Dinsdag 15/06/2021

Sociale partners drijven verder uit elkaar

De regering-Verhofstadt heeft er 250 miljoen euro voor over

om tot een nieuw sociaal akkoord te komen. Maar werkgevers en vakbonden drijven steeds verder uit elkaar. Gisteren werd het overleg weer zonder akkoord afgebroken.

Janine Meijer

De regering is bereid 250 miljoen euro op tafel te leggen voor een lastenverlaging en het bestrijden van de werkloosheidsval, maar dat bracht de sociale partners gisteren niet dichter bij elkaar. Beide partijen blijven op hun standpunten staan en dreigen het overleg alsnog op te blazen in een laatste poging het onderste uit de kan te halen. Vandaag hervatten werkgevers en vakbonden opnieuw het sociaal overleg, maar alle partijen schatten de slaagkansen zeer laag in.

Luc Cortebeeck kon zijn woede gisterenmiddag nog nauwelijks verbergen toen hij aankwam bij de gebouwen van de werkgeversfederatie VBO voor een nieuwe onderhandelingsronde. "Onze mensen hebben er genoeg van", zei de ACV-voorzitter. "Voor de werkgevers kan de lat niet hoog genoeg liggen. Ze komen telkens met nieuwe eisen. Maar wat blijft er voor de werknemers over?" Algemeen secretaris Josly Piette was nog feller: "Al deze onderhandelingen zijn tijdverspilling. We maken geen enkele vooruitgang. De maat is vol."

Voor de christelijke vakbond, die vindt dat hij zich steeds heel redelijk heeft opgesteld bij het onderhandelen, is de grens bereikt. Cortebeeck consulteerde gisterenmiddag zijn achterban, maar die is niet onder de indruk van de miljoenen van Verhofstadt. "Wij zitten niet te wachten op geld van de regering", zegt Cortebeeck. "Wij willen een reële loonsverhoging en goede afspraken over flexibiliteit, waarbij de rol van de vakbondsvertegenwoordigers wordt gerespecteerd." De ACV-voorzitter zei "zeer pessimistisch" te zijn en niet ver van de "nodige voorbereidingen om tot acties over te gaan".

De vakbonden blijven vasthouden aan hun eis dat er vakbondstoestemming vereist is bij het maken van overuren. De werkgevers willen meer flexibiliteit en stellen een regeling voor waarbij elke werknemers 175 overuren per jaar kan maken, waarvan 130 zonder vakbondstoestemming. ABVV-voorzitter Xavier Verboven: "Dat accepteren wij nooit. Op dit punt ligt de bal in het kamp van de werkgever. Wij zullen niet wijken." ACLVB-voorzitter Guy Haaze: "Bij het maken van overuren moet inspraak van de vakbonden gegarandeerd blijven. Anders kan het systeem makkelijk misbruikt worden om met minder personeel hetzelfde werk te doen en verdwijnen er banen."

Ook de werkgevers zijn niet tevreden met het budget dat de regering wil uittrekken voor een nieuw sociaal akkoord. Gisteren deed het gerucht nog de ronde dat het om een bedrag van 360 miljoen zou gaan. VBO-voorzitter Vansteenkiste: "Wij zijn ontgoocheld. Het budget van Verhofstadt is veel kleiner dan verwacht. Dat heeft voor de sectoren effecten die wij niet kunnen inschatten."

Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt: "De regering stelt geen lineaire lastenverlaging voor. Minister Vande Lanotte moet goed weten dat hij hiermee de concurrentiekracht van het bedrijfsleven op de helling zet."

De overheid heeft inderdaad niet besloten tot een algemene lastenverlaging voor werkgevers. De 250 miljoen waarmee de regering-Verhofstadt een nieuw sociaal akkoord probeert af te kopen, is bedoeld om bepaalde sectoren en doelgroepen extra voordelen te geven in de hoop zo meer tewerkstelling te creëren. Het grootste deel van het budget (120 miljoen euro) moet gebruikt worden voor lastenverlaging op ploegenarbeid. Als concurrentieel gevoelige sectoren zoals de auto-industrie, waar vaak in ploegen wordt gewerkt, extra steun krijgen, kunnen deze banen misschien behouden blijven. Zo'n 80 miljoen euro zou dienen voor het goedkoper maken van de overuren voor werkgevers en het financieel aantrekkelijker maken van de overuren voor werknemers. Door overuren uit het zwarte circuit te halen hoopt de overheid tevens een deel van deze kosten te recupereren. Een laatste grote schijf van 40 miljoen euro moet aangewend worden om de werkloosheidsval te verkleinen. Dat kan door de werkgevers fiscale voordelen te geven als zij werklozen of laaggeschoolden in dienst nemen. De resterende 7 miljoen euro is voor extra financiering van het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen. Dat Fonds komt tussenbeide als ondernemingen die moeten sluiten hun verplichtingen tegenover het personeel niet kunnen nakomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234