Maandag 24/01/2022

Smet schrapt steun lessen Nederlands

Het hele besparingsplan van minister Pascal Smet wordt later deze week bekendgemaakt. Beeld UNKNOWN
Het hele besparingsplan van minister Pascal Smet wordt later deze week bekendgemaakt.Beeld UNKNOWN

Eind dit jaar moet het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) de deuren sluiten. Heel wat expertise over gelijke kansen dreigt verloren te gaan, wat haaks staat op het door de minister beloofde beleid.

De drie directeurs van het Steunpunt GOK werden begin deze week op het kabinet van onderwijsminister Pascal Smet ontboden om bevestiging te krijgen van wat al enkele weken circuleerde: het steunpunt moet zijn werking stopzetten. Dat past in een groter besparingsplan van minister Smet, waarover pas later deze week duidelijkheid zal volgen.

Teleurstelling
De teleurstelling is bijzonder groot, klinkt het bij een van de GOK-directeurs, Piet Van Avermaet. "De afgelopen jaren bleek maar al te goed dat de nood aan ons steunpunt groot was. Scholen rekenden op ons. Door de sluiting dreigt heel wat expertise op het gebied van onderwijsparticipatie verloren te gaan."

"Het Steunpunt heeft drie doelstellingen", licht Van Avermaet toe. "We verrichten heel wat onderzoek naar taal en diversiteit. Vaak ook heel concreet: wat is bijvoorbeeld de impact van diversiteit in de klas? Onderzoeksresultaten brachten we dan in de praktijk door lesmateriaal te ontwikkelen dat scholen konden gebruiken en door voor nascholing, vorming en coaching van de pedagogische begeleiders te zorgen."

Die activiteiten verdwijnen dus met de afschaffing van het GOK. Het kabinet Onderwijs zou wel nog willen investeren in enkele kleinere projecten over Taal en de Brede School (de integratie van de school in de lokale gemeenschap). "Maar dat dreigt onvoldoende te zijn", geeft Van Avermaet aan.

"Geen goed signaal"
Het wringt bij het Steunpunt dat minister Smet eerder al aangaf taal als een speerpunt van zijn beleid te beschouwen. Van Avermaet: "Het is inderdaad nodig daarrond te werken, maar het Steunpunt afschaffen is alvast geen goed teken in die richting."

Minister Pascal Smet wilde gisteren nog niet communiceren over de sluiting van het Steunpunt. Zijn kabinet blijft bij de stelling dat pas later deze week alle besparingsmaatregelen bekendgemaakt zullen worden. Wel weerklinkt de belofte te blijven investeren in gelijke onderwijskansen, zelfs al moet dat dan zonder het Steunpunt.

Omdat de minister nog niet communiceert, is het raden naar de precieze reden van de sluiting. Betrokkenen nemen aan dat Smet wil vermijden de vakbonden voor het hoofd te stoten. En dus snijdt hij in projecten die zogezegd in de marge van het onderwijsveld liggen. Over de werking van het Steunpunt zijn er immers nooit klachten geweest. Niet alle initiatieven waren even succesvol, maar veel scholen toonden zich bijzonder tevreden. Een twintigtal voltijdse banen zal verloren gaan.

Het Steunpunt is een samenstelling van drie werkgroepen die opereren binnen de universiteiten van Gent en Leuven. De directie hoopt nog banen te redden door de betrokken personeelsleden in de respectieve universiteiten een andere functie te geven. (Stijn Cools)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234