Woensdag 10/08/2022

Sms actiemiddel tegen 'bloed aan gsm'

Zestien Belgische ngo's verruilen vandaag traditionele actiemiddelen zoals vlag en spandoek voor een razend populair eigentijds communicatiemiddel: sms. Via het korteberichtensysteem van de gsm organiseren ze tot eind deze maand een petitie onder de slogan 'Geen bloed aan mijn gsm! Stop de plundering van Kongo!' Ze hopen regering en parlement aan te zetten tot actie tegen Belgische bedrijven die betrokken zijn in de smokkel van coltan, een erts dat gebruikt wordt voor de gsm-productie, maar in Kongo geplunderd wordt om de oorlog te financieren.

Brussel

Eigen berichtgeving

Maarten Rabaey

'Twee maanden na de publicatie van een expertenrapport van de Verenigde Naties over de plundering van de Kongolese bodemrijkdommen is de stilte van België oorverdovend geworden", zeggen de zestien ngo's, waaronder Broederlijk Delen, 11.11.11, Pax Christi en Vredeseilanden, vandaag in een gezamenlijke mededeling. "Noch de regering noch het parlement hebben initiatief genomen om gevolg te geven aan de aanbevelingen van de experten. Het aanpakken van de financiering van een oorlog die al aan 2,5 miljoen mensen het leven kostte, lijkt geen prioriteit."

Volgens een groep door de VN-Veiligheidsraad aangestelde experts spelen Belgische bedrijven waaronder Sabena en Union Minière via de handel in illegaal ontgonnen coltan een belangrijke rol in de financiering van de bloedige Kongolese oorlog. Het coltanerts bevat een zeldzaam metaal, tantalum, dat gebruikt wordt in elektronische geleiders van computers, gsm's en spelconsoles zoals Playstation.

"België kan geen geloofwaardige rol spelen bij vredesopbouw in Centraal-Afrika als het geen einde maakt aan de betrokkenheid van Belgische bedrijven bij de handel in geplunderde rijkdommen", zegt Marc-Olivier Herman namens de ngo-koepel. "Momenteel is de kwestie niet meer dan een variapunt op de agenda van de parlementaire Afrika-debatten, terwijl het om een structurele oorzaak van de oorlog gaat. Het conflict in Kongo is een wedloop om de bodemrijkdommen geworden. Als je dat niet aanpakt wordt het aangekondigde 'Marshallplan voor Kongo' van de Belgische regering een slag in de lucht."

Eind deze maand gaat premier Guy Verhofstadt (VLD) in Kinshasa het Belgische actieplan voor de ex-kolonie voorstellen. Voor zijn vertrek willen de ngo's hem de sms-petitie overhandigen. Door gebruik te maken van het sms-systeem wil de ngo-koepel tegelijk de aandacht vestigen op het verhaal achter het gsm-toestel en een jong publiek aanspreken. Onder de slogan 'Geen bloed aan mijn gsm! Stop de plundering van Kongo!' zullen ook stickers verspreid worden die op de mobiele telefoons kunnen worden gekleefd.

De ngo's vragen met de petitie om een parlementair onderzoek naar de betrokkenheid van Belgische bedrijven bij de illegale ontginning en smokkel van ertsen uit Kongo, de nodige administratieve en wetgevende initiatieven om de Belgische handel in geplunderde rijkdommen aan banden te leggen en een diplomatiek offensief van België op alle fronten. Van de regering wordt verwacht dat ze via het Belgische EU-voorzitterschap en haar aanwezigheid in de VN, de Wereldbank en het IMF druk uitoefent om de aanbevelingen van de VN-experts uit te voeren: een tijdelijk embargo op alle handel in coltan, hout en diamant met de oorlogvoerende landen, opschorting van begrotingssteun aan landen die bij de plunderingen betrokken zijn en schadevergoeding voor de slachtoffers van de plunderingen.

Deze waslijst aan eisen is echter een beetje lang voor een sms-bericht. Daarom zal de petitie toch ook nog op een klassieke manier worden gebundeld, op papier. "De sms-berichten worden door de operatoren uitgeprint", zegt Herman. "We zijn benieuwd of deze vorm van actie zal aanslaan. Het systeem werd al met succes gebruikt voor commerciële acties en onlangs nog door Amnesty International bij haar veertigjarig bestaan."

Herman zegt overtuigd te zijn dat de bevolking van Oost-Kongo de actie steunt. "Onze partnerorganisaties in de Kivu vragen zelf om een tijdelijk embargo", zegt hij. "Sinds de oorlog zien de lokale mensen de coltanhandel aan hun neus voorbijgaan. Ze zijn bereid om een tijdelijk embargo te ondergaan opdat de situatie terug zou normaliseren."

Eerder liet ook Union Minière weten te willen meehelpen aan zo'n tijdelijke sanctiemaatregel. Net zoals Sabena ontkende het bedrijf wel elke betrokkenheid bij de illegale handel.

Wie wil deelnemen aan de petitie kan met gsm het met naam ondertekende sms-bericht 'Geen bloed aan mijn gsm!' sturen naar nummer 3317 voor 10 frank per bericht. Orange-abonnees kunnen niet deelnemen. Zij - en mensen zonder een gsm - kunnen wel een e-mail sturen naar gsm@broederlijkdelen.be.

Door het sms-systeem te gebruiken wil de ngo-koepel tegelijk de aandacht vestigen op het verhaal achter de gsm en een jong publiek aanspreken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234