Smet wil vakleerkrachten in lager onderwijs
Onderwijsminister Pascal Smet houdt vast aan de opsplitsing van het vak wereldoriëntatie in het lager Onderwijs. Dat bleek bij de bespreking van 'Onderwijsdecreet 24' in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. "In een volgende stap willen we het mogelijk maken om in het lager onderwijs vakleerkrachten in te zetten voor wetenschap, Frans en muziek, zoals in het masterplan staat", aldus Smet.
Het onderdeel 'wetenschap en techniek' wordt uit het vak wereldoriëntatie gelicht om meer jongeren warm maken voor verwante richtingen in het secundair onderwijs. Het wordt een volwaardig vak met eigen eindtermen, maar dat is niet naar de zin van sommige onderwijskoepels. "Wij verzetten ons fundamenteel tegen de opsplitsing en kiezen resoluut voor een geïntegreerd aanbod van Wereldoriëntatie", liet de katholieke koepel VSKO weten. Ook de koepel van het stedelijk onderwijs (OVSG) vindt het opsplitsen "geen goed idee".
Ze kregen vandaag de steun van de oppositiepartijen in het Vlaams parlement. "Er is geen pedagogische grond voor de splitsing van het vak", zei Elisabeth Meuleman van Groen. "Als het hele onderwijs dit afwijst, hoe kan het dan een goede maatregel zijn?", vroeg Jo De Ro van Open Vld. Volgens Boudewijn Bouckaert van LDD gaat het om een louter symbolische ingreep.
De minister trok daarop fel van leer tegen de kritische stemmen in onderwijswereld en parlement. "Ik heb 2.500 directeurs ontmoet uit het basisonderwijs, en er is nooit enige commotie geweest rond deze maatregel", zei hij.
De echte reden van het verzet is volgens de minister niet de opsplitsing van de eindtermen, maar de toekomstige mogelijkheid om vakleerkrachten in te zetten. "Wij creëren enkel de mogelijkheid, we leggen niets op", maakte Smet zich sterk. Maar ook: "Ik denk niet dat iedereen in staat is wetenschap te geven. Als we vinden dat onze kinderen goed Frans moeten leren, gaat dat ook niet lukken met de huidige algemene leerkrachten."
Wellicht wordt het onderwijsdecreet volgende week goedgekeurd in de commissie Onderwijs.