Woensdag 06/07/2022

Smeets: 'Maak je geen zorgen over de volgende generatie' Wuyts: 'Dat doe ik wel'

Nys is een optie. Of Bakelants. Van Avermaet kan ook. Woensdag wordt voor de 22ste keer de Kristallen Fiets uitgereikt. Zelden was kiezen zo moeilijk. Michel Wuyts en Mart Smeets, dé wielerstemmen van de lage landen, overschouwen het voorbije Belgische koersjaar.

De voorbije jaren hoefde je geen helderziende te zijn om te weten wie de Kristallen Fiets - georganiseerd door Het Laatste Nieuws - zou winnen: Boonen en Gilbert waren zo dominant dat er geen twijfel was. Deze keer ligt dat anders.

Mart Smeets: "Hoe komt het dat niemand weet wie gaat winnen?"

Michel Wuyts: "Schaarste. De sterkte van het Belgische wielrennen in de voorbije jaren blijkt nu ook de zwakte. Als je het over topfiguren hebt, spreek je over Boonen en Gilbert, that's it. Hoe hard ze ook hun best doen en hoe zeer je ze ook waardeert: een Bakelants, een Van Avermaet of een Meersman horen niet bij de opperlaag. Je kan alleen hopen dat ze ooit één wedstrijd uit die opperlaag winnen. Als klein land mogen we van geluk spreken dat we al die tijd twee figuren in de bovenste laag hebben gehad."

Smeets: "Het Koninkrijk der Nederlanden heeft die niet. Geen probleem, ik heb daar een nuchtere kijk op: je moet accepteren dat er in alles golfbewegingen zitten. Wat ik een interessantere vraag vind, is: komt Boonen terug? Ik hoop het erg, omdat hij een van de weinige leuke karaktervolle mensen is in het peloton die nog normaal antwoord kan geven."

En, komt hij nog terug?

Wuyts: "Hij heeft in elk geval de innerlijke drang om een puik voorjaar neer te zetten. Ik woon niet zo ver van hem en in zijn moeilijke jaren kwamen negatieve nieuwtjes al eens mijn kant opgewaaid. Dat is nu niet het geval."

Zie je hem soms passeren?

Wuyts: "Neen. Ik ben vaak weg."

Smeets: "Naar het strontlopen."

Excuseer?

Smeets: "Zo noem ik veldrijden."

Kijk je neer op 'de cross'?

Smeets: "Ik ken het niet. Wíj kennen het niet. Veldrijden is omzoomd door een grens, en die is door jullie getrokken. Enkel in Noord-Brabant leeft het wat, maar dat rekenen wij al een beetje bij België. Veldrijden is zo ontzettend 'land-eigen'. Dat is zoals schaatsen bij ons: dat kennen jullie ook niet."

Maar als er één favoriet is voor de Kristallen Fiets, is het wel een veldrijder.

Smeets: "Wie, in godsnaam?"

Sven Nys.

Smeets: "Ik heb vrede met alles. Heeft er ooit een crosser gewonnen?"

Wuyts: "Twee keer. Nys in 2007 en Herygers in 1994. Het is geen toeval dat Nys opnieuw in aanmerking komt. Hij houdt al vier generaties onder de knoet. Van Groenendaal-Van der Poel over Vervecken-De Clercq tot Stybar-Albert en nu ook de generatie-Van der Haar: hij blijft winnen. Terwijl hij in de zomer ook Belgisch kampioen mountainbike wordt en zesde wordt op het EK. Dan mag je van mij de Kristallen Fiets winnen. Al besef ik wel dat zoiets alleen kan in een jaar waarin 'de weg' schaarste toont."

Het veldrijden is een klein wereldje: hoe schatten jullie de fysieke prestaties in?

Wuyts: "Nys heeft er een atletische sport van gemaakt. Mijn kinesist noemt hem een volmaakt atleet, fysiologisch heeft hij een compleet lichaam. Je moet weten dat alle toestellen die mijn kinesist in zijn praktijk heeft, dat Nys die thuis in zijn kelder ook heeft staan."

Smeets: "Zo? Super."

Wuyts: "Ik nam Frank Raes ooit mee naar de cross in Kalmthout. Na een kwartier zei hij: 'Hoe zwaar is dit?' Veldrijden is een verschrikking."

Smeets: "Het is niet eens meer wérk, het is labeur, ploeteren, door de stront rennen. Het is de mens tegen de natuur. De mens verliest altijd, maar soms is hij heel even groot."

Wuyts: "Nys is ook de figuur die me al jaren zegt - en daarbij kijkt hij me recht in de ogen - dat hij alles doet 'op een boterham met confituur'. Ik ben geneigd hem te geloven."

