Zaterdag 21/05/2022

"SLP zal kiesdrempel halen"

SLP-voorzitter Geert Lambert. Beeld UNKNOWN
SLP-voorzitter Geert Lambert.Beeld UNKNOWN

Een 300-tal militanten van de Sociaal-Liberale Partij hebben op een congres in Antwerpen unaniem het SLP-verkiezingsprogramma goedgekeurd. In zijn toespraak stelde voorzitter Geert Lambert op 7 juni de kiesdrempel te zullen halen. Hij benadrukte ook dat SLP nodig is, "omdat de klassieke partijen er met hun oudbakken ideeën en vastgeroest machtsdenken niet in slagen om de maatschappij klaar te stomen voor de uitdagingen die op ons af komen".

Lijsttrekkers
SLP organiseerde in de Antwerpse Horta Art Nouveau-zaal haar eerste congres sinds het eind vorig jaar uit de as van VlaamsProgressieven verrees. Met nog anderhalve maand te gaan tot de stembusslag van 7 juni stond het uiteraard in het teken van de verkiezingen. De partij stelde er haar acht lijsttrekkers voor: Inge Hermans (Antwerpen), Pinar Akbas (Limburg), Mohamed Ridouani (Vlaams-Brabant), Guy Haaze (Oost-Vlaanderen), Geert Lambert (West-Vlaanderen), Neal Raes (Brussel), Tom Callaerts (Brussels gewest) en Nelly Maes (Europa).

Zeven pijlers
De aanwezige leden schaarden zich op het congres achter het verkiezingsprogramma dat de partij donderdag al voorstelde aan de pers. Dat stoelt op zeven pijlers: de economische crisis ombuigen in duurzame groei; de welvaart rechtvaardig verdelen; zorg betaalbaar houden voor de volgende generatie; je tijd kunnen verdelen over werk, vrije tijd en gezin; een moderne overheid uitbouwen zonder communautaire verlamming; de opwarming van de aarde een halt toeroepen; en diverse culturen laten samenleven.

Lambert wil minstens één zetel
In zijn speech beklemtoonde Geert Lambert dat de komende weken cruciaal worden. Hij blijft er echter rotsvast van overtuigd dat SLP de kiesdrempel haalt. Alle peilingen spreken dat voorlopig tegen. Lambert wil echter minstens één zetel binnenhalen. "Samen moeten we de kiezer ervan overtuigen dat we moeten durven veranderen. Nu zeker", verklaarde Lambert met een verwijzing naar de campagneslogan.

Hervormingen noodzakelijk
Om de toekomst en onze welvaart veilig te stellen, zijn er volgens de sociaal-liberalen belangrijke hervormingen nodig. En aangezien de klassieke partijen daartoe niet in staat zijn, is een partij zoals SLP nodig, is de redenering.

Nuttige stem
"Ja, een stem voor SLP is een nuttige stem, want het antwoord van de klassieke partijen op de economische crisis klinkt bijzonder zwak. Ze grijpen terug naar hun oude ideologieën die in de 21ste eeuw hun relevantie hebben verloren. De oude liberalen pleiten naar aloude gewoonte voor belastingverlagingen, net zoals ze dat doen als het goed gaat met de economie. De socialisten zeggen dat alle heil zal komen van meer overheidsuitgaven, net zoals ze doen als het goed gaat met de economie. En de christendemocraten, die pleiten voor zichzelf. Omdat het toch zo'n goeie bestuurders zijn", poneerde Lambert, die zich overigens retorisch afvroeg of de 800.000 stemmen voor Yves Leterme wel zo nuttig waren.

Regering in staking
Ook de federale regering kreeg ervan langs. Dat die gewoonweg niets doet middenin een crisis, vindt SLP ongehoord. "Toen Mark Eyskens premier was, gingen enkele Franstalige ministers in staking, waarop de regering viel. Vandaag gaat de hele regering in staking, maar blijft ze gewoon zitten. Beste vrienden, de regeringen-Leterme en -Van Rompuy verslaan de regering-Eyskens voor de titel van slechtste regering sinds 1945, en ze doen dat met groot overwicht", luidde het.

Investeren in innovatie
Om te vermijden dat de volgende generaties het gelag moeten betalen voor het huidige non-beleid, pleit Lambert voor grondige hervormingen. Zo moet er voor SLP worden geïnvesteerd in innovatieve sectoren zoals bio- en milieutechnologie en in bedrijven die voor duurzaamheid kiezen. De Vlaamse regering dient daarom absoluut 3 procent van het bbp in kennisontwikkeling te investeren. Daarvoor zijn 15.000 extra onderzoekers nodig.

Besparen op overheidsapparaat
Lambert schoof zondag ook een sociale maatregelen naar voren die onder meer de combinatie tussen gezin en arbeid moeten vergemakkelijken. Daarnaast brak hij een lans voor geautomatiseerde uitkeringen, voor kinderopvang op bedrijventerreinen en meer investeringen in zorg. Dit laatste kan door besparingen op het overheidsapparaat. Lambert eiste tot slot van de regering dat ze snel werk maakt van de invoering van tijdelijke werkloosheid voor bedienden, om zoveel mogelijk ontslagen te vermijden. (belga/eb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234