Woensdag 26/06/2019

Sparen

Slimme tips voor wie wil sparen én beleggen

Beeld thinkstock

De historisch lage rentes op spaarboekjes duwen steeds meer Belgen richting beleggingsmarkt. Toch zijn er maar weinig Belgen geneigd om helemaal afstand te nemen van hun vertrouwde spaarboekje. Gelukkig valt beleggen perfect te combineren met het klassieke sparen. Volgende tips leiden u naar de gulden middenweg.

Gebruik sparen als veilige uitvalsbasis

De kans is groot dat u – net zoals de meeste Belgen – een echte spaarder bent. Niet onterecht, want op korte termijn is een spaarrekening een zeer flexibele en veilige oplossing.

Maar als u op langere termijn meer wil overhouden dan wat er verloren gaat door de inflatie – tegenwoordig toch zo’n 2% – dan zult u andere horizonten moeten verkennen. Momenteel leveren de meeste spaarrekeningen amper 1% op.

Zo vult u uw spaargeld aan met beleggingen

Als uw financiële situatie dat toelaat, is het verstandig om sparen met beleggen te combineren. De kunst is om een goed evenwicht te vinden.

1. Hou wat geld binnen handbereik

Een spaarrekening is dan nog steeds het meest geschikt. Reserveer een geldsom voor onvoorziene plannen en omstandigheden, bijvoorbeeld voor als u een nieuwe auto nodig zou hebben of uw dak plots moet laten repareren. 

TIP: Koestert u momenteel bouwplannen? Dan houdt u de beleggingsboot beter nog wat af, tot u op financieel vlak in rustiger vaarwater zit.

2. Vergelijk spaarformules

Weet ook dat er verschillende soorten spaarrekeningen zijn, waarvan het rendement wel eens durft te verschillen. Zo zijn er naast klassieke spaarrekeningen ook termijnspaarrekeningen, waar er vaak meer rente op te strijken valt als u bereid bent om uw geld een aantal jaar te laten staan. 

Lees ook: Bekijk hier hoe u veilig kan sparen aan de beste voorwaarden

3. Ga voor gespreide beleggingen

Voor alle duidelijkheid, beleggen betekent niet: meteen 10.000 euro in aandelen stoppen. Integendeel, dikwijls is het slimmer om zeer gespreid te beleggen. Een beleggingsplan kan een goede oplossing zijn. Vaak kan beleggen in zo’n plan al vanaf een bedrag van 25 euro, dat bijvoorbeeld maandelijks van uw rekening gaat. 

Het voordeel? U zal geen grote som beleggen op een slecht moment. U pleegt ook geen al te grote aanslag op uw spaarrekening. Sterker nog, u merkt amper dat een deel van uw geld aan het werk wordt gezet in een beleggingsplan.

TIP: Hier kan u een aantal beleggingsplannen bij diverse banken consulteren

4. Aanvaard de langere termijn

Ideaal is als u tien jaar niet aan uw beleggingsgeld hoeft te komen. Binnen die termijn is de kans groot dat eventuele tijdelijke dalen worden uitgevlakt. Kiest u om in verschillende fondsen te beleggen, dan is het risico nog meer gespreid. Laat u niet verleiden om halsoverkop uw portefeuille van de hand te doen als het even minder gaat. Paniekvoetbal heeft ook in de beleggingswereld meestal weinig resultaat.

5. Kies uw risicoprofiel

Hoe veilig u ook belegt, houd er rekening mee dat – in tegenstelling tot sparen – beleggen altijd een risico inhoudt. Algemeen kunnen we stellen dat hoe groter het rendement is dat u nastreeft, hoe meer risico’s daarmee gepaard gaan. Om het risico op onaangename verrassingen te vermijden, gaat u best eerst na wat uw risicoprofiel is. Banken zijn trouwens verplicht om een aantal vragen te stellen vooraleer ze u bepaalde fondsen adviseren. De expert van uw bank zal ook kunnen helpen om uit te zoeken welke spaar- en beleggingsformules het best bij u passen en bij welke verhouding u zich het meest comfortabel zult voelen.

TIP: U kan uw risicoprofiel zelf al wat inschatten voor u naar de bank stapt

Lees ook:

Vijf tips om veilig te beleggen

Wat brengen beleggingen op?

Dit is het profiel van de Belgische belegger

Bron: spaargids.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden