Woensdag 27/01/2021

Snel, misschien ben je de laatste/eerste

Eilanden zinken, bossen worden omgehakt, volkeren verdwijnen. Wees dus snel als u nog een laatste glimp wilt opvangen van enkele unieke plekken. Maar er zijn ook veel verborgen parels op onze planeet die u als eerste kunt ontdekken. Als u niet treuzelt, tenminste.

Laatste kans

Zinkende eilandjes

De voorspellingen zijn dat tegen het jaar 2100 de oceanen met bijna een meter zullen stijgen. Een flink stel eilanden loopt daarom acuut gevaar. Bovenaan deze doemlijst staan enkele pareltjes in de Stille Oceaan. De Tuamotu-eilanden in Frans-Polynesië, bijvoorbeeld. Het hoofdeiland Rangiroa heeft volgens kenners een spectaculairdere lagune dan Bora Bora. Wat het niet heeft, is hoger gelegen land en vulkanen. Bij een minimale stijging van de zeespiegel verdwijnen Rangiroa en zijn zustereilanden onder het azuurblauwe water.

Wie dus een van de mooiste en minst bekende eilandgroepen in Frans-Polynesië wil zien, trekt er beter nu naar toe. Ook Palau, een andere eilandengroep in de Pacific, wordt bedreigd. De kustlijn erodeert en de riffen rondom de eilanden staan onder druk. Een traag bewegende tsunami, wordt het fenomeen hier genoemd.

De kleine en buitenste atollen van de Solomoneilanden zien ook de verontrustende gevolgen van de klimaatverandering. De oceaan neemt het strand in en palmbomen spoelen weg. In Micronesië is het idem dito. Daar lopen al begraafplaatsen onder water die vlak aan zee liggen. De vijftien Cookeilanden liggen nog maar centimeters boven de zeespiegel.

Momenteel is erfgoedoranisatie UNESCO via het Sandwatch-programma de jongere generatie eilanders aan het bijscholen over de impact van klimaatverandering.

Hoe er naartoe?

Met de expeditieboot Orion vertrek je op een tiendaagse South Pacificreis. Eilanden als Utupua, Santa Ana en de Solomons staan op het programma. Vertrek in Port Vila in Vanuatu (twee uur vliegen vanuit Sydney). Vanaf 3.800 euro per person.

orionexpeditions.com, boeken via www.aussietours.be

Verdwijnend volk

De Omorivier met zijn delta in het zuidwesten van Ethiopië is een van de laatst overgebleven gebieden ter wereld waar de lokale stammen aan hun traditionele levensstijl vasthouden, vrijwel onaangetast door de westerse wereld. Deze stammen worden ook wel eens 'het verdwijnende volk' genoemd.

De overweldigende waaier aan Afrikaanse cultuur kun je combineren met de minstens even indrukwekkende koptische cultuur van Lalibela. Die stad is befaamd door de in de rotsen uitgehouwen kerken, een populair reisdoel voor pelgrims, en de adembenemende natuur van de Simien Mountains.

In de Hamar Mountains kun je de zogeheten bull jumping ceremonies bijwonen. Die ceremonies symboliseren dat de jonge Hamar Kokemannen met een sprong de volwassenheid in gaan. De vrouwen zijn op hun mooist met hun lange gevlochten haar en trots op de striemen en littekens die zijn aangebracht op de onderrug.

Het zal niet lang duren voor ook deze tradities en uitzonderlijke ceremoniën voorgoed verdwijnen.

Hoe er naartoe?

De Belgische Afrikaspecialist Thika Travel reist autonoom met chartervluchten en een aantal eigen boten op de Omorivier en eigen tentenkampen. Prijs op aanvraag volgens eisen en lengte van de trip.

thika.be

Last call in Zuid-Amerika

Ook in Zuid-Amerika zijn er heel wat plaatsen die er misschien voor de volgende generatie niet meer zullen zijn. Het Amazonegebied bijvoorbeeld wordt almaar kleiner, om plaats te maken voor landbouwgrond. Wie de zeeschildpadden in de Caraïben wil zien, moet zich haasten. Ze worden bedreigd door het stijgen van de zeespiegel, het eroderen van hun nestgebieden en verdwijnen van de riffen waar ze paren.

