Maandag 15/08/2022
Coronaprotest in het Brusselse Ter Kamerenbos. Er wordt nu toch bekeken of er versoepelingen mogelijk zijn voor wie gevaccineerd is.

NieuwsVersoepelingen

Sneller vrijheid voor wie gevaccineerd is?

Coronaprotest in het Brusselse Ter Kamerenbos. Er wordt nu toch bekeken of er versoepelingen mogelijk zijn voor wie gevaccineerd is.Beeld Wouter Van Vooren

De vraag of er voor gevaccineerden sneller versoepelingen moeten komen, zorgt voor zenuwachtigheid in de Wetstraat. ‘Een samenleving met twee snelheden is te vermijden.’

Ann De Boeck

Tot nu toe is het uitgangspunt van de coronastrategie duidelijk: samen uit, samen thuis. We streven met zijn allen naar een vaccinatiegraad van minstens 70 procent. Daarna komen er geleidelijk aan versoepelingen die iedereen ten goede komen. De reden is simpel: sommige burgers zullen nog maanden moeten wachten op hun eerste prik. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij in de tussentijd het slachtoffer van discriminatie worden.

Maar federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vraagt coronacommissaris Pedro Facon nu toch om de kwestie opnieuw te bekijken. Vanuit epidemiologisch standpunt is ‘samen uit, samen thuis’ rationeel, maar de sociologische realiteit is volgens hem anders. “Vaccinatie roept verwachtingen op in het dagelijkse leven”, merkt hij op in een brief aan Facon. Vandaar de vraag: zijn er toch geen versoepelingen mogelijk?

Lees ook

Het standpunt van Jeroen Van Horenbeek: Geen ‘vaccinatieprivileges’ dus? Niet zo snel

De komende twee weken moeten de corona-experts van de GEMS zich over deze vraag buigen. Intussen zorgt ze wel al voor zenuwachtigheid in de Wetstraat. Zo huivert Vandenbroucke van de term ‘vaccinprivilege’ die nu volop circuleert. “Voor alle duidelijkheid: wij hebben dat woord nooit gebruikt. De vraag is gewoon hoe we omgaan met de versoepelingen”, zo klinkt het na een overleg met premier Alexander De Croo (Open Vld).

In andere landen woedt het debat ook al volop. Zo krijgen inwoners in Israël na hun tweede prik een groene kaart, waarmee ze op café, op restaurant of naar de bioscoop kunnen gaan. Ook in Denemarken werken ze met een coronacertificaat, dat toegang geeft tot de kapper of een restaurant. Intussen is de Europese Commissie al een tijdje bezig aan een digitaal vaccinatiebewijs om reizen toe te staan.

Bij ons pleit niemand voor een coronapaspoort als toegangsticket. Wel moet het volgens Vandenbroucke mogelijk zijn om ouderen, die al voorrang kregen in de vaccinatiestrategie, bepaalde versoepelingen te gunnen. “Zodra alle 65-plussers de kans hebben gehad om een vaccin te krijgen, kunnen we misschien toelaten om losser om te gaan met kleinkinderen”, klinkt het. Ook de stervensbegeleiding op palliatieve afdelingen kan eventueel wat soepeler, klinkt het, bijvoorbeeld zonder mondkapje.

Weerstand

De suggesties botsen echter op weerstand. Zo ligt CD&V dwars bij monde van voorzitter Joachim Coens en Vlaams jeugdminister Benjamin Dalle. “We moeten een samenleving op twee snelheden vermijden”, klinkt het bij die laatste. Ook de liberalen duwen op de rem.

Bij N-VA vrezen ze vooral dat het draagvlak voor de maatregelen zal verschrompelen. “Jonge mensen hebben hun leven al maanden teruggeschroefd om de zwakkeren te helpen. Als we die nu ook bijzondere privileges geven, dan worden ze helemaal gek”, zegt fractieleider Peter De Roover. Zijn suggestie? Heropen de samenleving voor iedereen zodra de zwakkeren gevaccineerd zijn.

Voor of tegen: iedereen beseft dat de discussie alleen maar prangender wordt naarmate het aantal gevaccineerden toeneemt. “Dat strookt met wat ik van in het begin heb gezegd”, reageert viroloog Marc Van Ranst, die geen voorafname doet op de beslissing. “De maatschappij op slot zetten is één ding. Wat daarna komt, is ambras van hier tot ginder.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234