Vrijdag 27/01/2023

Sneeuw of geen sneeuw: De leukste winteractiviteiten

Helaas voor de fans staat Antwerpen niet meteen bekend als wintersportparadijs. Maar de schaarste aan pistes wil niet zeggen dat we in een winterslaap moeten sukkelen. Met deze shortlist van activiteiten in een al dan niet wit decor kan je je helemaal uitleven.

f Warmwandelen f

Wie denkt dat winterlandschappen doods, deprimerend en kaal zijn, is nog niet in het Arboretum van Kalmthout geweest. De decembertuin brengt menig wandelaar ertoe het gemakzuchtig alternatief van de loopband af te zweren en heeft daar zelfs geen vlokje sneeuw voor nodig. We vergapen ons aan winterbloeiers en altijd groene bomen en struiken en krijgen zicht op verrassende silhouetten die gewoonlijk schuilgaan achter het bladerdek. Van 11 januari tot eind februari mag je hier ook de Hamamelisfeesten niet missen. De Kalmthoutse tuin huldigt dan zijn kleurrijke toverhazelaars en andere winterse plantenpracht met een speciale wandelroute en activiteiten zoals de Miss Hamamelisverkiezing. Iedere bezitter van een uitzonderlijke toverhazelaar kan overigens een takje inleveren en meedingen naar de felbegeerde titel.

Heuvel 8, 2920 Kalmthout.

www.arboretumkalmthout.be.

d Wit groendomein d

Zodra de weergoden het toelaten, kunnen we ons aan een sneeuwballengevecht wagen. Dé plek om deze winterse variant van het kogelstoten - of beter: deze kruising van de Olympische discipline met een legeroefening - te trainen, vinden wij in het Prinsenpark. Het hopelijk witgeworden groendomein in de Kempen telt 215 hectare en beschikt over een mooi stukje bos dat zich uitermate leent voor deze speelse wintersport. Je kan je kids meebrengen als excuus, maar je kan ook incognito gaan onder voldoende lagen winterkledij en het kind in jezelf bovenhalen. Bij gebrek aan sneeuw biedt dit gevarieerde landschap ook prima wandelmogelijkheden. Je volgt de rode (2,3 km), blauwe (3,1 km), groene (4 km), witte (6 km) of gele (9,1 km) route en niemand houdt je daarbij tegen je nordic walkingsticks boven te halen en je eigen quasi-langlaufuitstap te improviseren!

Kastelsedijk 5, 2470 Retie. www.prinsenpark.be.

d Schaatsen in 't Stad d

Je kan natuurlijk het hele jaar door kunstpistes afgaan, maar dat weegt volgens ons geenszins op tegen pirouettes draaien op een échte vijver met een schilderachtig sneeuwlandschap als achtergrond. Komt daarbij dat de aanwezigheid van een dreigende massa ijswater onder je voeten het gebeuren ook nét dat beetje spannender maakt. Om legaal te schaatsen moet de ijslaag minstens 12 cm dik zijn en Vadertje Staat brieft nauwgezet waar en wanneer dat het geval is. Potentieel beschaatsbare vijvers in en rond 't Stad bevinden zich in de Mastvest, in Wolvenberg tussen Ring en Singel en in het Wilrijkse Valaar- en het Steytelinckpark. In Groot-Antwerpen ontdek je nog meer schaatsgelegenheden in o.a. de Averegten in Heist-op-den-Berg en in het Mechelse Vrijbroekpark, waar je met wat geluk ook terecht kan voor een partijtje ijshockey. Alle schaatsveilige provincievijvers werden in november bovendien uitgerust met een 'schaatsmeter'. Die geeft duidelijk aan wanneer het verantwoord is het ijs te betreden.

www.gezelligbuiten.be/schaatsen.

d Sleepret d

Een winterse hotspot is verder natuur- en recreatiegebied De Schorre in Boom. De voormalige kleiputten zijn een populair doelwit voor event- en festivalorganisatoren, maar 's winters winnen sneeuwfreaks terrein op de muziekliefhebbers en trekken er, gewapend met schaatsen en sleeën, in grote getale heen. Want: een skipiste mogen we dan misschien niet hebben, met De Schorre beschikt onze provincie wél over een uitdagende deltahelling! Ze is redelijk steil, wat haar ideaal maakt om te sleeën. Als het voldoende gevroren heeft, worden ook de vijvers in beslag genomen. Als aanvulling op de sneeuwpret warmt zo nu en dan een event als Putteke Winter of Music For Life de boel ook tijdens de koudste maanden op.

Schommelei, 2885 Boom. www.deschorre.be.

d Sneeuwdans d

Jawel, ook feesten beschouwen wij als een volwaardige sport! Te meer als je naast het bierheffen een dansje placeert, en we profiteren maar al te graag van de fysieke vrijheid die het niet-dragen van ski's met zich meebrengt om onze dansmoves te perfectioneren. Maar voor je je eigen djembécollectief optrommelt: weet dat je dankzij het Putteke Winter-festival ook deze maanden op verschillende openluchtlocaties van een professionele sound geniet. Na Boom doet het festival op 12 december de Lilse Bergen aan. Het belooft een magische wandeling te worden langs vuurshows, vertellingen en theatrale acts. Dansen doe je onder meer op de opzwepende klanken van de Lilse fanfare De Koperdieven. Op 18 december onderneem je een soortgelijke trip in Mol tijdens Wintersfeer op het Zilvermeer.

Lilse Bergen, Strandweg 6, 2275 Gierle.

www.puttekewinter.be.

d Borstelskiën d

We vonden in het Antwerpse vijf indoor clubs waar je je Alpentrip slim simuleert. Skiclub Zondal (Deurne) bootst de sneeuwervaring na met een vernuftig Frans borstelsysteem van Rilsanvezels. Je roetsjt van kunstmatige hellingen en twee skiliften maken de beleving compleet. De Wilrijkse skipiste Aspen wekt een soortgelijke illusie op met behulp van een 30 meter hoge glijbaan en een Engels systeem van dendix-matten, wat ideaal zou zijn om het skiën en snowboarden aan te leren. Een derde systeem ontdekken we bij Lissenvijver (Geel), Ars Valendi (Herselt) en ISC SKI (Oud-Turnhout). In deze sportcentra optimaliseer je je techniek op een roltapijt; een soort bewegende, hellende loopband die ervoor zorgt dat je steeds op dezelfde plaats blijft skiën. Door de hellingshoek en snelheid te wijzigen, kan je het niveau opdrijven terwijl het risico op ongevallen even laag blijft.

d Zwemmen in het ijs d

Dan rest voor de echte durvers nog de ultieme kick: de winterse zwempartij! Een ijsberenduik verhoogt je weerstand en doet je endorfines aanmaken waar je energie en een gelukkig gevoel van krijgt. Op voorwaarde toch dat je je voldoende voorbereidt... Start met het nemen van koude douches en houd je nauwgezet aan alle spelregels. Zo dien je je goed warm te lopen voor je ijsbad en moet je altijd in het zicht van de redder blijven. Durf je de uitdaging aan, meld je dan op 24 januari bij de Deurnese ijsberenclub. In het gezelschap van de andere leden neem je die dag een gegarandeerd verfrissende duik in de Ecologische Zwemvijver van het Boekenbergpark.

Zwemvijver Boekenberg, Van Baurscheitlaan 88, 2100 Deurne. www.deurnese-ijsberen.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234