Het stijgen van de zeespiegel en de toenemende orkanen zorgen ervoor dat de stad Recife in Brazilië erg kwetsbaar voor overstromingen wordt. Surfen kan ook niet meer door de bizarre toename aan haaien in deze buurt. De ijskap van Quelccaya in Peru is aan het verdwijnen, alsook de Chacaltayagletsjer in Bolivia die een eeuw geleden 80 procent groter was dan vandaag. Het Monteverde Cloud Forest in Costa Rica wordt bedreigd door klimaatveranderingen en de biodiversiteit wordt uit balans gebracht.

Hoe er naartoe?

Black Tomato organiseert naar al deze uitzonderlijke gebieden trips op maat, al dan niet in combinatie en volgens budget.

blacktomato.com

Neushoornalarm

De zwarte neushoorn, die enkel in Afrika leeft, is de afgelopen decennia het sterkst in aantal gedaald van alle neushoornsoorten. In de jaren zestig waren er nog 70.000,volgens de International Rhino Foundation zijn er nu nog 4.240. Dat is gelukkig weer een verbetering sinds de jaren negentig, met als dieptepunt 1993, toen er nog maar 2.300 exemplaren overbleven. Toch vormen stropers nog steeds een groot gevaar voor de rinoceros, ze verkopen het hoornbeen voor grof geld op de zwarte markt in voornamelijk China, waar de hoorn gebruikt wordt voor traditionele medicijnen.

De reisorganisatie Wilderness Safari organiseert samen met het Mvuu Camp en Lodge in Malawi een speciaal programma dat de zwarte neushoorn wil beschermen en waarmee je de dieren kunt spotten. Dit alles wordt georganiseerd in samenwerking met IFAW (International Fund for Animal Welfare) en DNPW (Department of National Parks and Wildlife). Met het Rhino Protection Team ga je als bezoeker op pad en leer je dingen bij over het neushoornconservatieprogramma van Liwonde. Gasten dragen ook bij wanneer ze deelnemen aan deze activiteit: 90 procent van de inkomsten gaat naar het programma.

Hoe er naartoe?

De Belgische Afrikaspecialist Thika Travel organiseert reizen naar zuidelijk Afrika die in het teken staan van het neushoornbehoud, waaronder het speciale programma met Wilderness Safari.

thika.be

wees

de

eerste

Land in herstel

Zimbabwe kon je tot voor kort maar beter vermijden als toerist. De politieke crisis in 2008 maakte het land niet bepaald een veilige bestemming. Bovendien ging het net als in vele andere Afrikaanse landen niet goed met het wildedierenbestand. Nu is er beterschap in zicht, mede dankzij duurzame safariprojecten.

Je kunt er als eerste weer naartoe om een safari te doen die je ook een beter inzicht geeft in het natuurbehoud in dit land. De Nederlandstalige touroperator All For Nature stelde een speciaal programma op: 'Zimbabwe, roofdieren in herstel', waarbij je op pad gaat met het Victoria Falls antistropersteam en met Dr. Greg Rasmussen, een vooraanstaand expert op het gebied van de Afrikaanse wilde hond.

Ga ook te voet op zoek naar de zwarte neushoorns en ontmoet de onderzoekers van het Hwange Lion Project.

Door de unieke samenwerking met de verschillende natuurbeschermingsprojecten beleef je veel meer dan enkel een safaritrip. Je krijgt een bevoorrecht inzicht in het werk dat wordt verricht om de leeuw, de wilde hond en de zwarte neushoorn te beschermen en een toekomstperspectief te bieden. De reis draagt ook financieel bij aan het werk dat deze organisaties doen.

Hoe er naartoe?

All For Nature trekt volgend jaar twee keer naar Zimbabwe: van 4 tot 13 mei 2013 en van 6 tot 15 september 2013. De groep telt maximaal 10 personen en de richtprijs is 2.795 euro per persoon, exclusief internationale vlucht en gebaseerd op twee samenreizende personen. Inclusief alle maaltijden en activiteiten en een donatie aan Painted Dogs Conser- vation en het Hwange Lion-project.

www.allfornature.nl/reizen/zimbabwe-roofdieren-in-herstel/

De Straat Torres

Ooit al gehoord van de Torres Strait-eilanden en Kiribati en Tuvalu? Een massa toeristen zijn er alleszins niet te vinden op deze eilanden in de Pacific.

