Dinsdag 21/09/2021

Belastingen

Slimmere aanmaningsbrief levert fiscus 18 miljoen euro op

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De nieuwe aanmaningsbrief die de fiscus uitstuurt naar wanbetalers, blijkt effect te hebben. In twee weken werd al 18 miljoen euro aan achterstallige belastinginkomsten opgehaald. De truc? Wanbetalers persoonlijk aanspreken in een korte, heldere brief. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.

Waar de oude aanmaningsbrief nog vol stond met jargon, wetsartikelen en dienstaanwijzingen, gaat de fiscus nu voor een korte, frisse en duidelijke boodschap. Die werd mee opgesteld door gedragseconomen en sociale wetenschappers en werd verstuurd naar meer dan 200.000 mensen die hun personenbelasting niet tijdig betaalden.

"Al het jargon werd eruit gehaald en de belangrijkste boodschap staat in de nieuwe brief centraal bovenaan in een kadertje: het bedrag dat binnen de 48 uur betaald moet worden, samen met het rekeningnummer", legde Jan De Neve, professor gedragseconomie aan de universiteit van Oxford, uit in De ochtend op Radio 1.

Maar het blijft niet bij die vereenvoudiging. In de brief werden ook zogenoemde nudges ingevoerd. "Het gaat om kleine interventies, op basis van de gedragseconomie, die grote effecten kunnen hebben", aldus De Neve.

Nalatigheidsintresten

Er werden 9 variaties van de aanmaningsbrief verspreid. In een van de brieven wordt bijvoorbeeld gewezen op het feit dat de meerderheid van de bevolking zijn belastingen wel tijdig betaalde. "De mens is een kuddedier dat reageert op wat andere mensen in de samenleving doen", aldus professor De Neve. "In een andere brief werd ingespeeld op het feit dat sommige mensen vergeten zijn waar hun belastinggeld naartoe gaat." 'Als u uw belastingen niet betaalt, komen essentiële taken van de overheid in het gedrang, zoals de gezondheidszorg, de veiligheid en het onderwijs', klinkt het daar.

Maar het grootste effect had de brief waarin gewezen wordt op de nalatigheidsintresten die wanbetalers moeten betalen wanneer ze het verschuldigde bedrag niet binnen de 14 dagen storten. "Dit is niet alleen goede zaak voor de fiscus maar ook voor de belastingplichtigen", zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën aan de VRT. "Het vermijdt dat ze nalatigheidsintresten zullen moeten betalen, en dat er mogelijk wordt overgegaan tot beslag van loon en huurgelden."

Het gevolg is dat de fiscus in twee weken al ruim 18,6 miljoen euro meer achterstallige inkomsten ophaalde dan met de oude aanmaningsbrief. Met die brief betaalde 56 procent van de belastingplichtigen het verschuldigde bedrag niet binnen de twee weken, aldus De Neve. Dit experiment leidde tot een betaling binnen de twee weken van 65 procent. De meest succesvolle varianten van de brief zullen nu nog verder verfijnd worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234