Zaterdag 19/06/2021

Snuisteren in een schatkamer

Een bonte collectie van mitrailleurs, reuzenlaarzen en ouderwetse flipperkasten uit het rijkgevulde atelier van Panamarenko werd tot een nieuw kunstwerk omgetoverd op de MuHKA tentoonstelling Atelier Panamarenko.

DOOR ARMAND PLOTTIER

Antwerpen l Vanaf zaterdag kunt u in Antwerpen met eigen ogen zien waar al die gedurfde luchtballons, futuristische auto's en fantastische duikboten vandaan komen. De Morgen ging al even snuisteren.

Nu de Biekorfstraat 2, Panamarenko's voormalige woning en werkruimte, deel uitmaakt van de collectie van het MuHKA, wordt de gehele artistieke en niet-artistieke inboedel van dat legendarische pand geïnventariseerd. In afwachting van de renovatie wordt in het kader van JUBILEE - de viering van twintig jaar MuHKA - een selectie getoond van de hoogst merkwaardige inhoud van het huis: variërend van een mitrailleur of een flipperkast uit de jaren zeventig tot een reuzengrote lederen laars. Nieuw ontdekte foto's van de kunstenaar in de huiselijke kring en nooit eerder vertoonde tekeningen en schetsen completeren een geheel dat - alle verhoudingen in acht genomen - gerust kan wedijveren met het rovershol uit Ali Baba en de veertig rovers. "Ik heb mijn huis nooit vuil gemaakt", zo beweerde de kunstenaar ooit. "Dat hebben de papegaaien gedaan."

Niet dat de expo nu een lukraak samenraapsel is van alle verborgen schatten uit de Biekorfstraat, protesteert Paul Morrens van het Panamarenkocollectief, co-organisator van de expo. "Een mitrailleur in een kunstenaarsatelier?, hoor ik u al opwerpen. Vergeet niet dat Panama's eerste kunstwerk een plaat met kogelgaatjes was. De lederen laars van een goeie twee meter hoog waarop de kunstenaar in sierlijke letters de naam 'Goliatje' aanbracht, is een attribuut dat wijlen zijn moeder elke ochtend trouw naar buiten sleepte en op de stoep voor haar florerende schoenenwinkel neerpootte. Destijds kon je daar nog klanten mee lokken."

Atelier Panamarenko is niet chronologisch of thematisch opgebouwd. In eerste instantie werd de leef- en werkwereld van de kunstenaar gereconstrueerd. "De jongste jaren wordt Panamarenko al te vaak als een BV gezien", aldus Morrens. "Wij willen voor het eerst tonen met welke materialen hij werkte, wat hem inspireerde - en last but not least welke kunstwerken hij vervaardigde." Dat die kunstwerken wel eens op zich lieten wachten, bewijst een fraai geschreven faxbericht op de expo: "Het komt ooit wel in orde. Fax me niet zoveel. Don't worry about a thing! Getekend: Panamarenko."

Maar liefst zes maanden occupeerde een kleine, gemotiveerde ploeg zich met het leeghalen van de Biekorfstraat 2. Ze recupereerden bijna zeven containers vol bruikbaar materiaal. En de zolder is vooralsnog onontgonnen terrein.

"Alles blijft mogelijk", bevestigt MuHKA-medewerker Hans Willemse, die op ettelijke uren intensief speurwerk kan terugblikken: "in een plastic Delhaizetas vonden we een schat aan nooit eerder vertoonde foto's, met onder meer een aandoenlijk portret van een zeer jeugdige Panama en zijn moeder."

"Het materiaal van deze expo zal gelukkig nooit meer verspreid raken", zegt MuHKA-directeur Bart De Baere. "Zo gauw het Panamarenkohuis gerenoveerd is, verhuist deze expo naar de Biekorfstraat." "Tot grote vreugde van de MuHKA-kuisploeg, want die wilde Panamarenko's verweerde spullen stante pede in een sopje zetten", lacht Morrens.

Atelier Panamarenko, van 30 juni tot en 18 november in het MuHKA, Leuvensestraat 32, Antwerpen, www.muhka.be

De MuHKA-kuisploeg wilde Panamarenko's verweerde spullen stante pede in een sopje zetten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234