De Straat Torreseilanden liggen tussen Australië en Papoea-Nieuw-Guinea en behoren tot Australië zelf. Op dit 70-tal eilanden vind je een fusie van de Australische Aboriginalcultuur met de gebruiken en tradities uit Melanesië. De oceaan en de lagunes zijn hier diep- en azuurblauw, de cultuur is onaangetast door het brede toerisme en het is een paradijs voor duikers en snorkelaars.

Alleen, de atollen staan ook op het lijstje van te verdrinken eilandjes, dus u kunt er bij de eerste, maar misschien ook wel bij de laatste bezoekers zijn.

Hoe er naartoe?

Vanuit Cairns in Australië zijn er regelmatige vluchten met QantasLink of Regional Pacific en Aero Tropics. Op de eilandjes logeer je in eenvoudige guesthouses.

queenslandholidays.com.au, aero-tropics.com.au, regionalpacific.com.au, of boeken via aussietours.be

Alternatief Himalaya

Het Himalayagebergte kent iedereen, maar zeg dat je naar de Kumaonregio in Noord-India trekt, en de meesten zullen niet weten waarover je het hebt. Het gebergte van Kumaon, niet ver van de Nepalese grens, is lang verbogen gebleven, maar nu komt het toerisme er stilaan op gang. De regio pakt uit met glinsterende meren, diepgroene, glooiende heuvels, karakteristieke dorpjes, fruitboomgaarden en dit alles met het Himalayagebergte op de achtergrond.

Per trein gaat het eerst vanuit New Delhi om dan met de 4x4 naar de dorpjes van Kumaon te rijden. Op het programma staan dan niet al te intensieve trekkings door de heuvels, waar je de zeer gastvrije en vriendelijke bevolking leert kennen. Je bagage hoef je niet zelf te dragen en 's avonds overnacht je in een schone kamer in de dorpjes zelf waar je bij de locals mee aan tafel schuift.

Hoe er naartoe?

Atlas Reizen trok er onlangs zelf naartoe en werkt trips op maat uit. Prijzen volgens programma en duur.

atlasreizen.be

Afrikaans geheim

Misschien had u er nog nooit van gehoord, maar Sao Tomé en Principe is wel degelijk een land. De eilandnatie ligt in de Golf van Guinee aan de westkust van Centraal Afrika. Nogal onbekend dus, en de kans is groot dat u er de enige toerist bent.

Redenen om ernaar toe te reizen zijn er genoeg: het veilige, corruptievrije land heeft nog een onaangetast regenwoud, historische plantages, koloniale Portugese architectuur, afgelegen stranden en een vulkanische kustlijn.

Sao Tomé en Principe bestaat uit een tiental kleine eilanden en heeft zo'n 150.000 inwoners. Toerisme staat hier in zijn kinderschoenen, maar verwacht wordt dat het zich de komende jaren snel zal ontwikkelen. Onlangs geopend is het Bom Bom Island-resort op een klein eiland op een boogscheut van de noordkust van Principe. Er zijn twee fraaie stranden en op de achtergrond ligt het regenwoud.

Je kunt er volop proeven van de Afrikaanse charme, doorspekt met Portugese tradities, walvissen spotten, zwemmen, snorkelen, verschillende vogelsoorten ontdekken, meer leren over de cacaoproductie en vooral authentiek West-Afrika ervaren.

Hoe er naartoe?

De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP vliegt vanuit Brussel naar Sao Tomé en Principe vanaf ongeveer 1.037 euro, taksen inbegrepen. Logeren in het Bom Bom Island Resort kan vanaf ongeveer 165 euro voor een dubbele kamer in halfpension.

bombomprincipe.com, www.flytap.com

Mysterieus koninkrijk

Bhutan liet tot voor kort maar een select groepje toeristen binnen en om er te geraken moest je toch wel wat moeite doen en er een smak geld tegenaan gooien.

Stilletjes aan laat de koning van het land, dat tussen India en Tibet ligt, meer bezoekers toe. Een paar jaar geleden lag het bezoekersaantal rond de 20.000, terwijl de teller nu al 60.000 aanwijst.

Weliswaar geldt nog steeds de toeristentaks van omgerekend zo'n 150 euro per dag, zelfs 200euro in het hoogseizoen.

