Dinsdag 11/05/2021

Smart Flanders

Smart City, maar dan op Vlaams niveau

In Sint-Truiden brengt Idronect alles samen wat met drones te maken heeft. Beeld Bob Van Mol
In Sint-Truiden brengt Idronect alles samen wat met drones te maken heeft.Beeld Bob Van Mol

Elke stad haar eigen infrastructuur om start-ups of onderzoekscentra in onder te brengen? Verspilde energie en middelen, vindt Bruno Segers. De voorzitter van Flanders Investment & Trade pleit voor een bundeling van krachten en ideeën, met de gefuseerde Imec en iMinds als spil.

"Digitale koterij", het is de niet eens omfloerste term waarmee Bruno Segers de kat de bel wil aanbinden. Voor de voorzitter van Flanders Investment & Trade is het de hoogste tijd om komaf te maken met het idee dat iedere Vlaamse stad denkt via een eigen incubator een smart city te kunnen worden. Zo'n concept van smart city is op zichzelf niet verkeerd: het is het gebruik van slimme en innovatieve oplossingen als antwoord op uiteenlopende stedelijke uitdagingen. Digitale tools, diensten en processen worden daarbij ingezet om de manier waarop we leven en werken in de stad te verbeteren. Alleen is Vlaanderen op zich te klein en te versnipperd.

"De wereld is intussen razendsnel globaal en digitaal geworden, Vlaanderen heeft evenveel inwoners als de stadsstaat Singapore en evenveel vierkante kilometers als Los Angeles Metropolitan Area. Mathematisch is het dus bewezen: Vlaanderen is één stadsgewest", aldus Segers, die zijn sporen verdiende als ICT-topman bij bedrijven als Oracle, IBM, Microsoft, of RealDolmen. Alleen handelen we daar niet naar, en dat dreigt ons zuur op te breken.

Door die versnippering ontstaat er dus digitale koterij, waarbij we bestaande processen digitaliseren zonder enige zin voor vernieuwing en verandering. "Het dokters- en medicatiebriefje had al lang kunnen worden afgeschaft maar ik vrees dat het ene zwarte tekst op een groen en het andere zwarte tekst op een wit scherm zal worden", schampert Segers. "Ik was destijds mee betrokken bij het ontwikkelen van de e-ID-kaart. Toen klonk het dat er geen kaart nodig was, want er waren geen ontwikkelingen. Vandaag is de kaart er, maar de ontwikkelingen zijn niet gevolgd."

Universiteiten betrekken

Om Vlaanderen daadwerkelijk als digitaal stadsgewest uit te bouwen, ligt eerstdaags een nieuwe kans voor het grijpen, meent Segers. Eerder dit jaar fuseerden de onderzoekscentra Imec en iMinds. Vriend en vijand is het erover eens dat een samensmelting van het Leuvense Imec, wereldtop in het ontwerp van nano-elektronica en 'slimme systemen' en het Gentse iMinds, een van Europa's productiefste incubatoren, met expertise in software en big data, een logische versterking was.

Bij die operatie klonk het toen ook al dat Vlaanderen te klein is om elkaar te beconcurreren. De nieuwe speler heeft alles om het te maken als Smart Flanders: waarbij Vlaanderen als testlabo fungeert voor zowel lokale kmo's als buitenlandse bedrijven die hun innovaties kunnen ontwikkelen en naar de markt brengen.

De juridische afwikkeling van de fusie van beide labo's is in een eindfase aanbeland. Het centrum gaat dan vervellen tot een zogeheten 'NewSoc': waarbij SOC staat voor strategisch onderzoekscentrum. Op het kabinet van Minister van Economie Philippe Muyters (N-VA), die ook bevoegd is voor het innovatiebeleid, wordt de laatste hand gelegd aan de zogeheten convenant van de nieuwe SOC, die de bevoegdheden en samenwerkingsverbanden vastlegt. "Dat zal tegen eind dit jaar klaar zijn", zegt woordvoerder Thomas Pollet.

"Laat ons die bevoegdheidsverklaring gebruiken om er alsnog een écht Vlaams livinglab-concept in op te nemen, mét internationale ambities", pleit Segers. "En tegelijkertijd betrek je er de vier universiteiten Leuven, Gent Antwerpen en de VUB in mee. Zo wordt de Vlaamse ruit gesloten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234