Donderdag 30/06/2022

NieuwsZaak-Chovanec

Slovaakse regering stelt zich burgerlijke partij. ‘Onaanvaardbaar dat iemand mishandeld wordt omdat hij Slovaak is’

Jozef Chovanec werd in 2018 hardhandig aangepakt in een cel op de luchthaven van Charleroi. Beeld rv
Jozef Chovanec werd in 2018 hardhandig aangepakt in een cel op de luchthaven van Charleroi.Beeld rv

De Slovaakse regering heeft zich burgerlijke partij gesteld in het onderzoek naar de dood van Jozef Chovanec, die in 2018 stierf na een hardhandig politieoptreden in een cel op de luchthaven van Charleroi. ‘We kunnen niet aanvaarden dat een landgenoot mishandeld wordt omwille van zijn nationaliteit.’

BJM

De feiten zijn bekend: de Slovaakse aannemer Jozef Chovanec (38) werd op 23 februari 2018 opgepakt op een vliegtuig dat op het tarmac in Charleroi klaar stond om op te stijgen naar Bratislava. De man werd urenlang opgesloten in een cel op de luchthaven.

Uit bewakingsbeelden uit die cel bleek dat de man – getrouwd en vader van een dochtertje – zichzelf eerst zwaar verwondde door met zijn hoofd tegen de muur en de deur te bonken. Vervolgens werd hij hard aangepakt door de politie. Eén van de zeven tussenkomende agenten bracht daarbij de Hitlergroet. Meerdere politieleden hielden Jozef Chovanec minutenlang in bedwang en bleven dit ook doen tijdens en na de tussenkomst van medisch personeel. Chovanec werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed.

Vorige zomer klaagde de weduwe van Jozef Chovanec het gerechtelijk onderzoek in België aan. Om te beginnen had ze zélf een klacht moeten indienen vooraleer zijn dood werd onderzocht. Omdat de onderzoeksrechter in Charleroi het onderzoek wilde afsluiten zonder enig gevolg, lekte Henrieta Chovancová (40) de pijnlijke beelden uit de cel van haar man. Ze had de indruk dat de dood van haar man niemand wat kon schelen.

Er volgde een commissie in het parlement en de nummer twee van de federale politie zette een tijdlang een stap opzij.

Ook Slovakije – het vaderland van Chovanec – heeft al langer weinig vertrouwen in het Belgische onderzoek. In september vorig jaar keurde het Slovaakse parlement nog een resolutie goed waarin geëist werd dat de Europese Commissie de dood van Jozef Chovanec onderzoekt. De resolutie kreeg zowel de meerderheid als de oppositie achter zich.

Nu heeft Slovakije zich ook burgerlijke partij gesteld in het Belgisch gerechtelijke onderzoek. Dat bevestigt advocate Ann Van de Steen, die de belangen verdedigt van de weduwe en het dochtertje van Jozef Chovanec. Ze treedt nu ook op voor de Slovaakse regering.

Een misdrijf

Laurence Wauthier, onderzoeksrechter in Charleroi, kreeg een keiharde burgerlijke partijstelling op haar bord. “Gezien de feiten is het duidelijk dat er minstens ernstige aanwijzingen zijn dat de dood van meneer Chovanec een misdrijf is. De opzettelijke slagen hebben mee tot zijn dood geleid. Hij kreeg ook de nodige medische bijstand niet”, klinkt het.

Slovakije stuurt aan op een vervolging voor de rechtbank en vraagt voorlopig één euro schadevergoeding. “Het exacte bedrag zal later becijferd worden.”

Slovakije benadrukt dat het een belang heeft bij deze gerechtelijke demarche. “Er is een Slovaakse burger overleden ten gevolge van feiten die momenteel worden onderzocht. Het Slovaakse volk – vertegenwoordigd door de Republiek Slovakije – was geschokt door de feiten, vooral na het zien van de beelden uit de politiecel. Tijdens de politietussenkomst zijn er nazibewegingen gemaakt – het zou dus kunnen dat er racistische motieven hebben gespeeld. De Slovaakse staat kan níét aanvaarden dat een van zijn onderdanen mishandeld werd omwille van zijn nationaliteit.”

De weduwe van Jozef Chovanec trekt zich op aan de steun van haar vaderland. “Het is zeer uitzonderlijk dat een ander land zich burgerlijke partij stelt in een Belgisch gerechtelijk onderzoek. De gruwelijke beelden hebben duidelijk ook de Slovaakse overheid niet onbewogen gelaten”, zegt haar advocate Ann Van de Steen.

Henrieta Chovancová hoopt dat er snel schot in de zaak komt. De langverwachte reconstructie werd begin februari – al bijna drie jaar na de feiten – nog afgeblazen vanwege de coronamaatregelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234