Maandag 08/08/2022

Sneller en veiliger op de sofa

Psychotherapeuten en psychologen krijgen met een nieuw wetsvoorstel beroepserkenning. Zo krijgen hulpzoekende Belgen aanspraak op terugbetaling. 'Eindelijk kunnen we de groeiende mentale problemen in ons land aanpakken.'

Meer mensen op de sofa, minder aan de pillen. Met de hervorming van de psychotherapie wil minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) het forse gebruik van antidepressiva - één op de tien Belgen slikt ze - indammen. Uiterlijk op 1 januari 2016 zullen psychologen en psychotherapeuten wettelijk erkend zijn, blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag wordt ingediend en dat wordt gedragen door de liberalen, christendemocraten, socialisten en groenen.

Koen Lowet, sectorverantwoordelijke bij de Belgische Federatie van Psychologen spreekt van een "historisch akkoord". "Het betekent namelijk dat de gewone Belg voor het eerst toegang krijgt tot psychologische hulpverlening."

In de gaten houden

Vandaag zijn psychologen niet erkend en kan om het even wie zich uitgeven voor psychotherapeut. Er bestaan gespecialiseerde opleidingen, maar doordat een duidelijke omschrijving van het beroep ontbreekt, is er een wildgroei aan kwakzalvers ontstaan. "Vanaf 2016 zullen de psychologen moeten beschikken over een masterdiploma en de psychotherapeuten zullen zeven jaar moeten studeren", zegt Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V), drijvende kracht achter de hervorming. "We kunnen eindelijk de groeiende mentale problemen in ons land aanpakken."

Concreet betekent het dat de therapeuten een bachelor in een gezondheidsberoep moeten hebben behaald, bijvoorbeeld in de verpleegkunde, en vervolgens vier jaar bijkomende opleidingen moeten volgen. Voor zij die vandaag al aan het werk zijn, komen er overgangsmaatregelen. Zo zullen de psychotherapeuten hun kennis van zes basisbegrippen, onder meer de neuropathologie en de farmacologie, moeten bewijzen. Om deze toegang tot het beroep in de gaten te houden, wordt er een federale raad voor psychotherapeuten in het leven geroepen. Daarin zetelen academici en artsen, die elk dossier individueel bekijken.

Niet ieder bezoek

Muylle benadrukt dat therapeuten met voldoende klinische ervaring maar zonder specifiek diploma toch kunnen worden toegelaten. "Maar als blijkt dat de benodigde basiskennis ontbreekt, dan zullen zij bijkomende cursussen aan een hogeschool of universiteit moeten volgen. Het houdt ook in dat zij die toch gebruik maken van betwistbare praktijken, zoals bijvoorbeeld met mindfulness het geval kan zijn, met boetes bestraft kunnen worden."

Dit alles betekent natuurlijk dat patiënten aanspraak kunnen maken op terugbetaling, daar waar zij vandaag afhankelijk zijn van de goodwill van hun ziekenfonds. Maar hoe dit exact zal gebeuren, blijft vooralsnog onduidelijk. "Dat aspect zal in de volgende legislatuur worden bekeken", zegt Muylle. "Al is het niet realistisch om te stellen dat we binnen een paar jaar ieder bezoek aan een psycholoog of psychotherapeut volledig zullen terugbetalen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234