Zondag 11/04/2021

Update

Smet: "Hervorming Brussel slechts stapje vooruit"

null Beeld photo news
Beeld photo news

De macht van de negentien burgemeesters van Brussel, de zogenaamde baronnen, wordt aan banden gelegd. Zowel op vlak van mobiliteit als stedenbouw krijgt de Brusselse regering in de toekomst meer bevoegdheden. Tegelijkertijd krijgt de Brusselse regering meer macht en geld. Dat zijn de krachtlijnen van het politieke compromis dat voor Brussel is uitgewerkt in het kader van de zesde staatshervorming, staat te lezen in de krant De Standaard.

De onderhandelaars stellen hun compromis woensdag voor, maar De Standaard kon de tekst al inkijken. De Brusselse regering krijgt wettelijk en financieel meer bevoegdheden inzake mobiliteit. De plannen van de 19 gemeenten moeten in de toekomst de mobiliteitsacties opgelegd door het gewest "vervolledigen of bijdragen tot de realisatie ervan". Als de lokale besturen weigeren mee te werken, "stelt de bevoegde minister zich in de plaats van de gemeente". Anderzijds kan het gewest in extremis "de lokale plannen opheffen", aldus de vrt.

De Vlamingen zouden voor het compromis hulp hebben gekregen van PS-coryfee Philippe Moureaux, die de onderhandelaars meermaals onder druk zou hebben gezet. Maar de gemeenten krijgen het ook financieel moeilijker. Van de hervorming hangen ook nieuwe budgetten af, dus ze moeten eigenlijk wel akkoord gaan.

Het voorstel moet na woensdag wel nog goedgekeurd raken in het Brussels Parlement. Gehoopt wordt dat dat tegen de zomer al kan.

Philippe Moureaux. Beeld BELGA
Philippe Moureaux.Beeld BELGA

Te weinig
Voor de N-VA is het akkoord maar een mager beestje. Senator Karl Vanlouwe benadrukt dat Brussel een eenvoudig en efficiënt bestuur nodig heeft. "Brussel moet hervormd worden tot een stadsgewest met een sterke inbreng van de gemeenschappen. De 19 baronieën in en naast het overkoepelende gewest staan goed bestuur in de weg. Een verschuiving van enkele bevoegdheden zoals mobiliteit en stedenbouw tussen gemeenten en gewest, is niet voldoende om een Europese en federale hoofdstad efficiënt en met visie te besturen", stelt hij.

"Met deze regeling blijft de hoofdstad een bestuurlijk waterhoofd met een gewestparlement, VGC-, COCOF-, COCOM-raden, agglomeratiebevoegdheden en dan nog 19 lokale besturen, waar slechts enkele bevoegdheden werden verschoven. Een hoofdstad kan echter niet bestuurd worden door een veelheid van dorpspolitici", besluit Vanlouwe.

Kleine stap
Pascal Smet, Vlaams minister bevoegd voor Brussel, noemt het een stap in de goede richting, "maar het blijft een kleine stap". "Mijn partij heeft dit mee goedgekeurd. Maar dit is niet de grote stap vooruit. Dit is een stapje in de goede richting. Er moet nog veel gebeuren. Er ligt nog veel werk op de plank", aldus Smet. Volgens de gewezen Brusselse minister blijft het nodig om in de toekomst het aantal politici en besturen in Brussel "drastisch te verminderen."

"Er blijven de 19 gemeenten, 19 OCMW's, ingewikkelde procedures, enz... Er zijn nog heel veel synergieën mogelijk. Kijk naar een wereldstad als New York. Die wordt bestuurd door 52 mensen. En wordt die slecht bestuurd? In Brussel tellen we nog steeds meer dan 900 politici", aldus Smet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234