Maandag 26/08/2019

Snelle tram tussen Brussel en NAVO komt stapje dichterbij

De Brusselse vervoermaatschappij MIVB stelt haar plannen voor een nieuwe tramlijn op de Leopold III-laan aan de buurtbewoners voor. Die vormt een nieuwe verbinding met de stelplaats van Haren en wordt op termijn doorgetrokken tot aan de NAVO. De kost van het project wordt geraamd op 38 miljoen euro. Nog dit jaar moet het openbaar onderzoek van start gaan.

Oorspronkelijk zou een technische lijn de stelplaats van Haren met de kleine ringlaan verbinden zonder de dichtbevolkte wijken in Schaarbeek en Evere te doorkruisen. In het kader van de ontplooiing van het MIVB-net beslisten het gewest en de MIVB om deze lijn uit te baten en in een eerste fase de Wahislaan te verbinden met Bordet via een tramlijn die volledig in eigen baan rijdt. Deze nieuwe bediening is bovendien in het MIVB-beheerscontract opgenomen dat recent met het gewest werd gesloten.

"Deze tramlijn diende aangelegd te worden en het zou echt jammer geweest zijn om ze niet volledig in eigen baan te laten rijden. Bovendien verbindt ze Bordet, een GEN-station dat niet ver van een moeilijk bereikbare bedrijvensite gelegen is, met de grote ringlaan", zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a).

"Aangezien de Leopold III-laan zeer breed is, kan voortaan de ruimte beter verdeeld worden onder alle gebruikers: voetgangers, fietsers, gebruikers van het openbaar vervoer en automobilisten. Met dit project worden alle kruispunten van de laan beter beveiligd en dalen vooral de snelheid en de geluidshinder op deze as", aldus Smet. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden