Vrijdag 03/04/2020

Sociaal overleg

"Sociale vrede onder de kerstboom": akkoorden Groep van 10 goedgekeurd

Beeld EPA

Het kernkabinet heeft de akkoorden goedgekeurd die werkgevers en werknemers in de Groep van 10 hebben bereikt over de eindeloopbaan en een aantal punten over het eenheidsstatuut. Ook het akkoord dat artsen en ziekenfondsen afgelopen nacht hebben bereikt in de Medicomut kreeg groen licht van de kern.

"Daarmee hebben we de sociale vrede onder de kerstboom gelegd", zei een fiere premier Charles Michel na afloop op een persconferentie.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) schatte de kost van het akkoord van de Groep van 10 op zo'n 95 miljoen euro in 2015, 25 miljoen minderinkomsten voor de aanpassingen aan de maatregelen inzake de eindeloopbaan en 70 miljoen euro voor het eenheidsstatuut. De middelen zullen tijdens de begrotingscontrole gezocht worden, zei Peeters.

Vanochtend, voor aanvang van het kernkabinet, sprak Peeters al optimistisch van "een intelligent akkoord".

Ook vicepremier Didier Reynders (MR) was ervan overtuigd dat de regeringspartijen het sociaal overleg moesten volgen. "Ik hoop overigens dat het sociaal overleg begin volgend jaar heropgestart kan worden in een klimaat van sociale vrede, dus met engagementen van beide zijden", zei hij.

De vicepremiers benadrukten dat met het akkoord van de Groep van 10 en de goedkeuring door de regering - wat in de loop van de dag met een elektronische ministerraad zal gebeuren - het bewijs geleverd is dat het sociaal overleg in het regeerakkoord van deze ploeg is verankerd. Jan Jambon (N-VA) zei dat het akkoord bewijst dat er over de modaliteiten gepraat kan worden. Voor Alexander De Croo (Open Vld) heeft de regering rekening gehouden met de bezorgdheden van de sociale partners. "Ik hoop dat de voorwaarden gecreëerd zijn voor duurzaam sociaal overleg".

Eenheidsstatuut

De akkoorden van de Groep van 10 omvatten een aantal maatregelen over het eenheidsstatuut en de zes koninklijke besluiten die uitvoering geven aan de maatregelen voor onder meer het brugpensioen en het tijdskrediet.

Werkgevers en vakbonden kwamen overeen dat sectoren nog tot 30 juni 2015 een collectieve arbeidsovereenkomst kunnen afsluiten die brugpensioen (officieel SWT of stelsel werkloosheid bedrijfstoeslag) toelaat. Daarnaast wordt de mogelijkheid geschapen dat de sociale partners kader-cao's afsluiten op het niveau van de NAR (Nationale Arbeidsraad) voor de periode 2015-2016. Een daarvan bevestigt brugpensioen op 58 jaar voor specifieke groepen zoals zware beroepen, nachtwerk, de bouw of in geval van een lange loopbaan, en op 55 jaar voor bedrijven in herstructurering of in moeilijkheden. Voor deze laatste categorie zal de leeftijd geleidelijk opgetrokken worden tot 60 jaar in 2020.

Dezelfde mogelijkheid van kader-cao's wordt voorzien voor landingsbanen. Dat is de mogelijkheid om minder uren te werken tot aan het pensioen. Voor specifieke groepen zoals zware beroepen, nachtwerk of lange loopbanen, wordt een landingsbaan vanaf 55 jaar mogelijk, als het paritair comité van de sector het licht daarvoor op groen zet. Voor bedrijven in moeilijkheden of herstructurering zijn landingsbanen mogelijk vanaf 55 jaar.

Financiële compensaties

In het akkoord van de Groep van 10 worden eveneens een aantal financiële compensaties voorzien voor de werkgevers bij het invoeren van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. De Groep van 10 overlegde op basis van een compromisvoorstel dat aangereikt werd door de regering.

Het Kernkabinet heeft dinsdag ook het technisch verslag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) besproken over het jaarlijkse loonrapport. Peeters en Michel hebben de Groep van 10 per brief verzocht binnen de twee maanden een akkoord te bereiken over de loonmarge 2015-2016, zoals is voorzien in de wet van 1996. "Ik wil de leden van de Groep van 10 alle succes toewensen", zei Peeters, die herhaalde dat de CRB in haar loonrapport rekening gehouden heeft met een indexsprong vanaf februari.

Op 15 januari zal het kernkabinet de agenda bepalen van het sociaal overleg in verband met de welvaartsenveloppe, de strategie voor jobs en de Pensioencommissie.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234