Woensdag 21/08/2019

Sloveense importberen zorgen voor spanningen in Pyreneeën

Medewerkers van het Franse milieuministerie lieten dinsdagnacht een uit Slovenië geïmporteerde beer vrij in de Pyreneeën. Dit gebeurde onder politietoezicht want vele omwonenden zijn woest over het initiatief.

Door Koen Vidal

Brussel l Palouma is de eerste van vijf Sloveense beren die de komende maanden in de Pyreneeën worden uitgezet. De dieren moeten ervoor zorgen dat de schaarse populatie in het Frans-Spaanse bergmassief opnieuw toeneemt.

Het plan krijgt de steun van president Jacques Chirac en de milieubeweging, maar stoot op hevige tegenstand bij een deel van de lokale bevolking.

Op 1 april was er in het bergdorp Arbas nog een betoging waarbij boze boeren en antibeeractivisten het gemeentehuis bestormden en de burgemeester te lijf gingen. Begin deze week gingen tegenstanders nog in beroep bij de Raad van State om de vrijlating van Palouma op de valreep nog tegen te houden. Zonder succes.

Sommige boeren zeggen dat het initiatief hun veestapel en honingproductie in gevaar zal brengen. Andere bergbewoners vrezen dan weer voor hun eigen leven. 'Ours en liberté = vies en danger', luidt de slogan op de T-shirts van de activisten.

Om de overheid op andere ideeën te brengen verwezen de boeren steeds naar Boutxy, een negenjarige beer die onlangs vijf schapen doodde en zich tegoed deed aan de honing van zeven bijenkorven. "Boutxy komt steeds dichter in de buurt van onze huizen." De jongste 150 jaar werd in de Pyreneeën niemand door een beer aangevallen.

Milieubeschermers en lokale politici zijn dan weer euforisch over de komst van de Sloveense beren. "Voor ons is dit een echte feestdag", zei Alain Reynes van de Vereniging voor Economische Ontwikkeling en Toerisme.

Nelly Olin, de Franse milieuminister die voor de vrijlating van Palouma met een aantal cameraploegen naar Arbas was afgezakt, zei dat het overbrengen van Sloveense beren de enige manier is om het berenbestand in de Pyreneeën te redden. "Naar schatting lopen in de Pyreneeën nog slechts een twintigtal beren rond. Te weinig voor een levensvatbare populatie."

Burgemeester François Arcangeli van Arbas zegt dat de argumenten van de tegenstanders op niets slaan. "Een wolf is in staat om een hele kudde te doden, maar een beer doodt slechts zeer zelden een schaap. Als je weet dat er in de Pyreneeën 600.000 schapen rondlopen, weet je dat de mogelijke schade die beren kunnen aanrichtten, zeer relatief is."

Er zijn trouwens ook heel wat herders die geen problemen hebben met beren. "De beer maakt deel uit van ons natuurlijk patrimonium", zegt Catherine Lacroix. "De komst van nieuwe beren geeft nieuwe dynamiek aan onze streek, de beer is voor ons een embleem."

Palouma (4) werd maandag gevangen in Slovenië en daarna per vrachtwagen naar Arbas overgebracht. Vanwege de controverse gebeurde de vrijlating van de berin onder politiebescherming. Wegen werden afgesloten om activisten op afstand te houden. Na haar vrijlating hielden boswachters de berin nog een tijdje vanuit een helikopter in de gaten.

Palouma werd ook uitgerust met een klein gps-systeem waardoor het dier op elk moment gelokaliseerd kan worden.

Eind 2004 schoten jagers in de vallei van de Aspe de laatste echte Franse berin dood. Dat wekte toen heftige emoties los. De jagers die een klopjacht op wilde zwijnen hielden; voelden zich naar eigen zeggen bedreigd door de berin; die samen was met jaar jong van tien maanden oud.

De zaak groeide uit tot een nationale kwestie. President Jacques Chirac sprak van "een groot verlies voor de biodiversiteit". Toenmalig milieuminister Serge Lepeltier had het toen over "een ecologische ramp".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden