Maandag 22/07/2019

Sociaal overleg

Sociaal overleg wint aan belang

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is tevreden over de statistieken. "Ik zal de sociale partners blijven betrekken, we gaan voort op deze weg." Beeld Belga

Niemand verwacht het wellicht, maar het sociaal overleg wint aan belang. Het totaal aantal cao's en bonusplannen in bedrijven en sectoren groeit sinds 2012 jaar na jaar, leren cijfers van de overheidsdienst Werk. Zij het op lokaal vlak.

"Het overleg functioneert. Dat blijkt duidelijk uit deze nieuwe statistieken", reageert minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Ze tonen zwart op wit aan dat onze keuze voor het sociaal overleg tot goede samenwerking leidt in ondernemingen en sectoren."

De voorbije maanden is het sociaal overleg meer dan eens dood en begraven verklaard. Met reden ook: in een reeks dossiers konden vakbonden en werkgevers amper een consensus vinden. Het ging dan vooral om nationale thema's zoals het herenakkoord.

Maar op een lager niveau lukt het dus wel? Peeters: "Sociale partners nemen op sectoraal en ondernemingsniveau in veel gevallen hun verantwoordelijkheid en bereiken samen oplossingen."

Jaar na jaar komen er meer aktes binnen bij zijn overheidsdienst. Die zogenaamde akten zijn opgedeeld in twee groepen. Cao's (collectieve arbeidsovereenkomsten) in ondernemingen of in een sector. Beide types stijgen tussen 2012 en 2015. In totaal zijn 6.065 cao's afgesloten vorig jaar, 28 procent meer dan in 2012.

De andere groep bestaat uit bonusplannen. Zoals de naam zegt, voorzien die het van de bedrijfsresultaten afhankelijk extra voordeel van werknemers. Ook bonusplannen worden populairder. Welgeteld 7.541 waren het er vorig jaar, 29 procent meer dan in 2012.

Peeters: "Het sociaal overleg blijft de beste garantie op constructieve, duurzame vooruitgang voor alle betrokkenen. Het zorgt voor sociale vrede. Ik zal de sociale partners daarom blijven betrekken de volgende maanden. We gaan voort op deze weg."

De christendemocraat heeft het dan in de eerste plaats over de dossier rond 'werkbaar werk'. Steeds meer werknemers hebben moeilijkheden om hun loopbaan uit te doen, tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. Daarom wil Peeters snel ingrijpen. Het gaat dan van meer thuiswerken, over flexibele uren tot uitzendarbeid van onbepaalde duur. Peeters heeft een 'menukaart' opgesteld met mogelijke maatregelen. Het is nu aan de sociale partners om te beslissen wat ze wel of toch niet willen.

Als werkbaar werk rond raakt tegen 2018 zou dat een overwinning zijn voor Peeters. Hij, en bij uitbreiding de hele CD&V, werpen zich binnen de centrumrechtse coalitie op als de beschermers van het sociaal overleg. Maar dan moeten er resultaten zijn.

Veel zal ook afhangen van het zogenaamde herenakkoord. Dat moet bepalen wanneer een staking officieel uit de hand loopt en welke actie werkgevers daar dan tegenover mogen zetten om ervoor te zorgen dat de hinder voor het bedrijf beperkt blijft.

Deze discussie over het stakingsrecht raakt de vakbonden in het hart. Hierover een compromis sluiten ligt bijzonder gevoelig, en tot nu toe draaien de onderhandelingen dan ook op niets uit. De regering heeft nu het initiatief naar zich toe getrokken.

Sociaal overleg werkt dus lokaal, maar niet nationaal? Van Bellinghen, de woordvoerder van de christelijke vakbond ACV vindt dat een fout besluit. "Natuurlijk wordt er op het scherp van de snee onderhandeld, maar we mogen ons daar niet op blindstaren." Van Bellinghen benadrukt dat de laatste jaren een hele reeks belangrijke raamakkoorden is afgesloten op het nationaal niveau, van de eindeloopbaanregeling tot de langdurig zieken. "Net daarom stijgt ook het aantal nieuwe akkoorden binnen sectoren."

N-VA wil decentraliseren

Peter De Roover, de kopman van N-VA in het federaal parlement, is het hier niet helemaal mee eens. "Je ziet toch dat op het nationaal niveau veel meer politiek wordt onderhandeld. In een bedrijf wordt er veel sneller en vaker pragmatisch gedacht."

N-VA wil het sociaal overleg daarom meer decentraliseren, vervolgt De Roover. "Deze cijfers bewijzen dat daar vooruitgang kan worden geboekt, zonder dat de belastingbetaler voor het akkoord moet opdraaien. Wat nationaal te vaak gebeurt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden