Maandag 23/05/2022

Slimme meters: "Extra kost kan consument terugwinnen door energie te besparen"

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein reageert tevreden op de kosten-batenanalyse van de Vlaamse energieregulator VREG over de uitrol van de digitale meters in Vlaanderen. "De VREG noemt ons plan een juiste beleidsbeslissing. De kostenbatenanalyse is positief", aldus de Open Vld-minister. Hij wil nu "de volgende stappen zetten om de meters vanaf 1 januari 2019 te beginnen plaatsen".

SPS

De Vlaamse regering besliste in februari van dit jaar om vanaf 2019 te starten met de uitrol van digitale energiemeters of 'slimme meters'. Aan de Vlaamse energieregulator werd een kosten-batenanalyse gevraagd. Die analyse is nu klaar en de VREG spreekt van "een juiste beleidskeuze" en een positief maatschappelijk effect dat kan oplopen tot 393 miljoen euro.

De resultaten zijn een opsteker voor minister Tommelein. "De kostenbatenanalyse van de uitrol van de slimme meters over twintig jaar blijkt positief: de baten overstijgen de kosten ruimschoots. Het verschil met de vorige analyses is groot", aldus Tommelein. Een eerdere studie sprak bijvoorbeeld van een kost van 2 miljard euro voor de uitrol.

Minister Tommelein is dan ook tevreden met de nieuwe analyse. "De VREG noemt de uitrol zoals beslist in ons plan een juiste beleidsbeslissing. Slimme meters zijn absoluut noodzakelijk voor onze energie-omslag. Daarom vraagt Europa ook om daar snel werk van te maken. Na deze positieve kostenbatenanalyse, kunnen we de volgende stappen zetten om de meters vanaf 1 januari 2019 te beginnen te plaatsen."

Tommelein erkent dat de plaatsing van de digitale meters ook een bepaalde kost zal hebben voor de gezinnen, met name via hogere tarieven van de netbeheerders. "Een gemiddeld gezin zou volgens de VREG maximaal 1,30 euro per maand meer betalen voor elektriciteit, en 1 euro voor gas", aldus Tommelein. Maar die extra kost kan de verbruiker mogelijk wel weer terugwinnen door energie te besparen door de meter actief te gebruiken.

Tommelein: "De VREG waarschuwt ook zelf dat die berekeningen inschattingen zijn. Het uiteindelijke effect zullen we moeten afwachten. Ik zal er in elk geval alles aan doen om de distributienettarieven globaal omlaag te krijgen".

Weinig voordeel

Zonder extra maatregelen om de maatschappelijke voordelen van de slimme meter terug te geven aan de consument, moet Tommelein zijn plannen voor de uitrol van de digitale meter laten varen, vindt oppositielid Rob Beenders (sp.a). "Want als de maatschappelijke baten groter zijn dan de kosten, maar de gezinnen meer moeten betalen, wie gaat dan met de winst lopen?", voert Beenders aan.

De Vlaamse socialist onthoudt uit de analyse van de Vlaamse energieregulator VREG vooral dat de energiefactuur van een gemiddeld gezin met 27 euro per jaar zal stijgen. Bij een uitrol over 20 jaar is voor een gemiddeld gezin sprake van 16 euro extra per jaar voor elektriciteit en 11 euro extra voor aardgas. De VREG spreekt ook van een maatschappelijke opbrengst die tot 393 miljoen euro kan oplopen bij een uitrol over tien jaar.

"Als er geen maatregelen worden genomen om de maatschappelijke voordelen van de slimme meter eerlijk terug te geven aan de energieverbruikers, moet Tommelein zijn plannen begraven", vindt het Vlaams parlementslid. Hij herinnert eraan dat hij de liberale minister eerder al waarschuwde voor de scenario's uit eerdere analyses. "Die zeggen allemaal dat de slimme meter voordelig is voor bedrijven, mensen met zonnepanelen en huishoudelijke grootverbruikers. Zuinige verbruikers en mensen met een gemiddeld verbruik hebben sowieso minder marge om extra energie te besparen en hebben zo weinig voordeel bij de mogelijkheden die slimme meters op dat vlak bieden", aldus Beenders.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234