Maandag 29/05/2023

NieuwsDelhaize

Sociaal bemiddelaar aangesteld nadat ondernemingsraad bij Delhaize opnieuw niets oplevert

Zeker 500 werknemers en vakbondsleden voerden dinsdag actie aan de Delhaize-gebouwen in Zellik.  Beeld Photo News
Zeker 500 werknemers en vakbondsleden voerden dinsdag actie aan de Delhaize-gebouwen in Zellik.Beeld Photo News

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft een sociaal bemiddelaar aangesteld om de directie van Delhaize en de vakbonden bijeen te brengen voor overleg. De derde ondernemingsraad leverde vandaag opnieuw niets op.

Redactie

Begin maart kondigde Delhaize de intentie aan om alle 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen. Vandaag vond de derde ondernemingsraad plaats, maar die heeft opnieuw niets opgeleverd. Na twee uur vergaderen kwamen de vakbonden buiten in Zellik zonder akkoord. “Er zijn vragen gesteld en antwoorden gekomen. Maar op de fundamentele vraag of er nu ruimte is tot onderhandeling, en waarover we kunnen onderhandelen, daar geeft de directie geen antwoord op”, verklaarde vakbondssecretaris Wilson Wellens van ACLVB na afloop. “Ze zeggen dat er geen ruimte is voor onderhandelingen en zien er ook geen noodzaak toe.”

“De vergadering duurde iets langer. Maar ze blijven bij hun standpunt en willen helemaal niet horen wat de werknemers hen te zeggen hebben”, voegt Cédric Claeys van ACV Voeding en Diensten toe. “Wij vragen een alternatief, het intrekken van dit plan.” De bonden stelden opnieuw dezelfde vragen, klinkt het bij Jan De Weghe van BBTK. Volgens de directie zijn inspraak en alternatieven niet meer mogelijk, klinkt het bij de vakbondsman. “Huilen met de pet op. Het spreekwoord zegt ‘derde keer, goeie keer’, maar het is ‘derde keer, dezelfde keer’.”

Sociaal bemiddelaar

Delhaize vroeg daarom de aanstelling van een sociaal bemiddelaar. In het persbericht klinkt het dat de bijzondere ondernemingsraad “opnieuw vroegtijdig afgebroken” is door de vakbonden. “Om het overleg toch alle kansen te geven, heeft de directie van Delhaize aan minister Dermagne gevraagd om een sociaal bemiddelaar aan te stellen.” Delhaize blijft inzetten op sociale dialoog en hoopt op een “gelijkaardig signaal” van de bonden. De winkelketen roept daarom op “om alle supermarkten opnieuw toegankelijk te maken voor de klanten”.

Via een sociaal bemiddelaar moet het overleg alle kansen krijgen, klinkt het nog. “Dit moet toestaan om alle bijkomende informatie over het toekomstplan te verstrekken, alle verdere vragen van onze sociale partners en onze medewerkers te beantwoorden en de gesprekken over de begeleidende maatregelen van dit plan aan te gaan.” Delhaize voegt eraan toe het sociaal overleg en de sociale wetgeving steeds te respecteren.

Intussen heeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een sociaal bemiddelaar aangesteld.“Er is momenteel geen verder overleg gepland op lokaal niveau en op niveau van de onderneming over dit dossier”, zei Dermagne. “Ik heb dan ook gevraagd aan de sociaal bemiddelaar om het dossier in handen te nemen en de partijen bijeen te brengen voor overleg. Ik roep beide banken op tot een open en constructieve dialoog.” Het kabinet benadrukt nog dat de beslissing om een bemiddelaar te sturen genomen werd na de vaststelling dat het overleg dinsdagvoormiddag mislukt is, en niet omdat Delhaize erom gevraagd had.

De vakbonden plaatsen al langer veel vraagtekens bij het behoud van alle loon- en arbeidsvoorwaarden. Sinds de aankondiging van Delhaize is er veel protest, met heel wat winkels die tot nu gesloten blijven. Dinsdag gaat het om de helft van de winkels in eigen beheer. Zeker 500 tot 600 werknemers en vakbondsleden voerden dinsdag in Zellik actie aan de Delhaize-gebouwen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234