Maandag 08/03/2021

Smet: "Blanke taxichauffeurs 'op bestelling' zijn onaanvaardbaar"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Dat verschillende taxibedrijven in Brussel geen graten zien in de vraag om een blanke chauffeur te leveren wanneer er naar gevraagd wordt, kan voor Brussels minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (sp.a) niet door de beugel. "Dat is regelrechte discriminatie en compleet onaanvaardbaar", zegt Smet. De minister heeft zijn administratie en de bevoegde inspectiediensten meteen de opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken en paal en perk te stellen aan dat soort praktijken.

Uit een steekproef die Metro uitvoerde bij acht taxibedrijven, vier in Brussel en vier in Vlaanderen, blijkt dat de helft van de gecontacteerde taxibedrijven geen probleem heeft met de vraag van de klant om een blanke taxichauffeur te sturen.

Maar er waren ook tegenreacties. Zo reageerden volgens Metro twee bedrijven verontwaardigd op de vraag. "Neen mevrouw, wij doen niet aan discriminatie". Nog twee andere bedrijven weigerden om op de vraag in te gaan.

Directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Jozef De Witte stelt dat expliciet vragen om een blanke taxibestuurder indruist tegen de wetgeving. "Het is niet alleen verboden voor de klant om een discriminerende opdracht te geven, maar ook om daar op in te gaan", aldus De Witte. "Zulke verzoeken hebben nefaste gevolgen. Mensen van een andere origine leggen dan minder ritten af en krijgen minder loon."

"Ronduit fout"

"Zowel het ingaan op als het verzoek om een blanke chauffeur is ontoelaatbaar. We zijn enerzijds tevreden dat een aantal bedrijven niét op dat verzoek wou ingaan en de vraag zelf afkeurde, maar anderzijds moet er actie komen tegen dit soort discriminatie", aldus CD&V-staatssecretaris voor Gelijke Kansen in Brussel Bianca Debaets.

Debaets: "Al te vaak gebeurt dit ook bij het verhuren van appartementen of bij sollicitaties. Meer dan de helft van de personen van buitenlandse afkomst krijgt tijdens hun loopbaan te maken met discriminerende houdingen en acties. In een gewest waar bijna de helft van de bevolking van buitenlandse origine is, kunnen we dit niet dulden. We zullen hierrond acties voeren en sensibiliseren maar ik ga ook met mijn collega bevoegd voor Mobiliteit en Taxibedrijven samenzitten om te kijken hoe we dit concrete probleem bij de wortel kunnen aanpakken".

Homans: "Ontoelaatbaar en betreurenswaardig"

"Het is ontoelaatbaar en betreurenswaardig dat dergelijke zaken gebeuren. Ik hoop ten zeerste dat dit probleem niet breder is dan het staal dat is genomen." Dat zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans in reactie.

"Van zodra ik het artikel onder ogen kreeg heb ik contact opgenomen met het Interfederaal Gelijkekansencentrum, dat me liet weten dat zij de voorbije vijf jaren geen enkele melding van soortgelijk probleem hebben gekregen. Naar aanleiding van de bevindingen van Metro zal ik in eerste instantie samen met het Interfederaal Gelijkekansencentrum het probleem in kaart brengen", zo stelt Homans in een reactie aan Belga.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234