Donderdag 17/10/2019

energiefactuur

Sociale stroomtarieven worden duurder: “Dit wordt de doodsteek voor de sukkelaars”

Op jaarbasis betekent een verhoging van de sociale stroomtarieven met 22 procent snel 150 euro. Beeld Shutterstock

Het sociaal tarief voor elektriciteit gaat vanaf deze maand met 22 procent omhoog. Wat betekent dat voor mensen die nu al elke cent omdraaien om de rekeningen te betalen? “Dat ene dagje naar de zee zullen ze op hun buik mogen schrijven.”

“Ik raad het alle politici en energieregulatoren aan: stap eens binnen bij een armoedevereniging en drink een kop koffie met die mensen. Dan pas besef je welke impact deze tariefverhoging zal hebben.” Rudi Friedrichsen (54) is ‘ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting’ bij de vzw Welzijnszorg, die zo’n 160 armoedeverenigingen ondersteunt, en heeft die ervaring niet gestolen. Hij is vijf jaar schuldenvrij, maar herinnert zich de budgetmeter goed. “Eentje per eentje heb ik uiteindelijk mijn huis kunnen volhangen met spaarlampen, maar veel mensen zijn al blij als de lichten aangaan.”

Armoedeverenigingen reageren kwaad over de verhoging van het sociaal tarief voor elektriciteit die energieregulator CREG voor de komende maanden heeft aangekondigd. De berekening van die tarieven is gelinkt aan de marktprijzen. “Als die stijgen, dan stijgt het sociaal tarief ook”, is de redenering. Dus wordt de elektriciteitsrekening 22 procent duurder voor mensen die nu vaak al moeite hebben om rond te komen, voor aardgas zelfs 28 procent. Rekening houdend met het gemiddelde gezinsverbruik in Vlaanderen komt dat neer op een dikke 10 euro per maand.

Voor elektriciteit gaat het om 
212.534 Vlaamse huishoudens die een gunstiger tarief krijgen omdat ze een invaliditeitsuitkering krijgen, een leefloon of onder de inkomens­garantie voor ouderen vallen. “Zeker voor wie dat een inkomensgerelateerd recht is, zal zo’n verhoging nijpen”, zegt Stefan Goemaere, die rond energie en armoede werkt bij Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen. “10 euro is voor sommige mensen een onverwachte uitgave. Het kan de druppel zijn om in de schulden terecht te komen.”

Bovendien is die 10 euro wellicht een onderschatting. Niet alleen geeft het verbruiksgemiddelde een vertekend beeld, omdat het cijfer fors naar omlaag wordt gehaald door gezinnen met zonnepanelen. Kwetsbaar en energiezuinig gaan dikwijls niet hand in hand. “Energiebesparende toestellen zijn vaak duur. Een  langetermijninvestering dus, terwijl deze mensen van dag tot dag leven”, zegt David de Vaal, algemeen coördinator bij Netwerk tegen Armoede. “De huizen waar ze toegang toe hebben, zijn vaak niet supergoed geïsoleerd.”

“Ik ken gezinnen die wekelijks op 50 euro leefgeld zitten en zich één bad kunnen veroorloven waar iedereen zich in wast. Met de 5 euro die ze zo besparen, moeten ze voor twee dagen eten proberen inslaan”, zegt Friedrichsen, die vreest dat de allerkwetsbaarsten door deze maatregel nog meer van het sociaal weefsel worden afgesneden. “Je hoort nu al dat arme kindjes op school soms stinken en gepest worden. Wel, als dit erdoor komt, moeten ze misschien ook nog dat ene dagje naar de zee op hun buik schrijven. Het is een grove fout om de ‘sukkelaars’ bij deze prijsverhoging te betrekken. Dit wordt de doodsteek voor hen.”

Rudi Friedrichsen, ervaringsdeskundige armoede en sociale uitsluiting voor Welzijnszorg . ‘Ik ken gezinnen die wekelijks op 50 euro leefgeld zitten en zich één bad kunnen veroorloven waar iedereen zich in wast.’ Beeld Wouter Van Vooren

Risicogroep groeit

Of de stijging van 22 procent er effectief komt, is onduidelijk. De ministers van Economie Kris Peeters (CD&V) en Energie Marie Christine Marghem (MR) ontbieden vandaag  de federale energieregu­lator CREG om “toelichting te krijgen en voorstellen te vragen over hoe deze prijsstijging kan worden opgevangen”, klinkt het bij het kabinet-Peeters. Want ook voor de OCMW’s, die vaker zullen moeten bijspringen, dreigen er problemen. De 3,7 miljoen euro die minister Dennis Ducarme (MR) vrijmaakt, lijken ontoereikend.

Volgens het Netwerk tegen Armoede moet de huidige berekening van de tarieven op de schop. “Ga naar een sociale maximumprijs op basis van wat betaalbaar is voor de doelgroep, niet op basis van geldende marktprijzen”, zegt De Vaal, die pleit voor een uitbreiding van die doelgroep. “Want het zijn lang niet alleen de OCMW-klanten die verzuipen in hun energiefactuur. De groep die risico loopt, groeit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234