✦
Sociale dumping dreigt
De Europese Commissie zit op 4 juni samen met vertegenwoordigers van de transportsector om de werkcondities van piloten te bespreken. Die staan zwaar onder druk, zo staat in een rapport van de UGent.
Tijdelijke contracten om piekperiodes op te vangen, schijnzelfstandigheid om de werkgever vrij te stellen van sociale zekerheid, contracten waarbij piloten alleen worden betaald als het vliegtuig opstijgt: maatschappijen doen er alles aan om de hoge personeelskosten in te perken. Het gevolg: piloten moeten keuzes maken vanuit een economische logica of kruipen ziek of vermoeid de cockpit in, uit angst om hun werk te verliezen.
"Hoe goedkoper, hoe beter voor de consument, geldt in Europa. Maar ieders veiligheid staat op het spel", zegt Nederlands Europarlementslid Agnes Jongerius (PvdA).
Volgens onderzoek van de UGent werkt een op de zes piloten met zo'n atypisch contract. Lagekostenmaatschappijen hebben de trend gezet, maar ook andere maatschappijen hebben boter op het hoofd. "Zij kunnen niet anders dan meegaan in de roep van de consument om goedkopere tickets", zegt een piloot.
Een van de grootste problemen zijn de pay-to-fly-constructies. Naast de peperdure basisopleiding moeten piloten per type toestel een training volgen. In principe betaalt de maatschappij die, in ruil voor een paar jaar trouw. Maar steeds vaker moeten piloten het bedrag zelf ophoesten, zonder garantie op werk.
Jongerius ijvert daarom samen met enkele collega's voor een verbod op pay-to-fly.