Woensdag 22/09/2021

NieuwsLonen

Sociale partners armworstelen over brugpensioen en minimumloon

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bonden en werkgevers buigen zich vandaag over brugpensioenen, minimumlonen en overuren. Komen ze niet tot een akkoord, dan dreigt een clash binnen de federale regering.

“We gaan vandaag tot de finish.” Bonden en werkgevers komen vanaf deze middag samen om over de laatste elementen van het interprofessioneel akkoord te onderhandelen. De bedoeling is vanavond, ten laatste vannacht, eruit te geraken. Ze zoeken overeenstemming over brugpensioenen en landingsbanen, hogere minimumlonen, soepelere overuren en het aanvullend pensioen voor arbeiders.

Nadat de onderhandelingen over de loonopslag eind april crashten, zijn de sociale partners weer on speaking terms. De regering besliste destijds in hun plaats dat de lonen de komende twee jaar met niet meer dan 0,4 procent bovenop de index konden stijgen, maar gaf hen de opdracht verder te praten over een aantal dossiers die nog op tafel lagen.

Brugpensioen twijfelachtig

De wil om tot een akkoord te komen is er, al zal er nog stevig gediscussieerd worden. De socialistische vakbond ABVV dreef vorige week de druk op door publiekelijk te eisen dat de minimumleeftijd voor brugpensioen in specifieke gevallen moest worden teruggebracht naar 58 jaar.

De kans dat hij die eis uit de brand sleept, is erg klein. De werkgevers weigeren principieel. Bovendien is voor de versoepeling de goedkeuring van de regering nodig. Het is erg twijfelachtig dat die het licht op groen zet. Meer haalbaar is een verlenging van de bestaande uitzonderingen voor zware beroepen en bij bedrijven in moeilijkheden. Daar ligt de minimumleeftijd op respectievelijk 59 en 60 jaar.

Minstens even belangrijk voor de bonden zijn de landingsbanen, waarbij iemand met het pensioen in zicht wat minder kan gaan werken. Tot eind 2020 kon je vier vijfden gaan werken vanaf je 55ste, halftijds vanaf 57. Sinds begin dit jaar is dat twee keer vanaf 60. De bonden willen opnieuw een regeling zoals voordien, de werkgevers zijn bereid daarover te spreken. Intussen maken al veel meer mensen gebruik van landingsbanen (90.000) dan van brugpensioen (35.000).

Zij aan zij met PS

Daarnaast strijden de bonden, zij aan zij met de PS, voor hogere minimumlonen. Voor de socialisten in de regering moeten de hogere minima de pil vergulden, nadat de algemene loonopslag beperkt bleef tot 0,4 procent.

Sowieso zou het optrekken van de laagste lonen in verschillende stappen gebeuren, en voer zijn voor de tweejaarlijkse loononderhandelingen binnen de Groep van Tien. Toch zou een beperkte bruto loonsverhoging voor 2022 nu ook al op tafel liggen. Blijft de grote valkuil dat bij de laagste lonen een extraatje al snel wordt afgeroomd door belastingen. De regering heeft al aangegeven te willen tussenkomen met een fiscaal duwtje in de rug, bijvoorbeeld via de jobbonus. Alleen is die oefening erg complex. Wat met de lonen daar net boven? Moet je die een gelijkaardig voordeel toekennen?

Flexibiliteit

Daartegenover staan de werkgevers met hun eisen die in eerste plaats gaan over meer flexibiliteit. Ze vragen dat het nachtwerk voortaan enkel erkend wordt tussen middernacht en 5 uur, nu is dat al vanaf 20 uur ’s avonds. Tegelijk vragen ze om meer overuren mogelijk te maken. Beide eisen liggen erg moeilijk voor de bonden. Wat wel bespreekbaar is, is de verlenging van de regeling uitgewerkt tijdens de coronacrisis voor specifieke sectoren, waarbij overuren minder worden belast.

Daarnaast vragen de werkgevers uitstel voor het aanvullend pensioen bij arbeiders, de zogenaamde tweede pijler. Normaal gezien zou dat vanaf 2025 moeten gelijkgesteld worden met de regeling die bestaat voor bedienden, maar de werkgevers vragen meer tijd.

Mochten de sociale partners niet tot een akkoord komen, dan zit de federale regering met een probleem. PS-voorzitter Paul Magnette stelde afgelopen weekend nog in De Tijd dat zonder hogere minimumlonen het brede loonakkoord niet zou worden goedgekeurd door de regering. Dat zou betekenen dat sectoren vrij kunnen onderhandelen over loonopslag, met grotere marges (en dus extra kosten voor de werkgevers) tot gevolg. In het regeerakkoord was een cruciale eis van de liberalen dat de wet op de loonnorm zou worden gerespecteerd, om zo de concurrentiepositie van ons land te vrijwaren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234