Maandag 12/04/2021

Sneller, hoger, veiliger luidt het devies

Zeshonderd miljoen euro en 45.000 veiligheidsmensen moeten Spelen terreurvrij houden

Brussel

Eigen berichtgeving

Freddy Carremans

Sinds de terreuraanslag op de Spelen van München in 1972 is veiligheid een sleutelwoord geworden bij de organisatie van het vierjaarlijkse sportevenement. De aanslagen van 11 september 2001 deden het veiligheidsaspect alleen maar in belang toenemen. De voorbije Winterspelen in Salt Lake City leken enkel om veiligheid te draaien, maar ook Athene laat zich niet onbetuigd. Een omstreden wetsaanpassing, een budget van meer dan 600 miljoen euro en ruim 45.000 veiligheidsagenten moeten voor vlekkeloze Spelen zorgen.

Over anderhalf jaar zijn de ogen van de wereld gericht op Athene: 108 jaar na de eerste moderne uitgave vinden dan de Olympische Spelen opnieuw in de Griekse hoofdstad plaats. Het ergste wat kan gebeuren is dat het evenement verstoord wordt door een terroristische aanslag. De organisatoren doen er dan ook alles aan om dat te voorkomen. Niet alleen hebben ze er veel geld en personeel voor over, ook willen ze dat de Griekse overheid de wetgeving aanpast tijdens de periode rond de Spelen.

Meer dan 600 miljoen euro wil Griekenland spenderen aan veiligheid voor de Olympische Spelen. Dat is het grootste budget dat een olympisch comité ooit gespendeerd heeft aan dit onderwerp. Salt Lake City, dat in 2002 de kleinere Winterspelen organiseerde, hield het op de helft van dat bedrag. Toch zinderden de aanslagen op de WTC-torens nog na in de Verenigde Staten.

De overheid richtte inmiddels een speciale cel op die de samenwerking tussen de verschillende betrokken diensten moet coördineren. De veiligheidscoördinator van de Spelen in Sydney in 2000, Peter Ryan, heeft dezelfde taak in Athene en de Griekse organisatoren staken ook al hun licht op in Salt Lake City en krijgen hulp van onder meer Scotland Yard. Intussen is Athene al duchtig aan het oefenen. Zo voerde het afgelopen november Operatie Regenboog uit, waarbij een gesimuleerde terroristische aanslag op een cruiseschip en een vliegtuig moest worden verhinderd. In augustus 2004 hopen de organisatoren meer dan 45.000 speciaal opgeleide veiligheidsmensen in te zetten. In Sydney deden ze het drie jaar geleden met ongeveer een vijfde van dat aantal.

En om alles in goede banen te leiden, overhandigde Gianna Angelopoulos-Daskalaki, de voorzitster van het organisatiecomité Athoc, een rapport met aanpassingen van de huidige regelgeving aan de overheid. Ook daarin wordt ruim aandacht besteed aan het hoofdstuk veiligheid. Zo wordt een demonstratie- en samenscholingsverbod geëist op publieke en op besloten plaatsen. Daarnaast willen de organisatoren een speciale veiligheidsafdeling voor de Spelen (DAOA) installeren, met ruime bevoegdheden voor arrestaties, ondervragingen en huiszoekingen. Tevens denkt de overheid na over het plaatsen van speciale bewakingscamera's op straat.

Athoc argumenteert dat ook in Salt Lake City en in Sydney speciale wetten werden uitgevaardigd, maar Griekse mensenrechtengroeperingen noemen de voorstellen strijdig met de Griekse grondwet en het Verdrag van Rome. De Griekse krant Kathimerini haalde al zwaar uit naar de voorstellen. "Athene zal eruitzien als een stad in staat van beleg tijdens de Olympische Spelen. De voorstellen die Angelopoulos naar de regering stuurde, lijken wel regels van een militaire wetgeving." Verwacht wordt dat het organisatiecomité, net zoals zijn voorganger in Sydney, zijn ideeën zal moeten afzwakken.

Voorts talmde de regering zeer lang om een contract af te sluiten met een veiligheidsfirma. Uiteindelijk ging het een overeenkomst aan met het consortium Science Applications International Corporation (Saic) dat al eerder de contracten in Sydney en Salt Lake City in de wacht sleepte. Toch vindt de overheid hun prijskaartje te hoog en liet het al weten onderhandelingen te starten met de andere kandidaat, Thales Raytheon Systems (TRS), als Saic de prijs niet laat zakken. Intussen gaat de overheid wel voort met de terrorismebestrijding. Athene wordt beschouwd als een relatief veilige stad, maar Griekenland heeft wel af te rekenen met aanslagen van terroristische groeperingen zoals die van 17 November, 1 mei of het Ela. Midden vorig jaar kon de politie de harde kern van de 17 November-beweging arresteren en er is een onderzoek gaande naar afpersers die vooraanstaande Grieken, onder wie familieleden van Angelopoulos, met de dood bedreigden. Volgens de overheid zijn er grote stappen vooruit gezet in de misdaadbestrijding. Maar een aanslag op de pas verkozen burgemeester van Athene, Dora Bakoyanni, half december, bracht alles weer aan het wankelen. Een psychisch gestoorde man vuurde op haar wagen in het centrum van de stad, een doemscenario dat over anderhalf jaar zeker niet mag voorvallen.

'Athene zal eruitzien als een stad in staat van beleg'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234