Zaterdag 08/08/2020

Sociale wantoestanden medewerkers zijn te vermijden, zeggen Belgische Europarlementsleden

Ivo Belet: 'Hoe kun je iets terugkrijgen van je medewerkers als je ze onderbetaalt?'

'Europarlementairen die misbruik maken moeten aan de schandpaal'

Dat medewerkers in het Europees Parlement slachtoffer zijn van sociale wantoestanden werd gisteren vanuit diverse hoeken nogmaals bevestigd. Dirk Sterckx (VLD): 'Ik snap niet hoe sommigen het zich in het hoofd halen hun medewerkers zo uit te buiten.' Maar ook: 'Een oplossing is niet eenvoudig.' Nochtans, zo wijst de praktijk uit, zijn er diverse constructies mogelijk om de parlementaire medewerkers billijk te vergoeden.

Brussel

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

De medewerkers van het parlement zijn af en toe de dupe van malafide werkgevers, volgens eensluidende berichten vooral afkomstig uit de zuidelijke lidstaten. Of die nu gebruik maken van het nepstatuut van schijnzelfstandigen of stagiairscontracten schier oneindig verlengen, het resultaat is altijd hetzelfde: nogal wat parlementaire medewerkers worden systematisch onderbetaald. Een gemiddeld loon bedraagt 1.000 tot 1.200 euro, met uitschieters naar beneden.

En toch, zegt Sterckx, is een oplossing voor het probleem niet eenvoudig. Eén zou kunnen zijn dat je de parlementaire medewerkers een ambtenarenstatuut geeft. Net als de Belgische regering is Sterckx daar niet voor te vinden. Allereerst omdat je zo het risico loopt dat je een klasse van Europese ambtenaren in het leven roept die niet via de strenge examenrondes geselecteerd zijn. Maar ook omdat Sterckx meent dat de relatie met zijn medewerkers exclusiever moet zijn. "Ik bepaal het liefst zelf wie ik inhuur en hoeveel ik die betaal."

Ook Ivo Belet (CD&V), in de jaren tachtig zelf assistent in het europarlement, ziet weinig in stringenter regels, wel in een betere controle. "Wie doet nu zoiets? Hoe kun je iets terugkrijgen van je medewerkers als je ze onderbetaalt. Nu zou de situatie veel verbeterd zijn tegenover vroeger en de regels zijn ook strikter geworden, maar het klopt dat er nog altijd misbruiken zijn. Voor mijn part nagelen ze die mensen aan de schandpaal. Het ging in De Morgen over een Italiaans parlementslid, dat men dan man en paard noemt".

Sterckx meent dat de situatie niet gedramatiseerd hoeft te worden. "Zo erg is het niet in de realiteit. De schijnzelfstandigen, bijvoorbeeld, die bestaan, maar velen willen ook als zelfstandige tewerkgesteld worden. Iemand met een eigen advocatenpraktijk bijvoorbeeld wil helemaal geen vast contract." Volgens Sterckx zijn de onderbetaling en de nepcontracten niet eens het grootste probleem. Dat veel parlementaire medewerkers niet volgens het Belgische recht tewerkgesteld zijn, is dat wel. "Britten stellen Britten tewerk volgens het Britse systeem omdat ze bang zijn voor de Belgische loonkosten".

Dat betekent ook dat die Britten veel meer mensen kunnen tewerkstellen. Maar significanter: het houdt vooral in dat ze niet gebonden zijn door de Belgische regels over schijnzelfstandigheid, de hernieuwing van arbeidscontracten of loonplafonds. Belet: "En bij Letten en Litouwers, met hun minimale sociale regels, is het nog veel erger. Ooit hebben ze eens geprobeerd om alles volgens het Belgische recht te laten verlopen, maar je begrijpt dat dat is afgeketst."

Volgens Sterckx, die de misbruiken een "schande" noemt, is het niet zo eenvoudig het systeem te bedriegen. "Wij hebben elke maand recht op vijftienduizend euro om ons personeel te betalen, maar het is niet alsof ik dat geld ooit in mijn handen krijg. Dat geld wordt gestort aan een sociaal secretariaat dat de medewerkers uitbetaalt en wij moeten alle contracten aan het fractiesecretariaat van de Europese liberalen voorleggen. Ik zou niet eens weten hoe ik dat geld op mijn rekening zou moeten krijgen."

Nochtans kan het. Eén praktijk zou zijn dat parlementsleden een nv op hun naam oprichten, die op haar beurt het geld doorstort aan de medewerkers. Maar niet zonder dat een paar procentjes aan de handen blijven hangen. Controle daarop is er amper, volgens de European Parliament Assistants' Association. Volgens Belet klopt dat niet: "De administrateurs bevestigen mij dat er wel degelijk onderzoeken gebeuren naar individuele parlementsleden en zij hebben de bevoegdheid geld terug te vorderen."

Nochtans zijn er op veel plekken simpele systemen in werking die fraude uitsluiten. De sp.a bijvoorbeeld int het geld voor zijn medewerkers in het Europees parlement en keert die uit volgens de barema's die gelden voor de medewerkers van de studiedienst. "Ik ben er voorstander van dat zo'n soort statuut voor iedereen zou gelden", zegt Said El Khadraoui (sp.a). De Nederlandse PvdA richtte dan weer een stichting op die de betalingen regelt, met cao's werkt en alle mogelijke voorschriften respecteert. Belet: "Wij werken via sociale kantoren, dus fraude is niet mogelijk. Hoe dan ook moeten alle misbruiken eruit."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234