bepaalde rekeningen kunnen we dit wel gaan controleren.”

Alleen voor nieuwe huurders

De nieuwe regeling zal alleen gelden voor nieuwe huurders, op het moment dat de sociale woning wordt toegekend en niet bij de eventuele hernieuwing van het contract. Wie vandaag al een sociale woning huurt en wat spaargeld heeft, hoeft dus niets te vrezen. Sowieso zijn alle contracten van voor 2017 eeuwigdurende contracten. Voor contracten die vanaf 1 januari 2017 zijn afgesloten, wordt na negen jaar wel gekeken of de huurder in kwestie nog steeds aan de voorwaarden voldoet - een maatregel die werd ingevoerd door Diependaeles partijgenote en voorganger op Wonen, Liesbeth Homans. “Maar die controle blijft op basis van inkomen”, aldus de minister. “Als je in die negen jaar tijd een grote spaarboek kon opbouwen, is je inkomen waarschijnlijk ook gestegen en val je mogelijk sowieso al buiten de inkomensgrenzen. Maar we willen sociale huurders die zuinig leven en sparen niet ontmoedigen. Met het spaargeld houden we nadien dus geen rekening meer.” Diependaele sluit wel niet uit dat dit voer kan zijn voor een volgende hervorming.

Eerder maakte de minister het al mogelijk voor socialehuisvestingsmaatschappijen om te gaan onderzoeken of sociale huurders een eigendom of woning hadden in het buitenland. In ruim een jaar tijd liepen zo meer dan 200 sociale huurders tegen de lamp, die hun sociale woning kwijtspeelden. “Maar daarnaast zijn er ook mensen die proactief hun contract hebben opgezegd, omdat ze vreesden dat ze een boete gingen moeten betalen”, zegt Diependaele. “Het had dus ook een ontradend effect en dat verwachten we ook van deze nieuwe maatregel.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234