Smeets: "Geneigd? Dat is niet echt 'Ik geloof hem'."

Wuyts: "We leven in de wonderlijke wereld van het wielrennen."

Smeets:"Juist, en dan moet je een slag om de arm houden."

Wuyts: "Nys is degene die ik het meest geloof. Anders zet je zo geen carrière mee. Anders blijf je geen vijftien jaar winnen. Nys heeft in zijn leven nooit één gram cortisone in zijn lijf gehad. Er is dat weerkerende fenomeen dat hij niet wint op kampioenschappen. Ja, dat heeft te maken met stress, maar ook met andere aspecten."

Dat anderen wel hun toevlucht zoeken tot bepaalde middelen?

Wuyts: "Men doet meewarig over het feit dat Nys het niet gemaakt heeft als wegrenner, maar hij kon op geen slechter moment in het wegrennen stappen dan in 2001-2002. Na twee jaar had Nys het begrepen: 'Hier doe ik niet aan mee', zei hij. Ook in die optiek moet je zeggen: petje af."

Welke Belgen zijn jullie nog opgevallen?

Smeets: "De gele trui van Bakelants was leuk. Ik zou niet weten wie ik anders moet noemen."

Wuyts: "Het prettige aan Bakelants is dat hij toekomstperspectieven biedt. Bij Van Avermaet, Meersman en Roelandts hoop ik dat het beste nog moet komen, bij Jan ga ik ervan uit dat het zo is. Door al zijn blessures heeft hij nog niet één volledig jaar kunnen fietsen. Hij heeft energie te over. Bij de jeugd en als neoprof was Bakelants op het Europese niveau een concurrent van Rui Costa. En zie waar die nu zit. Ik durf niet met zekerheid zeggen dat Bakelants dat ook had gekund, maar Costa heeft het geluk gehad dat hij nooit grote blessures heeft gehad."

Smeets: "Bakelants is een leuke, enthousiaste, open, vrolijke jongen. Hij is nog geen groot renner, maar hij weet niet hoe goed hij wel is. Aan alles wat hij doet, zit hoop vast."

Wuyts: "En dynamiek en ondernemingszin. Hij is zelfbewust en on-Vlaams. Ik las dat hij zich aan Voeckler spiegelt: iemand die niet alleen wint, maar ook de koers kruidt. Vind ik goed. De uitdaging is nu om te bepalen waar zijn toekomst ligt. Ligt die in het Ardennenwerk, wellicht, of ligt die in het rondewerk, en wat voor rondewerk dan?"

Smeets: "Kleinere rondes. Zwitserland, Romandië."

Heeft hij de juiste keuze gemaakt door naar de ploeg-Lefevere te gaan?

Wuyts: "Ik denk het wel. Lefevere werkt met verschillende kopmannen. Als de eerste man geviseerd wordt, kan de man daaronder toeslaan. Dat kan een rol zijn voor Bakelants. En voor De Gendt. Bij hem is gebleken dat er niks van komt als hij in het brandpunt fietst. Ik denk dat hij daar de psyche nog niet voor heeft."

Smeets: "Fietsen bij Vacansoleil was dit jaar toch gelijk aan een bezoek aan een goedkoop bordeel? Hoe kon je daar presteren? Het was ieder voor zich. Nergens was leiding, nergens was lijn. De Gendt is in die grote golf ten onder gegaan.

"Maar hoor ons nou praten... Als wielrenner moet je blij zijn als je in België wordt geboren. Die passie, die geschiedenis: wat is koers in jullie land toch mooi. Maak je maar geen zorgen over de generatie die eraan komt."

Wuyts: "Dat doe ik wel. We zijn er altijd goed in geslaagd een toonaangevende rol te blijven spelen in wat wij 'onze klassiekers' noemen, de kasseiklassiekers. Maar je moet wel figuren als Museeuw en Boonen blijven produceren."

Kan Vanmarcke het gat vullen?

Wuyts: "Ik hoop het."

Smeets: "Te net. Te correct."

Wuyts: "Hij heeft me bijzonder verrast in Parijs-Roubaix. Dat was een staaltje van klasse."

Smeets: "Het was ook de enige keer. Hij heeft te weinig laten zien om zijn status van groot doorbrekend talent te onderstrepen."

Wuyts: "Het wielrennen heeft nood aan renners die de koers maken, niet alleen afmaken. Vanmarcke is zo iemand. Ik was gecharmeerd door de manier waarop hij in Parijs-Roubaix overnam van Cancellara. Het enige waar ik me zorgen over maak, is zijn opeenstapeling van knieblessures."

Hoe beoordelen jullie Van Avermaet, de beste Belg volgens zijn collega's en de wereldranking.

