Maandag 24/01/2022

Update

Smet gaat niet snoeien in het aantal leerkrachten

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het Vlaams onderwijs moet in 2010 zowat 72 miljoen euro besparen of 0,8 procent van het onderwijsbudget. Volgens minister van Onderwijs Pascal Smet hebben de maatregelen vooral betrekking op structuren. "We hebben verkozen boven de klassen en niet in de klassen te besparen. De leerkracht als bouwsteen van de school werd quasi ontzien", zegt hij.

Onderwijs zal in 2010 relatief gezien minder besparen dan de andere Vlaamse departementen. Dat komt doordat de kredieten voor het lopende schooljaar al grotendeels vastliggen. De meeste besparingsmaatregelen hebben daarom ook pas een effect in 2011. Dan loopt het besparingscijfer op tot 142 miljoen euro of 1,5 procent van het onderwijsbudget.

Duurzaam naar school
In totaal wordt er zowat 30 miljoen bespaard op het niet-indexeren van werkingsmiddelen. In de omkadering wordt zowat elf miljoen euro gesnoeid, in het onderwijsapparaat vijf miljoen. Een reeks kleinere maatregelen, zoals het herkaderen van het steunpunt Gelijke Onderwijskansen (GOK) of het stopzetten van het project duurzaam naar school, zijn goed voor 15 miljoen euro.

Er wordt nauwelijks bespaard in het basisonderwijs en op de lonen van het onderwijzend personeel. Wel komt de beloofde Brusselpremie voor leerkrachten in Brussel er niet, een besparing van 3 miljoen euro. Op nascholing wordt zowat 20 procent beknibbeld. De mentoruren voor de begeleiding van jonge leraren worden geschrapt, omdat ze niet gebruikt werden zoals het hoort.

Hoger onderwijs
In het hoger onderwijs wordt zes miljoen euro bespaard door de afschaffing van de ondersteuning voor de rationalisatie van het onderwijsaanbod. Wel zullen de middelen voor het hoger onderwijs in de tweede helft van de legislatuur stijgen met 10 procent.

Deeltijdse TBS-systemen, waarbij leerkrachten halftijds hun loopbaan kunnen beëindigen vanaf 55 jaar, worden opgeschort, al blijft hier wel nog een federale, minder gunstige, regeling voor bestaan. Ook het systeem van korte vervangingen in het secundair onderwijs verdwijnt, net als de premie voor leerkrachten die in de zomer een bedrijfsstage lopen.

Kritiek
Het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs betreurt de besparingen. De Guimardstraat vindt dat er zo weinig mogelijk bespaard moet worden op structurele omkadering en werkingsmiddelen. Een groot deel van de besparingen worden gerealiseerd door de werkingsmiddelen niet te indexeren. "Dit betekent dat één van de pijlers van het nieuwe financieringssysteem wordt onderuitgehaald", zegt het VSKO.

Het katholiek onderwijs betreurt ook de afschaffing van het mentorschap voor jonge leerkrachten. "Net nu de middelen voor mentoren, bedoeld voor de ondersteuning van stagiairs en beginnende leerkrachten hun vruchten beginnen af te werpen, worden ze afgeschaft". Ook het OVSG, het onderwijs van Steden en Gemeenten, betreurt dat de mentoruren verdwijnen. "Het is jammer dat de nog maar sinds kort opgedane expertise niet verder opgebouwd kan worden". "Ik zie niet in hoe hij dit rijmt met het pleidooi in zijn beleidsnota om de lerarenopleiding te versterken", meent ook gewezen onderwijsminister Marleen Vanderpoorten. "Ook de afbouw van de permanente vorming en nascholing van leerkrachten is ongelukkig", zegt ze.

"Zowel beginnende als ervaren leerkrachten betalen het gelag. Deze maatregelen zullen zich wel degelijk in de klas laten voelen. Als we sterke leerkrachten willen, zijn dit zeer slechte keuzes", zeggen de liberalen. "De lonen van de leerkrachten worden dan misschien wel ontzien, maar de noodzakelijke randvoorwaarden om de motivatie hoog te houden blijven afwezig", zegt Vlaams parlementslid Irina De Knop.

Opluchting
De christelijke onderwijscentrale (COC) is vooral opgelucht dat er in de besparingsplannen niet wordt geraakt aan de loonvoorwaarden van het onderwijspersoneel of aan de omkadering van de scholen. Het COC betreurt wel dat de deeltijdse terbeschikkingstelling voor leerkrachten van 55 jaar en ouder verdwijnt. (belga/dea/sps/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234