Zondag 17/01/2021

Reportage

Sociaal project Allee du Kaai geeft Brusselse jongens ruimte in hoofdstad

Een groene plek in de stad is niet evident, vzw Toestand reactiveert dergelijke 'vergeten locaties'.Beeld Eric De Mildt

In hartje Brussel ontfermen drie veertienjarige jongens zich over een twintigtal konijntjes. In 'sociale zone' Allee du Kaai bouwden ze een hok voor de beestjes. Met steun van de stad worden jongeren zo ingeschakeld in positieve projecten. "We willen mensen leren omgaan met dieren in de stad."

Ishmaël Bakkali, een van de jongens, kocht twee konijntjes en verzorgde die in zijn appartement in de Brusselse Noordwijk. Toen dit uit de hand begon te lopen, zijn ze verhuisd naar Allée du Kaai. Ishmaël en zijn vrienden hopen nu geld in te zamelen via Growfunding, een Brusselse organisatie die sociale projecten in de kijker wil zetten door crowdfunding.

"Kijk, dit is onze Vlaamse reus", zegt Abdallah fier. "En daar zitten onze angorakonijnen". Recht tegenover Tour & Taxis in Brussel heeft een klein lapje grond een hoop bekijks. Een groepje voorbijgangers staat te kijken hoe drie jongens met veel voorzichtigheid enkele konijnen aan het voederen zijn. Elke dag verzorgen Ishmaël, zijn broer Mohammed en gezamenlijke vriend Abdallah hier de 26 konijnen die verblijven op de Allée du Kaai. Vandaag is Abdallah er alleen met twee van zijn vrienden. "Nu Ishmaël en zijn broer even in Marokko zijn, ontfermen wij ons wat meer over de konijntjes", zegt Abdallah. Ishmaël hield de eerste twee konijntjes op het balkon van zijn kamer in hun appartement van de Brusselse Noordwijk. "Dat was natuurlijk niet zo'n goeie plek voor konijnen om te leven", zegt Abdallah. "Na een tijdje gingen de buren ook klagen over de stank. Daarom zijn de dieren verhuisd naar de Allée du Kaai aan Tour & Taxis, waar Ishmaël samen met zijn broer en vader een groot konijnenhok bouwden uit recupmateriaal."

Sindsdien ontfermen de jongens zich samen over de gestaag groeiende groep konijnen. Naast het konijnenhok hebben de langoren een stukje gras waar ze zich kunnen uitleven. Een tuin vol konijnen in hartje Brussel blijft natuurlijk niet onopgemerkt. "Buurtbewoners stoppen hier vaak spontaan en blijven dan een beetje kijken. Vaak vraagt men ons waarom we eigenlijk zoveel tijd in de konijnen steken. Dan kijken ze steeds raar op als wij zeggen dat we het gewoon voor ons plezier doen". Ishmaël staat elke dag om 5 uur op, om nog voor hij naar school vertrekt op de vroegmarkt de weggegooide groenten en fruit te recupereren voor de konijnen. Daarnaast verkoopt hij samen met zijn broer ook wekelijks pannenkoeken om de andere kosten te betalen. Buurtbewoners plaatsten ondertussen ook al groentebakken naast het konijnenhok. Een deel van die groenten zal naar de konijnen gaan, en een ander deel zal worden gebruikt om gezamenlijk van te koken.

Abdallah en zijn vrienden tonen fier enkele van hun diertjes.Beeld Eric De Mildt

Growfunding

Het terrein waar de konijnenhokken nu zijn ondergebracht, stond niet zo lang geleden nog braak in afwachting van de aanlegging van een park. Het werd opgewaardeerd door Toestand, een vzw die ijvert voor de reactivering van leegstaande of vergeten gebouwen, terreinen en publieke ruimte. Toestand maakte er een tijdelijk socio-cultureel centrum van. Op nog geen kilometer van het stadscentrum is Allee du Kaai nu uitgegroeid tot een oase van rust, waar veel mensen uit Brussel even van de stilte komen genieten. De veertienjarige Ishmaël en zijn vrienden willen hier nog meer aan bijdragen: "We willen mensen graag een beetje rust geven en mensen tegelijkertijd leren omgaan met dieren in de stad".

Om geld in te zamelen, startten de jongens het project 'Allée du Lapin' op Growfunding.bxl. Dat is een site die sociaal ondernemerschap via crowdfunding in de kijker wil zetten. Zo geven ze jongeren een kans om zich op een positieve manier te ontplooien. De stad Brussel wil samen met Growfunding dergelijke projecten steunen om jongeren van de straat te houden. Ze berekenden dat er 1.800 euro nodig is om de konijnen twee jaar op de juiste manier te kunnen verzorgen: met genoeg eten, hooi en medische zorgen.

Van de 1.800 euro is ondertussen al bijna een derde ingezameld. Wie steunt, krijgt daar een originele beloning voor terug. Voor 10 euro kun je een konijntje adopteren en voor 20 euro krijg je een rondleiding in het konijnenhok. Wie 60 euro schenkt, krijgt daar een 'romantisch diner' tussen de konijnen voor terug. Op deze Soirée Lapin Romantique zal alleen vegetarisch eten te krijgen zijn. Dus geen konijnenboutjes.

Beeld Eric De Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234