Zaterdag 23/10/2021

Sniperonderzoek breidt uit, maar motief blijft raadsel

De federale politie FBI heeft een derde verdachte opgepakt in het kader van het onderzoek naar de sniperaanslagen in en rond Washington. Het gaat om Nathaniel Osbourne, een vriend van hoofdverdachte John Lee Muhammad, die samen met hem de registratie ondertekende van de blauwe Chevrolet Caprice waarmee Muhammad en de zeventienjarige John Lee Malvo zich verplaatsten. Osbourne wordt vooralsnog niet als een verdachte beschouwd, maar de politie hoopt dat hij 'enig licht kan werpen op het onderzoek'.

New York

Van onze correspondent

Gert Van Langendonck

De auto, een bijna-wrak dat Muhammad op 10 september voor tweehonderdvijftig dollar op de kop tikte, is een belangrijk bewijsstuk in het onderzoek. Behalve dat de politie in de koffer het moordwapen, een vizier en een pikkel aantrof, bracht onderzoek van het voertuig ook aan het licht hoe Muhammad en Malvo telkens zo onopgemerkt hun slachtoffers konden uitpikken. In de kofferruimte was een gaatje geboord, groot genoeg om er de loop van een geweer door te steken, en het interieur van de auto was aangepast om een persoon languit op de vloer te laten liggen. Het helpt verklaren waarom de schoten die in drie weken tijd tien mensen doodden en drie anderen verwondden, van nergens leken te komen.

De Chevrolet was overigens wel degelijk opgemerkt. Na de moord op Pascal Charlot op 3 oktober, de enige aanslag binnen de grenzen van het District of Columbia, zeiden ooggetuigen tegen de politie dat ze een oudere Chevrolet Caprice, vermoedelijk bordeauxkleurig, de plaats van de aanslag hadden zien verlaten met gedoofde lichten. Muhammads wagen was een blauwe Chevrolet Caprice uit 1990. Enkele uren voor die aanslag was Muhammad in Maryland door de politie tegengehouden omdat hij een stopteken had genegeerd. Omdat de auto niet als gestolen was opgegeven en Muhammad geen strafblad had (hij werd wel gezocht voor winkeldiefstal, maar dergelijke kleine vergrijpen worden niet nationaal gesignaleerd), liet de politie hem gaan.

Het bizarre tweetal heeft uiteindelijk zelf de gouden tip aangereikt die tot hun arrestatie leidde. Zo drong Malvo er in een telefoontje op aan dat een schietpartij in Montgomery, Alabama in verband moest worden gebracht met de sniperaanslagen. Het waren de vingerafdrukken die Malvo had achtergelaten in Montgomery die de politie uiteindelijk op zijn spoor en dat van Muhammad bracht.

De beruchte brief waarin de sniper zichzelf tot God bombardeerde (zie foto) is vrijwel zeker geschreven door Malvo. Het handschrift komt overeen met zijn schoolwerk in de Bellingham High School. Hij bevatte ook de vraag om een losgeld van tien miljoen dollar. En hier gaven Malvo en Muhammad blijk van een behoorlijke snuggerheid. Het incasseren van losgeld is altijd problematisch voor een misdadiger, en voor de politie de beste kans om hem te grijpen. Malvo en Muhammad eisten dat het geld zou worden gestort op een rekening die gekoppeld was aan een kredietkaart. De kredietkaart was in maart van dit jaar gestolen uit de handtas van een buschauffeur, ergens tussen Nogales en Flagstaff in Arizona. Er was dus geen enkel verband met de daders, maar zoals de brief stelde: "Wij zullen zo onbeperkt geld kunnen opnemen in eender welke geldautomaat waar ook ter wereld." Het is niet duidelijk hoe Malvo en Muhammad aan het rekeningnummer en de pincode van de kredietkaart zijn gekomen.

Of de politie uit het verhoor van Malvo en Muhammad al iets wijzer is geworden over het motief voor de sniperaanslagen, is niet bekend. Wel heeft Malvo zaterdag een ontsnappingspoging gedaan: toen hij even alleen werd gelaten in de verhoorkamer, verdween hij in het vals plafond. Hij raakte niet ver. Onderzocht wordt tevens of Muhammad iets te maken heeft met de moord op de eenentwintigjarige Keenya Nicole Cook in Tacoma, Washington, waar Muhammad jarenlang heeft gewoond. Cook werd in februari van dit jaar doodgeschoten toen ze de deur opende van het huis van haar tante, Isa Nichols, de boekhoudster in de garage die Muhammad een tijd lang uitbaatte in Tacoma. Mogelijk koesterde Muhammad wrok tegen Nichols vanwege de rol die zij had gespeeld in het juridisch gevecht tussen Muhammad en zijn ex-vrouw Mildred Greene over het hoederecht over hun drie kinderen.

Zeventienjarige verdachte John Lee Malvo probeert te ontsnappen uit verhoorkamer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234