Druk Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van het koninkrijk, maakte vorige week net bekend dat het als uitvalsbasis nu ook Singapore zal gebruiken. Tot voor kort kon je enkel naar Bhutan vliegen via India, Bangkok of Nepal. Wie een van de laatste ongerepte, bijna 100 procent boeddhistische koninkrijken in al zijn onschuld en frisheid wil bezoeken, moet zich nu haasten.

Hoe er naartoe?

De Bhutanspecialist is de Engelstalige reisorganisatie Ampersand Travel. Vanaf ongeveer 3.850 euro reis je 12 dagen naar en in Bhutan, via India, vluchten inbegrepen.

ampersandtravel.com

Eerst bij laatste indianen

Voor de kolonisatie van Brazilië leefden nog honderdduizend Xingu-indianen nabij de gelijknamige rivier in het Braziliaanse Amazonegebied. Nu zijn er nog 3.000 indianen, waarvan de helft jonger is dan 15 jaar.

Volgens de Belgische reisdesigner Atlas Reizen is een trip naar deze inheemse stam een van de origineelste ervaringen die je in Zuid-Amerika kunt beleven. De regio is ongerept en weinig toeristen vinden de weg naar het gebied. Atlas Reizen vind het een "nu-of-nooitbestemming" want de uitzonderlijke cultuur, levensstijl en gebruiken van de Xingu-indianen zijn beetje bij beetje aan het verdwijnen.

Hoe er naartoe?

Atlas Reizen organiseert speciale reizen om kennis te maken met de Xingu, al dan niet in combinatie met andere uitzonderlijke plaatsen in Brazilië. Prijs op aanvraag.

atlasreizen.be

Maagdelijke sneeuw

Volgens de Nederlandstalige poolgebiedexpert Beluga Travel staan de Arctische gebieden in Canada, Europa en Rusland op veel wenslijstjes van doorgewinterde reizigers. Iedereen wil als eerste in Thule in Groenland zijn om er een weekje op het vasteland te verblijven. Ook de eilanden in het noorden van Canada, zoals Sommerset en Banks, zijn 'maagdelijke' bestemmingen. In Rusland trek je dan beter naar Franz Josefland of Esso in het noorden van Kamtsjatka en Pevek in het noorden van Tjsoektsjen. Ook openen meer Arctische gebieden zich zoals de befaamde Noordwest Passage. Vanaf nu kun je er zelfs met luxecruisers doorheen.

De MS Hanseatic van Hapag-Lloyd gaat met zijn 'Trails of Great Discoverers' in 26 dagen van Groenland naar Nome in Alaska. Het hoge noorden van Alaska, Groenland, de beruchte Noordwest Passage en veel onbekende eilanden staan dan op het programma.

Andere hoogtepunten tijdens deze trip zijn de close encounters met poolberen, walvissen en de Inuitcultuur in deze extreme uithoek van de wereld. Dankzij de flexibele zodiacbootjes kun je er snel en vlot aan land gaan om zo de meest fascinerende locaties te ontdekken.

Volgend jaar vaart ook de splinternieuwe Soléal van de Compagnie du Ponant voor de eerste keer voor 22 dagen lang door de legendarische Noordwest Passage. Een westwaartse trip van twaalf dagen door de Passage kan met One Ocean Expeditions vanuit Groenland en eindigend in Nunavut, Canada.

Hoe er naartoe?

Beluga Reizen spitst zich toe op ijzige bestemmingen. Zeilen door de Noordwest Passage kan in 2013 met Hapag Lloyd, Companie du Ponant of One Ocean Expeditions.

beluga.nu, hl-cruises.com, ponant.com,

oneoceanexpeditions.com

De Tuamotu-eilanden in Frans-Polynesië. Een paradijs dat bij stijging van de zeespiegel van de kaart geveegd wordt.

Snel daarheen dus.

'Het verdwijnende volk', zo worden de stammen in de Omovallei in Ethiopië genoemd.

In Malawi kun je bijdragen aan de bescherming van de zwarte neushoorn.

Het Espiritu Santo- eiland, dat deel uitmaakt van Vanuatu, verdrinkt stilaan.

Het Kumaongebergte in Noord-India, een lang verborgen gebleven gebied.

In Zimbabwe kun je beleven hoe wilde dieren beschermd worden.

SaoTomé en Principe, het is wel degelijk een land. Voorlopig nog ongerept.

De Noordwest Passage maakt nu ook de Arctische gebieden toegankelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234