Dinsdag 27/10/2020

Sluitende test voor nandrolonzondaars

Atleten die hun onschuld staande houden na een positieve dopingtest op het spierversterkende middel nandrolon kunnen dat in de toekomst misschien hard maken met een bijkomende test, meldt New Scientist. Franse onderzoekers van l'Ecole Nationale Vétérinaire de Nantes hebben ontdekt hoe afbraakproducten van het dopingproduct kunnen worden onderscheiden van dezelfde stoffen die natuurlijk in ons lichaam voorkomen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

De sporters die al positief testten op het dopingmiddel nandrolon zijn niet van de minsten. In november vorig jaar werd de Nederlandse voetballer Jaap Stam nog betrapt. Eerder liepen ook al zijn landgenoten Edgar Davids en Frank de Boer tegen de lamp. Het spierversterkende anabole steroïde spiegelt sporters dan ook mooie prestaties voor: het stimuleert de spiergroei, bevordert de uithouding en vergemakkelijkt het herstel. Dat bepaalde atleten het dan ook om die reden gebruiken, lijdt geen twijfel. Maar een dopingtest op nandrolon kan ook vals positieve resultaten opleveren. Het afbraakproduct dat de dopingtest opspeurt, wordt immers ook op natuurlijke wijze in het lichaam geproduceerd.

Eenmaal opgenomen in het lichaam breekt nandrolon af in twee hoofdproducten: 19-norandrosteron (19-NA) en 19-noretiocholanolon (19-NE). De wettelijke limiet die het Internationaal Olympisch Comité oplegt voor de dopingafbraakproducten, ligt voor mannen op 2 nanogram per milliliter. De concentratie waarin de natuurlijke equivalenten in het lichaam voorkomen, komt echter verdacht dicht in de buurt, bleek al uit eerdere studies. Om na te gaan hoe groot het verschil is, onderzochten Bruno Le Bizec, adjunct-directeur en zijn team van l'Ecole Vétérinaire de Nantes de concentratie van natuurlijk voorkomende 19-NA en 19-NE in 385 urinestalen van sporters voor en na een fysieke inspanningen. In alle gevallen bleef de natuurlijke concentratie aan nandrolonafgeleiden onder de wettelijke limiet van 2 nanogram per milliliter, tot maximaal 1,8 nanogram per milliliter.

Om te kijken of je natuurlijk voorkomend 19-NA kunt onderscheiden van 19-NA dat in urine voorkomt na dopinggebruik, vroegen Le Bizec en zijn collega's een zestal vrijwilligers om nandrolon vermengd met water te nemen. Een kwalitatief onderscheid bleek wel degelijk mogelijk. Als er sprake is van 'doping' is aan alle 19-NA in de urinestalen een molecule glucuronzuur chemisch gebonden. Als iemand geen nandrolon heeft genomen, is daarentegen 30 procent van het natuurlijk voorkomende 19-NA gebonden aan een sulfaatgroep, schrijft Le Bizec in het vakblad Steroids. Een duidelijk kwalitatief onderscheid dat kan worden gebruikt als bijkomende dopingcontroletest om vals positieve testen eruit te halen, zegt Le Bizec in een gesprek met De Morgen. "Eerst moeten onze resultaten nog bevestigd worden. Maar als er bij een positieve test twijfel mogelijk is omdat de waarde zich bevindt in de grijze zone van 1,8 nanogram per milliliter, dan kan een test gebaseerd op de aanwezigheid van een sulfaatgroep uitsluitsel geven."

Chris Goossens, ploegarts van Germinal Beerschot en de wielerploeg Vlaanderen, is gewonnen voor een bijkomende test. "Alles wat kan gebruikt worden om de tests sluitender te maken, is een goede zaak. Het is altijd heel erg om een vals positieve test positief te maken en zo onschuldigen te straffen. Dat geldt ook omgekeerd: als je dan in twee gevallen positief test, is er weinig twijfel meer mogelijk."

In een reactie aan New Scientist geeft John Honour, endocrinoloog aan het University College Hospital in Londen, echter niet bijster veel kansen aan de nieuwe test. "Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dopingcontrolelaboratoria de test vrijwillig zullen aanvaarden omdat het hun kosten de hoogte in zal jagen." Het befaamde Keulse laboratorium, een erkend IOC-lab, heeft voorlopig nog geen interesse getoond, aldus Le Bizec nog. Patrick Schamasch, medisch directeur van het IOC in het Zwitserse Lausanne, wijst een tweede test echter niet meteen af in New Scientist. "We hebben al goede testen, maar als deze test inderdaad duidelijker zou maken wat er gaande is, dan zou het waardevol kunnen zijn."

'Als bij een positieve test voor nandrolon twijfel mogelijk is, kan nieuwe test uitsluitsel brengen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234