Maandag 21/09/2020

Natuur

Slipschool Kampenhout had geen vergunning om bomen te kappen: "Overheid treedt eigen regels met de voeten"

Op de site van de slipschool in Kampenhout zijn veel meer bomen gekapt dan het aantal dat de milieuvergunning toeliet. Beeld Wouter Van Vooren

Om een slipschool midden in het Hellebos uit te breiden, liet de Federale Politie in Kampenhout veel meer bomen kappen, dan waarvoor het toelating had. Daarover berichtte De Morgen eerder. Maar nu blijkt dat de milieuvergunning van de slipschool zelf al twee jaar verlopen is. 

Omdat de federale politie haar slipschool in Kampenhout, waar politieagenten kunnen leren slippen, wil uitbreiden met onder meer een 4x4-parcours, heeft ze de voorbije maanden een groot aantal bomen laten kappen. Veel meer bomen dan de milieuvergunning toeliet, zo heeft een inspecteur van het Agentschap Natuur en Bos vastgesteld. 

Maar nu blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) in het Vlaams Parlement ook nog dat de Regie der Gebouwen, de eigenaar van de slipschool, geen milieuvergunning had om de bomen in het Hellebos te kappen. "Ik kan u zeggen dat die vergunning vervallen was", verklaarde minister Schauvliege vorige woensdag in het parlement. "Dus ook die 56 bomen mochten absoluut niet gekapt worden."

Twintig jaar geldig

De kap van de bomen is eerder al stilgelegd door de Natuurinspectie, maar op dat moment was het grootste deel van de schade al geleden. Er komt nu overleg tussen de gemeente Kampenhout, de Regie der Gebouwen en de Federale Politie over de toekomst van de slipschool, die midden in een waardevol bos ligt. Over wat de Federale Politie met de school van plan is, kan ze geen verdere commentaar geven, laat een woordvoerder weten. 

Dat de werken uitgevoerd zijn zonder de nodige vergunningen stoot het gemeentebestuur van Kampenhout bijzonder tegen de borst. Want volgens het gemeentebestuur is ook de milieuvergunning van de slipschool zelf al twee jaar vervallen. "Die vergunning dateert uit 1996 en is twintig jaar geldig", zegt milieuschepen Stefan Vandevenne (N-VA). "Bovendien stelt die vergunning ook duidelijk dat de politie enkel op werkdagen van de site mag gebruikmaken, maar ik heb zelf al gezien dat er ook op zon- en feestdagen gereden wordt." 

'Allerstrafst'

De Regie der Gebouwen geeft dan weer aan dat het oorspronkelijk de bedoeling was om de kapwerken binnen de termijn van de vergunning uit te voeren, maar dat is niet gelukt omdat de werken "langer hebben geduurd dan voorzien". Over wat er met de school moet gebeuren, wil de Regie zelf geen commentaar geven. 

Voor parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen), die de vraag over de site in het Vlaams Parlement heeft ingediend, is het duidelijk dat de overheid op deze manier haar eigen regels met de voeten treedt. "Dat de milieuvergunning van de school al in 2016 vervallen is, is nog het allerstrafste", zegt ze. "En net zoals in Ranst (waar bomen gekapt zijn omdat transitmigranten zich er schuilhielden, YV) en in Menen laat de overheid bomen kappen zonder vergunning. Het lijkt erop dat die milieuvergunningen voor de overheid niet meer dan vodjes papier geworden zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234