Wuyts: "Hij scoort het hele jaar door hoog, maar wint niet."

Smeets: "Rijdt hij niet met handboeien om?"

Wuyts: "Dat hij van Lotto naar BMC overstapte om dan een jaar later te horen - oeps - dat ook Gilbert kwam, was de grootste opdoffer voor zijn carrière-uitbouw. De man die hem al in de weg zat bij Lotto... Ik denk dat ploegleider Allan Peiper ervoor zal zorgen dat hun wegen gescheiden worden. Gilbert zegt nu al dat hij past voor de Ronde van Vlaanderen. Voor Van Avermaet is dat een halve winter winst."

Smeets: "Als Gilbert niet start in Vlaanderen, rijdt Van Avermaet tot vijf kilometer voor de finish met de besten mee. Ik zie in Van Avermaet meer dan in de hele BMC-stal. Maar je moet hem opdrachten geven die net boven zijn macht liggen. Dan gaat hij dingen doen die fantastisch zijn."

Tot op vijf kilometer van de streep mee zijn, is onvoldoende.

Smeets: "Dan moet hij maar bewijzen dat hij beter kan. En hij kan véél meer dan wat jullie van hem gezien hebben. Hij heeft er zijn kl*ten vol van om in functie van een ander te fietsen. Hij heeft zijn kl*ten vol van Gilbert. Geef hem de vrijheid en je hebt een toprenner."

Heeft de schaduw van Gilbert ook Roelandts parten gespeeld?

Wuyts: "We hebben het hier over dominantie en garantie. Wie werpt zich in de koers op als beste garantie op winst? Van Avermaet zal niet rechtstaan. En Roelandts ook niet. Te welopgevoed."

Smeets: "Roelandts is ook zo'n renner die overal vijfde wordt. Er zijn niet zo veel renners die garantie op winst bieden."

Gianni Meersman?

Smeets: "Neeej."

Wuyts: "In ritten tot 220 kilometer wel."

Smeets: "Maar zeker niet in wedstrijden boven de 250."

Wat te denken van het jaar van onze wereldkampioen?

Smeets: "We zijn allemaal getuige geweest van de enorme frustraties. Ik vond Gilbert niet vervelend in zijn falen. Hij heeft nog wel getoond dat hij wilde. Hij heeft niet te snel opgegeven."

Wuyts: "Elke topper, zoals Gilbert is, heeft in zijn carrière een boerenjaar. Dat ene jaar dat alles lukt wat je gepland hebt. Gilbert heeft in 2011 zelfs meer gedaan. Maar daaraan ga je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal stuk. Dat is gewoon niet meer voor herhaling vatbaar. Bovendien koos hij in zijn drang om te oogsten voor een enorm pak poen bij BMC. Gilbert, Hushovd en Evans samen in één team: drie renners over hun hoogtepunt..."

Smeets: "Zelfs Ray Charles zag dat dat een foute keuze was."

Wat met die andere kampioen, de Belgische, Stijn Devolder?

Wuyts: "Ik heb het opgegeven om te proberen daar peil op te trekken. Bij het BK schrok ik me alleszins een bult. Wat hij in de Ronde van Vlaanderen deed (tientallen kilometers op kop sleuren in dienst van Cancellara, red.), vond ik bewonderenswaardig. En geloofwaardig op zijn terrein. Op basis daarvan is het misschien logisch dat hij in een klein, Belgisch deelnemersveld de titel pakt. Maar dan had ik daar graag een vervolg van gezien."

Als je stelt dat Devolder in de Ronde geloofwaardig fietste, moeten we dan concluderen dat dat op het BK niet zo was? Verwijs je naar doping?

Wuyts: "Dat is een te grote stap. Bij zijn prestatie in de Ronde kan niemand vragen stellen. Maar op het BK stak zijn niveau zo boven dat van de voorbije jaren uit dat het logisch is dat je die vragen wel hoort."

Wat denken jullie trouwens van de crisis die het wielrennen in zijn greep heeft? Tientallen renners zitten zonder contract.

Smeets: "Dat vind je toch niet gek? Je sponsort een peloton vol leugenaars, dommeriken, recidivisten en nog erger."

Gaan we er niet van uit dat dat al enkele jaren geschiedenis is?

Smeets: "Nou, sweet dreams. Schei toch uit. Herinner je je de Giro? Di Luca, Santambrogio... Ze zijn nog bezig, maar wij zien het niet."

Wuyts: "Ik zou niet verder gaan dan één jaar. Er is wel een mentaliteitswijziging bij de jonge generatie die het predikaat van dopeur niet meer op de rug wil hebben."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234