Zondag 16/05/2021

Sociale oorlog op vijf fronten

Komt er na de hete herfst van vorig jaar een vurig verlengstuk dit voorjaar? Het heeft er alle schijn van. Acties die nu al aan de gang zijn en mogelijke stakingen zetten de regering onder druk. Die is het nog lang niet eens over het goedkeuren van het sociaal akkoord over het brugpensioen.

De regering neemt pas morgen een beslissing over het moeilijke dossier van het brugpensioen, maar de vakbonden wachten daar niet op. In verschillende bedrijven in de metaalsector ontstonden er al spontane acties. Onder meer bij Van Hool en Audi trok een vakbondsdelegatie naar de directie. Bij Autovision, een toeleverancier van Audi, werd het werk drie kwartier neergelegd.

Marc De Wilde, voorzitter van ACV-Metea, voorspelt gelijkaardige acties vandaag. "Ik verwacht dat in veel bedrijven de arbeiders na hun eten in de kantine zullen blijven zitten. De ongerustheid is immens. Dit is een bijzonder belangrijk dossier. Als de regering het akkoord van de sociale partners niet goedkeurt, dan staat het vast dat er extra acties komen." Echte stakingen in plaats van prikacties dus. Het ABVV zit op dezelfde golflengte. Een stakingsaanzegging is er nog niet. "Maar die kan er vrijdag snel zijn", zegt De Wilde.

Bij de bediendevakbond tekent er zich een gelijkaardige evolutie af. Zo plant de christelijke LBC morgenochtend een manifestatie, nog voor de regering beslist. Ook komen er spontane prik- en flyeracties in verschillende bedrijven. "We moeten dat nu doen. Protesteren als de beslissing al is genomen, heeft weinig zin", luidt het.

Ook bij de socialistische collega's van de BBTK klinkt oorlogstaal. "Als de beslissing wordt teruggedraaid, dan komen er begin volgende week acties." De bond hield gisteren een congres en heeft meer tijd nodig om zich te organiseren.

Maandag raakten de bonden en werkgevers het eens over de zogenoemde 'beschikbaarheid'. Wie op brugpensioen is, moet nog steeds een job aanvaarden als die hem wordt aangeboden, maar de voorwaarden werden versoepeld. De regering kreeg de tekst dinsdag, maar vroeg tot morgen de tijd om het akkoord te bekrachtigen.

De kwestie zit momenteel in technische werkgroepen, maar de partijvisies lijken nog steeds moeilijk te verzoenen. N-VA en in mindere mate MR willen zich houden aan het regeerakkoord. "We hebben begrip voor bepaalde gevallen, maar we moeten af van de maatschappelijke gemakzucht van het brugpensioen", klinkt het. CD&V geeft voorrang aan de oplossing van de sociale partners. De christendemocraten hopen dat het akkoord intact blijft, maar staan open voor eventuele toevoegingen.

Wrevel over oorlogstaal

"Het wordt een bijzonder moeilijke bevalling", zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Maar dat levert soms de mooiste kinderen op. Ik begrijp dat de hervormingen heel gevoelig liggen, maar het is belangrijk het hoofd koel te houden."

De werkgevers zetten zich vol achter het akkoord en oefenen druk uit op N-VA en Open Vld. Tegelijk is er wrevel over de oorlogstaal van de bonden. Ze vrezen dat N-VA verder in het harnas wordt gejaagd en zich van de weeromstuit feller gaat opstellen.

Ook op andere vlakken roeren de vakbonden zich. Zo dreigt ACOD met een algemene staking in de openbare sector als de regering nog verder bespaart op de overheid. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) boekt tegelijk maar weinig vooruitgang in het dossier van de politiepensioenen. De grootste vakbond dreigt nog altijd met acties. En dan is er nog een kleine bond van treinbestuurders die al een aanzegging heeft gedaan om op 31 maart en 1 april het werk neer te leggen.

►8-9

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234