Zondag 29/03/2020

Sociaal overleg

Sociaal overleg krijgt doorstart: "Acties zijn niet voor niets geweest"

Beeld BELGA

Vakbonden en werkgevers zaten vanochtend opnieuw bijeen: de start van een cruciale week voor het sociaal overleg. Het overleg krijgt "een doorstart", zo valt er te horen. De sociale partners hebben een onderhandelingsagenda opgesteld. Het is nu wachten op wat ze donderdag van de regering te horen krijgen.

Zowel vakbonden als werkgevers spraken vandaag over een constructief overleg, waarbij geen taboes zijn uitgesproken. De sociale partners willen nu na 15 januari samen zitten. Er is een vergaderingsagenda opgesteld tot eind januari.

Eerst staat wel een ontmoeting gepland met de regering, nu donderdag. De sociale partners hopen er te horen te krijgen dat de regering meestapt in het positieve elan dat is gecreëerd. "We wachten op bijkomende informatie van de regering, bijvoorbeeld hoeveel de welvaartsenveloppe bedraagt", aldus VBO-topman Pieter Timmermans. Zijn collega Karel Van Eetvelt van Unizo noemde het donderdag "bepalend" of de sociale partners al dan niet snel overleg kunnen heropstarten.

Constructief

Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw noemde de gesprekken constructief. "Er is de wil om een interprofessioneel akkoord te maken. De vraag is of de regering dit zal toelaten. De loonmarges zijn de verantwoordelijkheid van de werknemers en werkgevers", benadrukte hij.

Volgens Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbonde is het sociaal overleg "herboren". Vercamst: "Er is de sfeer om tot een oplossing te komen. Er is een agenda vastgelegd tot eind januari." Tegen die datum hopen de sociale partners tot een consensus te komen over een interprofessioneel akkoord (IPA), de welvaartsvastheid en enkele cao's inzake landingsbanen en het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen. "De vakbondsacties hebben dus iets uitgehaald, en zijn niet voor niets geweest."

De Groep van Tien is vanochtend om 8 uur bijeengekomen, voor het eerst in 2015. Bovenaan de agenda stond het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), waaruit bleek dat de loonkloof met de buurlanden in de periode 2013-2014 is verkleind tot 2,9 procent.

De vakbonden zien in dat rapport ruimte voor loonmarge. Ze verwachten nu van de werkgevers een signaal dat die marge er is. "We verwachten vandaag een sterk signaal dat ze willen onderhandelen over een interprofessioneel akkoord", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw bij aanvang van het overleg. Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond, plakt zelfs al een percentage op die marge: 0,8 à 1,8 procent voor de periode 2015-2016.

Loonhandicap

De werkgevers houden die boot af. "Er is bijzonder weinig of geen marge voor reële loonsverhogingen", stelde Timmermans bij de start van het overleg. "Eerst moet de loonhandicap worden weggewerkt vooraleer kan worden gesproken over marges", voegde Van Eetvelt toe.

Behalve vandaag staat ook donderdag cruciaal overleg op de agenda, ditmaal met de regering. ACV-voorzitter Marc Leemans wil daar van de regering horen dat ze "op korte termijn" inzet op een eerlijke verdeling van de fiscale lasten.

Timmermans liet hier alvast enige ruimte. "Een anti-speculatieve tax is fair", zei hij. Een ruimer debat is voor een ander moment, als de investeringen terug op peil zijn, zei Timmermans nog.

Nieuwe acties

Of de vakbonden een vervolg breien aan hun stakingsacties van november en december, zal afhangen wat ze vandaag en donderdag te horen krijgen van werkgevers en regering. De vakbonden zien traditioneel dinsdag hun instanties. Aangezien ze pas donderdag de regering zien, is het weinig waarschijnlijk dat ze morgen al beslissen tot acties.

De werkgevers waarschuwden dat acties en onderhandelen niet samengaan en dat nieuwe stakingen het overleg zullen opblazen. "In het geval er al mogelijke marges zouden zijn, worden die nog kleiner met acties die wegen op de concurrentiekracht", aldus Van Eetvelt over eventuele nieuwe stakingsacties.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234